Ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις θεραπείες

Ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις θεραπείες

Για «αντιεπιστημονική πράξη» που «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων» κάνει λόγο η ανακοίνωση

Ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις θεραπείες
Σε ενέργειες που αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική αναφορικά με τη θεραπεία των ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση προβαίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση των πνευμονολόγων, «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια – μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν όμως τεράστια ερωτηματικά, καθώς κατά τους Έλληνες ειδικούς δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση.

«Τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας, ο ΕΟΠΥΥ διαχωρίζει τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO). Για το λόγο αυτό ο FDA ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου» τονίζει η επιστημονική εταιρία των πνευμονολόγων.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ζητεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, δεδομένου του σημαντικού οφέλους που δύνανται να αποκομίσουν από την έγκαιρη έναρξη της αγωγής.
Κλείσιμο

Σε κάθε άλλη περίπτωση, «και εφόσον επιμείνει στην απόφασή της» η ΕΠΕ ζητεί να της κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις διαθέσιμες γι’ αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης