Παπαδημητρίου: Το πρόβλημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του

Παπαδημητρίου: Το πρόβλημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του

Ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% αλλά δεν επιμένουν, οπότε γιατί να τους πιστέψω κι όταν λένε πως οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες, αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας 

Παπαδημητρίου: Το πρόβλημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του
Εν όψει του νέου γύρου των συνομιλιών με τους θεσμούς, κορυφαία μέλη του οικονομικού επιτελείου διεμήνυσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο», ενώ απαντώντας στο άρθρο-παρέμβαση του Πολ Τόμσεν, κατηγόρησαν το ΔNT ότι «
δεν έχει το θάρρος της γνώμης του».

Αναφορικά με τα επιχειρήματα του Πολ Τόμσεν ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακό εμπόδιο, γιατί δεν αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα, που είναι οι φοροαπαλλαγές και οι γενναιόδωρες συντάξεις, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε: «Προφανώς και δεν συμφωνούμε σε αυτά που λέει ο κ. Τόμσεν. O κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ έχουν πει πάρα πολλά. Το μόνο πρόβλημα που έχουν κατά την δική μου άποψη είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Όταν λέει ότι χρειαζόμαστε 1,5% πλεόνασμα κι όχι 3,5% δεν επιμένει σ ΄αυτό. Αλλάζει γνώμη. Οπότε γιατί να πάρω σοβαρά αυτό που λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες».
Κλείσιμο

Οι παραπάνω τοποθετήσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τέσσερις υπουργοί (ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά) στο περιθώριο του 18ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece in Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς Τόμσεν ότι το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που θέλει τη λιτότητα και ότι αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για πιο φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να νομοθετήσει ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018 που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».

Οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν και για την αβεβαιότητα που προκαλείται στους επενδυτές λόγω των συχνών αναφορών σε εκλογές. Ο κ. Παπαδημητρίου απαντώντας υποστήριξε ότι «τα μηνύματα για εκλογές έρχονται από την αντιπολίτευση. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις. Θέλει να προσκαλέσει τους επενδυτές γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της το οποίο πληροί όλες τις ικανότητες που θέλει ένας επενδυτής, είτε είναι στην πληροφορική είτε σε άλλους τομείς. Οι ευκαιρίες είναι τώρα και νομίζω το περιβάλλον έχει αλλάξει. Υπάρχουν μερικά εμπόδια τα οποία προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε. Το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την προσέλκυση των επενδύσεων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης