«Μέγγενη» στρατού και λαού γύρω από τον Μόρσι

«Μέγγενη» στρατού και λαού γύρω από τον Μόρσι

Σε 24 ώρες λήγει το τελεσίγραφο των στρατηγών στον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία - Εικόνα «Bαβέλ» από συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μόρσι - Φήμες για επτά νεκρούς στο Κάιρο - Δείτε live εικόνα από τη συγκέντρωση αυτή την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ

«Μέγγενη» στρατού και λαού γύρω από τον Μόρσι
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από το τελεσίγραφο 24 ωρών που απέστειλε το κίνημα Τάμαροντ που ζητά την παραίτησή του, αλλά και μετά το τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα επιβάλει «οδικό χάρτη» ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στη χώρα.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο Reuters οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη διάλυση του Κοινοβουλίου, την αναστολή του Συντάγματος και στην εφαρμογή ενός «οδικού χάρτη» αν ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν σεβαστεί το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες και το σχέδιο, βάσει του οποίου θα κινηθούν ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση, που ώθησε εκατομμύρια διαδηλωτών να πλημμυρίσουν τους δρόμους και τις πλατείες της Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα συνολικά έξι παραιτηθέντα μέλη της κυβέρνησης εκ των οποίων οι υπουργοί Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών, που στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών και εκφράζουν με την αποχώρησή τους τη συμπαράστασή τους.

Όσο για τους φόβους που αυξάνονται ότι με την απόρριψη του τελεσιγράφου των ενόπλων δυνάμεων από τον Μόρσι η χώρα θα οδηγηθεί σε πραξικόπημα, ο στρατός προσπαθεί να ρίξει τους τόνους απορρίπτοντας τις κατηγορίες.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν συγκρούσεις και να προστατευθούν οι διαδηλωτές.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές στο προάστιο της Γκίζας, ενώ πολλοί εξ αυτών φέρουν τραύματα από σφαίρες, επεσήμαναν ιατρικές πηγές.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη συγκεντρώση κατά του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ.

ontveglive on livestream.com. Broadcast Live Free






Ενώ πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία Ταχρίρ, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι προετοιμασμένοι για «μαρτύριο» αν οι προβλέψεις του για πραξικόπημα επαληθευθούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Al Ahram, ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι δήλωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε ένα επίσημο πραξικόπημα από το προηγούμενο καθεστώς, που λαμβάνει την υποστήριξη από επαναστατικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης που εξαπατούν τον κόσμο ώστε να επωφεληθούν από τις διαφορές και τον πολιτικό διχασμό».

Την ίδια ώρα, το κίνημα Τάμαροντ έθεσε εκπρόσωπο εφόσον είναι αναγκαίες συνομιλίες με την κυβέρνηση, τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας.

Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα μέλη της Τάμαροντ «η φωνή της αντιπολίτευσης», ζητά την προσφυγή στις κάλπες δηλώνοντας: «Αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε αδιέξοδο και ότι η χώρα θα καταρρεύσει».


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες από τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

Παράλληλα και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, κρατά αποστάσεις από τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει ότι προγραμματιζόταν επίθεση εναντίον των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μόρσι, τον ενθάρρυνε να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδείξει στον λαό ότι ανταποκρίνεται στα αιτήματα των συγκεντρωμένων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ακούσει τον λαό και να «πραγματοποιήσει έναν σοβαρό εθνικό διάλογο», ώστε να επιλυθεί η κρίση, ωστόσο, αυτό που επικρατεί είναι δυσπιστία και ανησυχία για το άμεσο μέλλον.

Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα αν η έκρυθμη πολιτική κατάσταση κλιμακωθεί σε επικίνδυνο σημείο, τόσο που να θυμίζει τη λαϊκή εξέγερση προ δύο ετών όταν οι Αιγύπτιοι ζητώντας την πολυπόθητη «αλλαγή» ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Μπορεί η πτώση του δικτάτορα να ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους, ωστόσο η «αλλαγή» που περίμεναν με αγωνία δεν έφτασε ποτέ.

Τώρα επιθυμούν να «ρίξουν» τον Μόρσι, ο οποίος όταν ανέλαβε την εξουσία έκανε λόγο για «εκπροσώπηση όλων των Αιγυπτίων», κατηγορώντας τον ότι δεν πραγματοποίησε βασικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι διεμήνυαν πως δε σκοπεύουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους μην τηρώντας τις υποσχέσεις τους.

Ο λαός τώρα επιζητά και πάλι τον στρατό, πιστεύοντας πως αποτελεί την η ιδανική λύση για την αποκατάσταση της πολιτικής ισορροπίας.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης