Επιστολή Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

Επιστολή Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

Ερωτηθείς τί πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχει, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι από τη μια είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία και από την άλλη είναι η απροθυμία της να αποκαλύψει τις προθέσεις της στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων

Επιστολή Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων
To αργότερο την ερχόμενη Τρίτη θα αποσταλεί στον γγ του ΟΗΕ επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία θα περιγράφει την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος
Αναστασιάδης.

Ανέφερε ότι ήδη το περιεχόμενο της επιστολής διαβιβάστηκε στον γγ του ΟΗΕ, δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε υποθέσεις, εκφράζοντας την ελπίδα, «όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Ερωτηθείς τί πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχει, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι από τη μια είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία και από την άλλη είναι η απροθυμία της να αποκαλύψει τις προθέσεις της στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων.
Κλείσιμο

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το δημοψήφισμα δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου η Τουρκία να αποφύγει τις υποχρεώσεις της.

«Είχα αποφασίσει να απαντούσα αμέσως μετά την επιστολή του κ. Ακιντζί, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, με την ελπίδα ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Σε ερώτηση κατά πόσον είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, απάντησε «όχι δυστυχώς».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες».

Σε παρατήρηση ότι άφησε να εννοηθεί ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει ευθύνες, ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν αναφερόταν σε παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά στο ότι «δεν ετηρείτο μια αυστηρά διαδικασία με όσα εσυμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι οι αναφορές του σε νέα μεθοδολογία και προσέγγιση προϋποθέτουν ότι θα υπήρχε ο διάλογος εν ζωή, και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας μεθοδολογίας θα έπρεπε «να καταγραφούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε μια στήλη, να καταγραφούν οι μικρές διαφορές που υπάρχουν και οι μεγάλες, να γίνει προσπάθεια στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη νέα σύνοδο που επρογραμματίζετο να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου, η ολοκλήρωση των ελαχίστων που απομένουν ή των μικρών σε σημασία διαφορών που υπάρχουν, και εν συνεχεία να συζητούντο κεφαλαιώδη θέματα που παραμένουν ακόμα εν εκκρεμότητα».
Μετά τη συμπεριφορά του κ. Ακιντζί και τη μη προσέλευσή του στο διάλογο, είπε, «δεν υπάρχει αυτή την ώρα τουλάχιστον οτιδήποτε που να αναφέρεται σε μεθοδολογία ή σε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, εφόσον δεν υπάρχει ο διάλογος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης