Ολύμπια θέα

Ολύμπια θέα

500 μέτρα ψηλά, στις κατάφυτες με καστανιές, οξιές και βελανιδιές πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, ο ορίζοντας είναι μυστηριακός. Στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους κόσμους του βουνού και της θάλασσας μοιάζουν ανύπαρκτες

Ολύμπια θέα
Oδηγώντας συχνά ανάμεσα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, όσες φορές και να προσπεράσεις βιαστικά τον Ολυμπο, πάντα απομακρύνεσαι το ίδιο εντυπωσιασμένος. Αυτή η καταπληκτική εναλλαγή του ορεινού και του θαλασσινού τοπίου απαιτεί κάποια στιγμή ν’ αφήσεις τα γρήγορα χιλιόμετρα της εθνικής και να ανηφορίσεις για τις γειτονιές των θεών. Στο ύψος του κάστρου του Πλαταμώνα ένας στενός ασφάλτινος δρόμος στριφογυρίζει σκαρφαλώνοντας ανάμεσα σε θεόρατες καστανιές και βελανιδιές. Δεν θα χρειαστεί να διανύσεις περισσότερα από 8 χλμ. έως την είσοδο του Παλαιού Παντελεήμονα, αναμφίβολα του ομορφότερου ορεινού χωριού της περιοχής. Βολεύεσαι σε κάποιον από τους καλούς ξενώνες και σχεδιάζεις εκ του ασφαλούς τις εξορμήσεις σου και σε βουνό και θάλασσα.


Τι θα δείτε: Ο παραδοσιακός οικισμός ακουμπά σε βατή, κατάφυτη ράχη του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450 μέτρων, ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Παλιά το χωριό ήταν έρημο και εγκαταλειμμένο μέχρι τη στιγμή που τράβηξε το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών, οι οποίοι αγόρασαν κάποια παλιά πέτρινα σπίτια και άρχισαν να τα αναπαλαιώνουν με σεβασμό και πιστότητα στην αρχική τους μορφή, διατηρώντας όμως και τη δομή του οικισμού. Κάπως έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έγινε η αρχή και σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει αποκτήσει ξανά ζωή καθώς έγινε ένα πέτρινο κόσμημα, ένας ιδανικός προορισμός αναψυχής. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει χώρος στάθμευσης αφού τα οχήματα δεν μπαίνουν στο χωριό. Θα ακολουθήσετε το καλοστρωμένο καλντερίμι που θα σας φέρει στη μικρή λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Παντελεήμονα και φυσικά ο θεόρατος πλάτανος. Ολόγυρα λειτουργούν εστιατόρια, καφενεία και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης.

Εκδρομές σε βουνό και θάλασσα
Προς Ανω Σκοτίνα: Από τον χώρο στάθμευσης, ο δρόμος συνεχίζει ν’ ανηφορίζει ασφάλτινος με τελικό προορισμό το ορεινό χωριό Καλλιπεύκη. Στα 3,5 χλμ. θα δείτε το μοναχικό εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ενώ έξι χιλιόμετρα ψηλότερα θα συναντήσετε δεξιά στενό ασφάλτινο δρόμο που τερματίζει στην Ανω Σκοτίνα. Στην είσοδο του χωριού ξεκινά το λιθόστρωτο σοκάκι για το προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως (1862) με τον θεόρατο πλάτανο και τον σπηλαιώδη κούφιο κορμό του, η διάμετρος του οποίου φτάνει τα 10 μέτρα. Από την Ανω Σκοτίνα φεύγει στενός δρόμος (ένα μέρος του έχει ασφαλτοστρωθεί), ο οποίος ύστερα από μια απίστευτη διαδρομή με άφθονο στριφογύρισμα καταλήγει στην Κάτω Σκοτίνα (9 χλμ.), απ’ όπου εύκολα πάλι προσεγγίζεται η εθνική οδός.

Κλείσιμο

Στη ρίζα του κάστρου: Το ιστορικό κάστρο του Πλαταμώνα που περιφρουρούσε με τις επάλξεις του τα ορεινά περάσματα ανάμεσα στον Ολυμπο και το πέλαγος χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας (13ος αιώνας) από τον Βονιφάτιο Μομφερατικό, πάνω σε ερείπια παλαιότερων βυζαντινών τειχών, και ήταν ένα από τα πιο οχυρωμένα σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα, ύστερα από αρκετά χρόνια εργασιών αναστήλωσης, επιτέλους απαλλάχθηκε από τις σκαλωσιές, ανακτώντας και πάλι την αρχική του εμφάνιση. Αξίζει να το επισκεφθείτε. Από το ύψος του κάστρου μπορείτε να αφήσετε την εθνική οδό και να βγείτε είτε στην παραλία της Σκοτίνας είτε στην πλατανοσκέπαστη παραλία του Πλαταμώνα.
Φθινοπωρινές off-road αποδράσεις: Πηγαίνοντας από Παλαιό Παντελεήμονα για Ανω Σκοτίνα, στην τοποθεσία Σαλτάνη θα δείτε αριστερά έναν δασικό δρόμο που χάνεται στο δάσος με τις οξιές.

Η διαδρομή είναι υψηλής αισθητικής αξίας ιδίως αυτή την εποχή που τα φυλλώματα φλέγονται από τις χρυσοκόκκινες αποχρώσεις του φθινοπώρου. Στα 9 χλμ., στη Βρύση Κατή, σε υψόμετρο 1.400 μ., κρύβεται μια μικρή υπέροχη λίμνη. Στη συνέχεια ο δρόμος -φυσικά πάντα χωμάτινος- βγαίνει στη θέση Πατωμένη κοντά στην Καλλιπεύκη. Ακολουθώντας μια δεύτερη διαδρομή θα καταλήξετε στον ασφάλτινο δρόμο Καλλιπεύκης - Σκοτίνας. Η οδήγηση χρειάζεται προσοχή ύστερα από βροχόπτωση, ακόμα και από πεπειραμένους του είδους, καθώς πιθανόν να συναντήσετε σε κάποια σημεία παχιά λάσπη. Υπάρχουν επίσης και αρκετοί δευτερεύοντες χωματόδρομοι που ίσως να σας μπερδέψουν.


Πώς θα πάτε

Ο Νέος Παντελεήμονας απέχει από την Κατερίνη 36 χλμ., από τη Θεσ/νίκη 105 χλμ. και από την Αθήνα 405 χλμ.
Βέβαια τα έργα και οι παγίδες στην εθνική οδό Λάρισας - Κατερίνης δεν λείπουν. Ετσι, εκτός από το γνωστό πρόβλημα των Τεμπών, θα πρέπει να προσέξετε τις παρακάμψεις και τα έργα που γίνονται στην εθνική οδό μετά τη γέφυρα του Πηνειού. Ο Παλαιός Παντελεήμονας προσεγγίζεται εύκολα από την εθνική οδό καθώς απέχει μόλις 7 χλμ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο http://www.viewsofgreece.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης