Αίγυπτος: 24 αστυνομικοί νεκροί σε έκρηξη στο Σινά

Αίγυπτος: 24 αστυνομικοί νεκροί σε έκρηξη στο Σινά

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε «τρομοκράτες» ότι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον δύο μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν αστυνομικοί που πήγαιναν στην πόλη Ράφα


Αίγυπτος: 24 αστυνομικοί νεκροί σε έκρηξη στο Σινά
Οι αρχές της Αιγύπτου έκλεισαν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας, μετά το θάνατο τουλάχιστον 24 αστυνομικών στο Σινά.

Την περασμένη εβδομάδα οι μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου είχαν ανακοινώσει ότι θα έκλειναν το πέρασμα για ένα απροσδιόριστο διάστημα, αλλά άνοιξε ξανά εν μέρει το Σάββατο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία κυβερνά τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου κατηγόρησε «τρομοκράτες» ότι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον δύο μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν αστυνομικοί που πήγαιναν στην πόλη Ράφα.

Καθώς όλη η Αίγυπτος, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, συνεχίζει να σπαράσσεται από επεισόδια βίας, η σημερινή επίθεση αύξησε σε 73 τον απολογισμό των νεκρών στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί μόνο στο βόρειο Σινά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι σκότωσε περίπου 70 «τρομοκράτες» στο Σινά.
Κλείσιμο

Ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει βάσεις στη χερσόνησο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και κατοικείται από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική εξουσία στην Αίγυπτο είναι ιστορικά κακές. Η περιοχή επίσης αποτελεί θέατρο ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Από τον Ιούλιο, οι αρχές της Αιγύπτου ανέπτυξαν ενισχύσεις στη χερσόνησο για να αντιμετωπίσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.



Xθες το βράδυ, τουλάχιστον 36 ισλαμιστές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή.

Οι κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους.

Οι επίσημες πληροφορίες είναι αντιφατικές καθώς το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε αρχικά ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε ανταλλαγή πυρών που προκλήθηκε όταν κάποιοι από τους κρατούμενους κράτησαν ως όμηρο έναν στρατιωτικό αξιωματούχο και οχήματα της φυλακής δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους ενόπλους.

Αργότερα, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι οφείλονταν στην εισπνοή δακρυγόνων που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να απελευθερώσουν τον στρατιωτικό αξιωματούχο που κρατούσαν όμηρο οι ισλαμιστές.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατήγγειλαν το περιστατικό ως «ψυχρή δολοφονία».

Επείγουσα συνεδρίαση της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των αντιπροσώπων των 28 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι συζήτησαν για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ως προοίμιο μιας πιθανής συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, οι πρεσβευτές στην ΕΕ, αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας, ανακλήθηκαν επειγόντως στις Βρυξέλλες από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν ανακοινώσει την Κυριακή πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Αίγυπτο, η ΕΕ μπορεί «να επανεξετάσει τις σχέσεις της» με τη χώρα.

Οι πρεσβευτές θα εξετάσουν τις επιλογές και θα προετοιμάσουν μια ενδεχόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28, του μοναδικού οργάνου που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες. Η τελευταία σύνοδος των επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου και δεν προβλέπεται ως τώρα καμιά συνάντησή τους πριν από την 6η Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχαν τηλεφωνική συνομιλία και ζήτησαν να υπάρξει «ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» για την κρίση στην Αίγυπτο. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αναστολή της οικονομικής βοήθειας.

Όμως ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

«Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ο Μπιλτ την περασμένη εβδομάδα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης