Η Ελλάδα πρωτοπορεί στα οργανικά ηλεκτρονικά

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στα οργανικά ηλεκτρονικά

Σίγουρα δεν είναι πρωτάκουστο ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι Ελληνες ερευνητές και αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν τη δυναμική και πολλές φορές πρωτοπορούν σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ακόμη και μέσα στην παρούσα αρνητική συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στα οργανικά ηλεκτρονικά
Σίγουρα δεν είναι πρωτάκουστο ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι Ελληνες ερευνητές και αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν τη δυναμική και πολλές φορές πρωτοπορούν σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ακόμη και μέσα στην παρούσα αρνητική συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μια τέτοια περίπτωση σε έναν πολλά υποσχόμενα για το άμεσο μέλλον κλάδο είναι ο τομέας των οργανικών ηλεκτρονικών, που φιλόδοξα αναπτύσσεται στη χώρα μας, έχοντας ήδη να παρουσιάσει σημαντικές εφαρμογές.
Σε ημερίδα που οργάνωσε στην Αθήνα το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα της ελληνικής επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας και συζητήθηκαν οι προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης των οργανικών ηλεκτρονικών με επίκεντρο την Ελλάδα.

Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ επιστημόνων -από ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς- επενδυτών και εκπροσώπων περιφερειακών και εθνικών αρχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν ενδιαφέρον για συνεργασία, ενημέρωση και εμπορική αξιοποίηση των οργανικών ηλεκτρονικών.

Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022.

Κλείσιμο
 Η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου. Ετσι, εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, φωτισμού, ελπιδοφόρες είναι οι υπό έρευνα εφαρμογές και στον χώρο της ιατρικής.

Παραδείγματα εφαρμογών που έχουν για βάση τους νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και διαδικασίες παραγωγής μεγάλης κλίμακας είναι οι εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, τα έξυπνα υφάσματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η έξυπνη συσκευασία τροφίμων.

Σημειώνεται ότι πολλά από αυτά τα επαναστατικά προϊόντα βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης από ελληνικές εταιρίες. Πολυμερικοί ηλεκτρολύτες και μεμβράνες που αποτελούν τη βάση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, πορώδη νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και αντικαθιστούν σταδιακά τις επεμβάσεις, υφάσματα με εκτυπωμένα ηλεκτρονικά που προστατεύουν από τις υψηλές ή τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που αναπτύσσουν  νέες καινοτόμες ελληνικές εταιρείες.

Ειδικότερα στον χώρο της ιατρικής, το πρόγραμμα «Νανοαρθροχόνδρος» στοχεύει στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και είναι ένα μόνο από τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ με 800.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και δύο ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.  Για τη δημιουργία του νανοαρθροχόνδρου θα χρησιμοποιηθούν εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το Nanocardio. Πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη εφαρμογή, όπου με τη χρήση της νανοϊατρικής δημιουργούνται νανουλικά για καρδιαγγειακά εμφυτεύματα, τα οποία έχουν βέλτιστες ιδιότητες και βιοαποικοδομούνται.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης