Ταξίδι στην Καππαδοκία

Ταξίδι στην Καππαδοκία

Χάρη στο νέο αεροδρόμιο του Νεβσεχίρ (της αρχαιοελληνικής Νύσσας) και τα αυξημένα δρομολόγια της Turkish Airlines, τα αλλόκοτα κάλλη της Καππαδοκίας είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στους Ελληνες. Το εξώκοσμο σκηνικό, λαξευμένο στη λάβα από τον άνεμο και τους ανθρώπους, κρύβει μυστήριο - αλλά και μια μακραίωνη Ιστορία

Ταξίδι στην Καππαδοκία
Είναι 5.30 τα ξημερώματα όταν τα τζιπ αναχωρούν γεμάτα κόσμο, το ένα πίσω από το άλλο, από το Προκόπι (Urgup) για το σημείο εκκίνησης. Tα πολύχρωμα αερόστατα, απλωμένα στο έδαφος, αρχίζουν να φουσκώνουν, τα καλάθια σηκώνονται αργά και σε λίγο ο ουρανός γεμίζει με χρώματα. Για σχεδόν μία ώρα γλιστρούν όλα μαζί -τουλάχιστον εκατό- αθόρυβα πάνω από το απόκοσμο οροπέδιο της Καππαδοκίας, κατεβαίνοντας κάθε τόσο χαμηλά μέσα στις κοιλάδες ανάμεσα από τους παράξενους πέτρινους όγκους. Το εκ πρώτης όψεως παραπλανητικά μονότονο και βαρύ οροπέδιο ξετυλίγεται σε όλο του το μεγαλείο με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.

Σημείο αναφοράς το όρος Αργαίος, το βουνό-ηφαίστειο που λόγω της δραστηριότητάς του έδωσε στην Καππαδοκία τη μοναδικότητά της. Οι τεράστιες ποσότητες λάβας κάλυψαν σε αλλεπάλληλα στρώματα τη μεγάλη αυτή κοιλότητα δημιουργώντας, σε συνδυασμό με τη διάβρωση, μια καταπληκτική φυσική καλλιτεχνική σύνθεση σε χρώμα και μορφή. Μέσα στους μαλακούς βράχους οι κάτοικοι του οροπεδίου λάξευαν κατοικίες, χωριά ολόκληρα, εκκλησίες και μοναστήρια για να προστατευτούν από τους επιδρομείς αλλά και τις σκληρές καιρικές συνθήκες της περιοχής, με τα πολύ ζεστά καλοκαίρια και τους παγωμένους χειμώνες.

Κλείσιμο


Η αναγέννηση της μαγείας
Η Καππαδοκία στο σύνολό της είναι ένα οροπέδιο έκτασης περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 1.000-1.500 μ., σχήμα περίπου τριγωνικό και ορίζεται από τις πόλεις Ακ Σαράι στα δυτικά, Πόρο στα νότια και Καισάρεια στα ανατολικά. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τουριστικά πολύ πρόσφατα και η άνοδος είναι ραγδαία. Η σεζόν διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες, παρά το δύσκολο κλίμα. Με τον τουρισμό να φέρνει τεράστια έσοδα, η απομόνωση δεκαετιών έληξε απότομα και ολόκληρη η περιοχή είναι ένα εργοτάξιο με συνεχείς αναπαλαιώσεις και αποκαταστάσεις θρησκευτικών μνημείων. Υπέροχα boutique ξενοδοχεία, πολλά φτιαγμένα σε παλιές ελληνικές επαύλεις ή υπόσκαφα, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της περιοχής και συντηρούν με μοναδικό τρόπο τις τρωγλοδυτικές κατοικίες. Το ωραιότερο ίσως ξενοδοχείο, το «Argos in Cappadocia» στο Ουτσχισάρ, αποτελείται από δεκάδες παλιές κατοικίες, μια ολόκληρη υπόσκαφη πόλη-καταφύγιο που στεγάζει τώρα την καταπληκτική κάβα του ιδιοκτήτη με 15.000 φιάλες κρασιού και την γκαλερί που έχει καταλάβει τον χώρο του παλιού μοναστηριού.




Η Καππαδοκία των Ελλήνων
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Καππαδοκία αποτελούσε ανέκαθεν εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης και οι Ελληνες κάτοικοι το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Διάσημοι έμποροι, οι Καππαδόκες ήταν περίφημοι για την ικανότητά τους στα παζάρια. Οι άνδρες εμπορεύονταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κυρίως στην περιοχή του Γαλατά. Επέστρεφαν στις οικογένειές τους στην Καππαδοκία κάθε δύο ή τρία χρόνια, κάτι που μπορούσε να διακρίνει κανείς από τη διαφορά ηλικίας των παιδιών στις πολυμελείς τους οικογένειες. Η συναναστροφή με τους κοσμοπολίτες κατοίκους της Πόλης βοήθησε στο να εισάγουν τον πολιτισμό στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.




Στην Καππαδοκία ανάμεσα στις κοιλάδες υπάρχουν εκκλησίες, υπέροχα ελληνικά σπίτια, σχολεία, ιδρύματα και, φυσικά, παλιά ελληνικά τοπωνύμια. Η λιθοξοϊκή παράδοση είναι ολοφάνερη και δίνει ένα μοναδικό ύφος, με φανερά τα ίχνη της ευμάρειας στις επιβλητικές αυλόθυρες των αρχοντικών.




«Βασίλισσα» της περιοχής είναι η Σινασός, «αι Αθήναι εν Μικρά Ασία», όπως την αποκαλούσαν, η άνθηση της οποίας οφείλεται στη δραστηριότητα των Σινασιτών της Πόλης που μονοπωλούσαν το εμπόριο χαβιαριού από την Περσία. Τα εκπαιδευτήρια της Σινασού λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα ως κεντρική σχολή για όλη την περιοχή, ενώ εποχή άφηναν οι χοροεσπερίδες στα αρχοντικά της. Σημαντικά αξιοθέατα της Καππαδοκίας είναι το Καϊμακλί, με την εξαώροφη υπόσκαφη πολιτεία-καταφύγιο, καθώς και το υπαίθριο πάρκο στο Κόραμα (Γκέρεμε) με τις λαξεμένες εκκλησίες, οι περισσότερες του 11ου αιώνα, όπου αποτυπώνεται ο ακριτικός και βαθιά θρησκευτικός χαρακτήρας της περιοχής. Με τη βοήθεια του νέου αεροδρομίου στο Νεβσεχίρ (Νεάπολη) και τις συχνές πτήσεις του διαρκώς αυξανόμενου δικτύου της Τurkish Airlines, που το συνδέουν με την Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης, η Καππαδοκία των προγόνων μας είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης