Τώρα ο Τζανακόπουλος λέει ότι «τα μέτρα ισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αντίμετρα»

Τώρα ο Τζανακόπουλος λέει ότι «τα μέτρα ισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αντίμετρα»

«Δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Τώρα ο Τζανακόπουλος λέει ότι «τα μέτρα ισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αντίμετρα»
«Αλλαγή πλεύσης» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε σχέση με τα μέτρα και τα αντίμετρα. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ.
Τζανακόπουλος είπε ότι «το ύψος των μέτρων ισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό με το ύψος των αντίμετρων», την ώρα που μέχρι χθες ισχυριζόταν ότι μέτρα και αντίμετρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε «το ΔΝΤ ζητούσε τη νομοθέτηση 4,5 δισ. επιπλέον μέτρων, πήραμε 4 δισ. μέτρα με το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρξει ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος περίπου 660 εκατ. μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. πέραν των αντιμέτρων που θα νομοθετηθούν σήμερα, ενώ για το 2021 θα είναι 3,5 δισ. ευρώ ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος». 
Κλείσιμο

Λύση για χρέος: Θέλουν επανάληψη της απόφασης του Eurogroup από Μάιο του 2016

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε και τη ρύθμιση που επιδιώκει η ελληνική πλευρά για το χρέος λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει τη «συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα παρθούν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά έτσι ώστε να τηρείται η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου του 2016 ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ της. Αυτό είναι το τεχνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση». 

Από αυτή τη ρύθμιση θέλουμε να προκύψει η δυνατότητα της ΕΚΤ να μας βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι θέλουμε και επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, παρακάμποντας προφανώς την... λεπτομέρεια ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πιστωτές επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τη δέσμευση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε».

«Η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τη συνταγή των αντίμετρων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να βγει η χώρα στις αγορές, η έξοδος από την κρίση και η απεξάρτηση από την οικονομική επιτροπεία.
  
«Είμαστε ήδη σε πορεία αλλαγής»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την πιθανή οριστικοποίηση της συμφωνίας. Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν πιο μετριοπαθής από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και αρκέστηκε να δηλώσει: «Από τη συμπεριφορά αυτή τη στιγμή των αγορών προκύπτει ότι είμαστε ήδη σε πορεία αλλαγής».
   
«Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο, αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ερώτηση αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, απάντησε: «Μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες ακόμα, ώστε να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες διαφορές, αλλά, νομίζω, ότι περιμέναμε 7 χρόνια για τη ρύθμιση. Το να περάσουν και δέκα μέρες δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό».
 
Σε ερώτηση γιατί στη Γερμανία υπάρχει ένα πιο συγκρατημένο κλίμα, σχετικά με τις προσδοκίες από το Eurogroup στις 22 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι λογικό αυτό και εξήγησε: «Είναι λογικό γιατί, ξέρετε, αυτή τη στιγμή η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές και υπάρχει εκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι είναι λογικό το ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας».
   
«Κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς, όπως είπε, «οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουμε και ένα μικρό μαξιλάρι».

Τέλος στα capital controls μέσα στο επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και το τέλος των capital controls σε χρόνο που θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης -συνταγματικά- θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουν χαλαρώσει (σσ: τα capital controls) μέχρι στιγμής 16 φορές, θα χαλαρώσουν και περισσότερο μέχρι να έχουμε την σταδιακή απεξάρτηση από τα capital controls μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει... κοινωνική πολιτική

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια νέα κοινωνική πολιτική και σχολίασε ότι παλαιότερα «υπήρχε μια εντελώς ανορθολογική κοινωνική και προνοιακή πολιτική η οποία ήταν πλίνθοι και κέραμοι»

 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης