Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup

Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις» - Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τη διαιτησία στις Σκουριές, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Παρέμβαση Βρυξελλών: Φέρνουν το θέμα Eldorado στο Eurogroup
Την οργή των Βευξελλών έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές από την Eldorado Gold
, η οποία, μόλις προχθές, ανακοίνωσε ότι
φεύγει από την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα στο εν λόγω θέμα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις». Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για «παράδειγμα προς αποφυγή», οι Ευρωπαίοι αναμένεται να θέσουν το ζήτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των δανειστών για την υπόθεση είναι άμεσο και εύλογο, καθώς,
όπως έγραψε το protothema.gr, μεταξύ των μετόχων της Eldorado βρίσκονται κολοσσιαία funds, όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί… μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας. Αυτοί είναι που φεύγουν από την Ελλάδα, μαζί με την Eldorado Gold...

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται στους όρους και τους στόχους του τρίτου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να κάνει κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης, καθώς σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση των δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα. 

Ειδικότερα, χορηγήθηκε «στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ", άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ∆ήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η άδεια που χορηγείται έχει διάρκεια τριών ετών και μεταξύ των όρων και των περιορισμών που τίθενται, καθορίζεται σε 400.000 τόνους ετησίως η ποσότητα του επεξεργασμένου μεταλλεύματος. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση χορήγησης άδειας, «το Δημόσιο δεν ευθύνεται, αν για λόγους ασφαλείας ή γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, απαγορευθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του θέματος ή ανακληθεί η παρούσα άδεια λειτουργίας». 

Όσον αφορά στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας,  επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Σταθάκης προχωρούσε σε επικοινωνιακούς ελιγμούς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους μεταλλωρύχους που «πολιόρκησαν» το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι οι άδειες για την Ολυμπιάδα θα χορηγηθούν σήμερα-αύριο, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της πορείας χειρισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και καταλήξαμε σε αυτό που είχαμε προαναγγείλει», αμελώντας να διευκρινίσει ότι βασικό πρόβλημα δεν είναι με το συγκεκριμένο μεταλλείο, αλλά με τις Σκουριές.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των Σκουριών ανακοίνωσε ότι τόσο γι' αυτό όσο και για το θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα για την καθετοποίηση της μεταλλουργίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία της διαιτησίας. Η διαδικασία, όπως είπε, θα είναι τρίμηνη και θα επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την εταιρεία σε σχέση με τη σύμβαση.     

«Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ελληνικός Χρυσός σχολίασε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων σε δηλώσεις του τόνισε ότι όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας δεν τους καλύπτουν.

«Σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό για τις δεσμεύσεις που πήρε πως σήμερα θα εκδοθούν οι τρεις άδειες και η αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα, θεωρούμε ότι δεν μας καλύπτει ακόμα όλο αυτό που έχει ανακοινωθεί και από τη μεριά της εταιρείας. Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί από το νομικό συμβούλιο η διαιτησία και εκεί περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας στο τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως» ανέφερε ο κ. Ζαφειρούδας. 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης