Ακιντζί: Ποιος έχει το δικαίωμα να βάζει στο μυαλό των μαθητών την Ένωση;

Ακιντζί: Ποιος έχει το δικαίωμα να βάζει στο μυαλό των μαθητών την Ένωση;

Μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επιζητά ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, ο οποίος θεωρεί την επαναφορά της υπόθεσης του δημοψηφίσματος του 1950 ανεπίκαιρη

Ακιντζί: Ποιος έχει το δικαίωμα να βάζει στο μυαλό των μαθητών την Ένωση;
Το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να κάνουμε βιώσιμη την όποια λύση του Κυπριακού βρεθεί, όποιο όνομα και αν της δώσουμε, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι από τη λύση, την ειρήνη και την ευημερία θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής.

Αυτό είναι το πιο λογικό και γι` αυτό το λογικό, ο ίδιος προσπαθεί, όπως είπε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα επωφεληθούν από μια φιλία με την Τουρκία και τα αποτελέσματα αυτού θα φανούν στον τουρισμό, πράγμα που βίωσαν και τα ελληνικά νησιά, όπως είπε.

Η μεγαλύτερη στήριξη στα έσοδα από τον τουρισμό για την Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση, ισχυρίστηκε ο Ακιντζί, είναι από την Τουρκία. «Είμαι σίγουρος ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, στην πρώτη θέση των τουριστών που θα επισκέπτονται το νότο θα είναι οι Τούρκοι τουρίστες».
Κλείσιμο

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι σε περίπτωση μη λύσης τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να φέρουν νέες εντάσεις, ενώ η λύση, θα φέρει νέους τομείς συνεργασίας από τους οποίους θα επωφεληθούν όλοι.

Εχουν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, αναπτύσσονται σχέδια για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και σε περίπτωση λύσης το κυπριακό φυσικό αέριο θα ενωθεί με το ισραηλινό και μέσω της Τουρκίας θα μεταφερθεί στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί που χαρακτήρισε μεγάλο αγαθό το νερό που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη σε νερό στο νησί.

Μετά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, το πιο πολύτιμο εμπορεύσιμο υλικό, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θα είναι το νερό, λόγω και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σημειώνοντας ότι από μια λύση θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής. «Ό,τι όνομα και αν βάλουμε σε οποιαδήποτε λύση βρεθεί, το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να την κάνουμε βιώσιμη».

Πρόσθεσε δε ότι με τη λύση του 1960 (και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας) το όνειρο της Ένωσης γκρεμίστηκε, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τότε είχε πει ότι ιδρύουν τη Δημοκρατία ως βατήρα προς την Ένωση και το 1974 η ελληνική χούντα έφερε στην εξουσία τον Νίκο Σαμψών με το αίτημα της Ένωσης. Επειδή έγινε το πραξικόπημα, υπήρξε η εισβολή της Τουρκίας την 20η Ιουλίου. «Λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν, την ώρα που συζητούμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το να βάζουμε στα μυαλά των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης την Ένωση, ποιος έχει τέτοιο δικαίωμα;».

Διερωτήθηκε επίσης εάν αρμόζει στη διαπραγματευτική διαδικασία ο εορτασμός και η απόδοση τιμής στο γεγονός του δημοψηφίσματος για την Ένωση, παρασυρόμενοι όμως σε αυτή την απόφαση από ένα ρατσιστικό κόμμα, όπως το ΕΛΑΜ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης