Μαυροβούνιο: Η αντιπολίτευση θα απέχει από τη βουλή λόγω γλώσσας

Μαυροβούνιο: Η αντιπολίτευση θα απέχει από τη βουλή λόγω γλώσσας

Η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Βουλής και των τοπικών συνελεύσεων μετά τις 2 Σεπτεμβρίου...

Μαυροβούνιο: Η αντιπολίτευση θα απέχει από τη βουλή λόγω γλώσσας

Η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Βουλής και των τοπικών συνελεύσεων μετά τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν στη Βουλή θα τεθούν προς συζήτηση τροπολογίες στο νόμο που αφορά την εκπαίδευση, αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία για το καθεστώς της σερβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βιέστι» της Ποντγκόριτσας, η αντιπολίτευση θεωρεί την αποχή από τις συνεδριάσεις της Βουλής αναγκαία λύση, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για το ζήτημα της σερβικής γλώσσας. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ίγκορ Λούκσιτς και οι αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν, την περασμένη Δευτέρα, στην τέταρτη απόπειρα διευθέτησης του θέματος. Το ζήτημα της γλώσσας που διδάσκεται στα σχολεία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, παρ΄ότι έχουν μείνει δύο ημέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. Λούκσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρξε συμφωνία για το όνομα του μαθήματος «Μαυροβουνιακή, Σερβική/μητρική γλώσσα και λογοτεχνία». Ο κ. Λούκσιτς πρότεινε την ονομασία «Μαυροβουνιακή/μητρική γλώσσα και λογοτεχνία», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει άλλη υποχώρηση πέρα από αυτή, αλλά η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση.

Η αντιπολίτευση ζητεί, η σερβική γλώσσα και η μαυροβουνιακή να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, για να στηρίξει το νέο εκλογικό νόμο. Για την υιοθέτηση του νόμου, που αποτελεί προϋπόθεση για να οριστεί από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης