Δραματική ομολογία Ζούκερμπεργκ μετά το σκάνδαλο: Το Facebook έκανε λάθη

Δραματική ομολογία Ζούκερμπεργκ μετά το σκάνδαλο: Το Facebook έκανε λάθη

Ο CEO του κολοσσού των social media δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα και για άλλες εφαρμογές που μπορεί να αποσπούν δεδομένα - Από το 2014 ήταν γνωστό το πρόβλημα - Χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα και τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν

Δραματική ομολογία Ζούκερμπεργκ μετά το σκάνδαλο: Το Facebook έκανε λάθη
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Ζούκερμπεργκ επισήμανε, μια ανάρτησή του στο Facebook, ότι η εταιρεία «έκανε λάθη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να επιταχύνουμε (τους ρυθμούς μας) και να τα κάνουμε».

Ακολουθεί η μακροσκελής δήλωση του «μίστερ Facebook»: 
«Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση για την κατάσταση της υπόθεσης Cambridge Analytica, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη κάνει και τα επόμενα βήματα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.
Κλείσιμο

Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός να συμβεί ξανά σήμερα, τις έχουμε ήδη πάρει χρόνια πριν. Αλλά κάναμε και λάθη, υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε.

Εδώ είναι ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

Το 2007, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα του Facebook με το όραμα ότι περισσότερες εφαρμογές πρέπει να είναι κοινωνικές. Το ημερολόγιό σας θα πρέπει να μπορεί να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας θα πρέπει να δείχνουν πού ζουν οι φίλοι σας, και το βιβλίο διευθύνσεων θα πρέπει να δείχνει τις φωτογραφίες Για να γίνει αυτό, δώσαμε τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδεθούν σε εφαρμογές και να μοιραστούν ποιοι ήταν οι φίλοι τους και κάποιες πληροφορίες γι ' αυτές.

Το 2013, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, δημιούργησε μια εφαρμογή κουίζ προσωπικότητας. Εγκαταστάθηκε από περίπου 300,000 άτομα που μοιράζονταν τα δεδομένα τους, καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε η πλατφόρμα μας τότε, αυτό σήμαινε ότι ο Κόγκαν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια από τα δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποτρέψουμε τις καταχρηστικές εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να περιορίσουμε δραματικά τις εφαρμογές δεδομένων. Το πιο σημαντικό, οι εφαρμογές όπως του Κόγκαν δεν μπορούν πλέον να ζητούν δεδομένα για τους φίλους ενός ατόμου, εκτός αν οι φίλοι τους είχαν επίσης εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή. Ζητούμε επίσης από τους προγραμματιστές να πάρουν έγκριση από εμάς πριν μπορέσουν να ζητήσουν κάποια ευαίσθητα δεδομένα από τους ανθρώπους. Αυτές οι ενέργειες θα αποτρέψουν οποιαδήποτε εφαρμογή όπως του κόγκαν από το να έχει πρόσβαση σε τόσα δεδομένα σήμερα.

Το 2015, μάθαμε από τους δημοσιογράφους στην Guardian ότι ο Κόγκαν είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με το cambridge analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των ανθρώπων, έτσι αμέσως μπανάραμε την εφαρμογή του Κόγκαν από την πλατφόρμα μας, και απαιτήσαμε από τον Κόγκαν και το cambridge analytica να πιστοποιήσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα ακατάλληλα δεδομένα που αποκτήθηκαν. Παρείχαν αυτές τις πιστοποιήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε από τον Guardian, τους New York Times και το κανάλι 4 ότι το cambridge analytica μπορεί να μην έχει διαγράψει τα δεδομένα όπως είχαν πιστοποιηθεί. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Το Cambridge analytica ισχυρίζεται ότι έχουν ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έναν έλεγχο της σήμανσης από μια εταιρεία που προσλάβαμε για να το επιβεβαιώσει. Επίσης δουλεύουμε με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτό ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κόγκαν, του Cambridge analytica και του Facebook. Αλλά ήταν επίσης παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να το προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, κάναμε ήδη τα πιο σημαντικά βήματα πριν από μερικά χρόνια το 2014 για να εμποδίσουμε τους κακούς παράγοντες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνουμε και θα περιγράψω αυτά τα βήματα εδώ:

Πρώτον, θα ερευνήσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών πριν αλλάξουμε την πλατφόρμα μας για να μειώσουμε δραματικά την πρόσβαση στα δεδομένα το 2014, και θα διεξάγουμε πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα. Θα απομακρύνουμε κάθε προγραμματιστή από την πλατφόρμα μας που δεν συμφωνεί με έναν διεξοδικό έλεγχο. Και αν βρούμε προγραμματιστές που έκαναν κατάχρηση προσωπικών αναγνωρίσιμων στοιχείων, θα τους απομακρύνουμε και θα πούμε σε όλους ότι επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει και άτομα των οποίων τα δεδομένα Κόγκαν και εδώ.

Δεύτερον, θα περιορίσουμε την πρόσβαση στα δεδομένα των προγραμματιστών ακόμη περισσότερο για να αποτρέψουμε άλλα είδη κακοποίησης. Για παράδειγμα, θα αφαιρέσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους σε 3 μήνες. Θα μειώσουμε τα δεδομένα που δίνετε σε μια εφαρμογή όταν υπογράψετε -- μόνο το όνομά σας, τη φωτογραφία προφίλ και τη διεύθυνση email σας. Θα ζητήσουμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να πάρουν έγκριση αλλά και να υπογράψουν συμβόλαιο για να ζητήσουν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Και θα έχουμε περισσότερες αλλαγές να μοιραστούμε τις επόμενες μέρες.

Τρίτον, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνετε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τον επόμενο μήνα, θα δείξουμε σε όλους ένα εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο να ανακαλέσει τα δικαιώματα των εφαρμογών στα δεδομένα σας. Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να το κάνουμε αυτό στις ρυθμίσεις απορρήτου σας, και τώρα θα βάλουμε αυτό το εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας για να βεβαιωθούμε ότι θα το δουν όλοι.

Πέρα από τα μέτρα που είχαμε ήδη λάβει το 2014, πιστεύω ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβουμε για να συνεχίσουμε να διασφαλίσουμε την πλατφόρμα μας.

Ξεκίνησα το facebook, και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό, τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θέλω να κάνω ό, τι χρειάζεται για να προστατέψω την κοινότητά μας. Ενώ αυτό το συγκεκριμένο θέμα που αφορά το cambridge analytica δεν θα πρέπει πλέον να συμβαίνει με νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει ό, τι συνέβη στο παρελθόν. Θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να διασφαλίσουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας και να καταστήσουμε την κοινότητά μας ασφαλέστερη για όλους που θα πάνε μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίσετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε αυτή την κοινότητα μαζί. Ξέρω ότι χρειάζεται περισσότερο για να διορθώσεις όλα αυτά τα θέματα απ ' ό, τι θα θέλαμε, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα το ξεπεράσουμε και θα χτίσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα».

Η ανάρτηση στο Facebook: 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης