Εξέγερση σε φυλακή της Αιγύπτου με 37 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας νεκρά

Εξέγερση σε φυλακή της Αιγύπτου με 37 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας νεκρά

Τουλάχιστον 79 νεκροί το Σάββατο - Ηρεμία με ισχυρή παρουσία στρατού-αστυνομίας στους δρόμους του Καΐρου - Η πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξετάζεται στο υπουργικό συμβούλιο 

"Στο σφυρί"  για 12,5 εκατ. δολάρια η συλλογή της Polaroid
Εξέγερση σε φυλακή της Αιγύπτου με 37 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας νεκρά
Πληροφορίες κάτω από τις συνθήκες τις οποίες πέθαναν οι 37 Ισλαμιστές κρατούμενοι έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου. Το φονικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα, και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο. Τα δακρυγόνα τα έριξε η αστυνομία πιθανότατα για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης.

Οι ισλαμιστές κρατούνταν καθώς είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συνολικά περισσότερους από 600 ισλαμιστές κρατούμενους.

Κλείσιμο
Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο πραξικόπημα, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατήγγειλε τη «δολοφονία» των κρατουμένων και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 52 κρατούμενοι Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες.

Η Αίγυπτος είναι ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Ηρεμία στο Κάιρο πριν την εξέγερση στις φυλακές
Στο Κάιρο όλη μέρα επικράτησε ησυχία, σε αντίθεση με το χθεσινό σκηνικό του χάους, όπου έχασαν τη ζωή τους 79 άνθρωποι και 549 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή των συγκρούσεων την Τετάρτη ανεβαίνει στους 830.

Την Κυριακή, για τρεις ώρες οι τράπεζες ήταν ανοιχτές, ενώ το Χρηματιστήριο του Καΐρου λειτούργησε κανονικά. 

Πάντως στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, υπάρχει ισχυρή παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Οπαδοί του Μόρσι άρχισαν πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο, με τις δυνάμεις ασφαλείας και τους στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πάντως ματαίωσε όλες τις πορείες στην περιοχή κοτά στο προεδρικό μέγαρο στο ανατολικό Κάιρο για λόγους ασφαλείας.



Αυστηρό μήνυμα του στρατού: Δεν θα ανεχθούμε τη βία
«Οποιος νομίζει ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Δεν θα είμαστε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή της χώρας», είπε ο  στρατηγός Αλ-Σίσι, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις αιματηρές συγκρούσεις.

Μιλώντας σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών διοικητών και αξιωματικών της αστυνομίας στο Κάιρο, ξεκαθάρισε πως «υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο», στέλνοντας ένα μήνυμα στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ τους κάλεσε να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία, αναφέροντας πως ο στρατός δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανεκτός οποιοσδήποτε καταφεύγει στη βία». «Όποιος νομίζει ότι η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να γονατίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί: δεν θα είμαστε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή της χώρας», προσέθεσε.



Απαγορεύτηκαν οι «λαϊκές επιτροπές» των αντιισλαμικών πολιτοφυλακών
Ο αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την απαγόρευση των «λαϊκών επιτροπών», των αντιισλαμικών πολιτοφυλακών που έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Αίγυπτο. Πρόκειται για ομάδες αυτομάμυνας από ενόπλους νέους, οι οποίοι εδώ και πολλές ημέρες στήνουν οδοφράγματα, πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα και προβαίνουν σε εξακρίβωση στοιχείων σε όσουν εισέρχονται στις συνοικίες ή στους δρόμους που βρίσκονται.

Το υπουργείο τόνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή οι ομάδες αυτές προβαίνουν σε «παράνομες πράξεις». Οι ομάδες αυτές ελέγχουν συχνά άνδρες με γενειάδες και γυναίκες με μπούρκα, κατηγορώντας τους ότι είναι οπαδοί του Μόρσι.

Εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι;
Την ίδια ώρα, να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πρότεινε το Σάββατο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, την ώρα που οι αιγυπτιακές εισαγγελικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος 250 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία.

Το υπουργικό συμβούλιο στην Αίγυπτο συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών και την πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλος του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, αν και η απάντηση της κυβέρνησης «θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου».

«Δεν είναι απλά πολιτικές συγκρούσεις», είπε ο Μοσταφά Χεγκάζι, για να προσθέσει ότι σταδιακά οι εξτρεμιστές μεταλλάσσονται σε τρομοκράτες.

Το Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην εκκένωση του τεμένους στο οποίο είχαν καταφύγει από προχθές οπαδοί των αδελφών μουσουλμάνων. Πολλοί από τους ταμπουρωμένους στο τέμενος συνελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι.

«Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιμένει σε καθημερινές διαδηλώσεις έως την προσεχή Παρασκευή.



Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει έναν άοπλο διαδηλωτή να δέχεται πυροβολισμούς εν ψυχρώ στην πόλη Ισμαΐλια, στα βορειοανατολικά της χώρας. Η τύχη του διαδηλωτή παραμένει άγνωστη.



Υπό επανεξέταση οι σχέσεις Ε.Ε. - Αιγύπτου
Eν τω μεταξύ, την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο εντός των επόμενων ημερών, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιπάλων πλευρών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Εάν δεν σταματήσει η βία, «η ΕΕ μαζί με τις χώρες μέλη θα επανεξετάσουν εντός των ερχόμενων ημερών τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και θα υιοθετήσουν μέτρα που θα στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των στόχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης