Εκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο εγκαινίασαν Τσίπρας- Πούτιν

Εκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο εγκαινίασαν Τσίπρας- Πούτιν

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφθασε στο Βυζαντινό Μουσείο ο Βλ. Πούτιν για τα εγκαίνια της έκθεσης της εικόνας Η Ανάληψη του Χριστού, του Αντρέι Ρουμπλιόφ

Εκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο εγκαινίασαν Τσίπρας- Πούτιν
Με την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Ο κ.Πούτιν μπήκε στο Μουσείο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής και ξεναγείται από τη διευθύντρια του Μουσείου κ.Δελαπόρτα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Υποδεχόμενη τους κ.Πούτιν και Τσίπρα, η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κ.Κατερίνα Δελαπόρτα επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η εικόνα της Ανάληψης του Χριστού του Αντρέι Ρουμπλιόφ, που αγιογραφήθηκε το 1428  και σημείωσε ότι βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας ως πρόδρομο έργο των εκθέσεων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ρωσία- Ελλάς.


Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «το 2016 είναι το αφιερωματικό έτος Ρωσίας- Ελλάδας. Αυτή η κοινή πρωτοβουλία αποβλέπει να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν. Ενας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες, αυτά που συνιστούν τα θεμέλια της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα ένα τόσο σημαντικό και συμβολικό έργο, ένα τόσο σημαντικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Ο μοναδικός Αντρέι Ρουμπλιόφ,  μαθητής του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, δίκαια θεωρείται η πηγή της μακράς συνεισφοράς της ρωσικής τέχνης στον ευρωπαϊκό ΄πολιτισμό που συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Εχουθμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε έναν ρωσικό εθνικό θησαυρό, που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από τη χώρα. Και μαζί με την Κόρη της Ακρόπολης που ήδη βρίσκεται στη Ρωσία, αποτελούν τεκμήριο της φιλίας που συνδέει τους λαούς μας. Η συνεργασία φορέων και μουσείων έκανε πράξη το παρόν σημαντικό γεγονός. Εγκαινιάζοντας σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του φίλου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το σημαντικό τούτο έκθεμα έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε μαζί την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών και να εκφρράσουμε τη δέσμευση, αλλά και τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι δεσμοί όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα ενισχθυθούν στο άμεσο μέλλον».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο να παραβρεθεί στα εγκαίνια «της έκθεσης του έργου του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Ο Ρουμπλιόφ όχι μόνο πήρε την τεχνοτροπία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός για μεγάλο διάστημα τον όνομά του το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και μόνο κατά τον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά.Σε μας διατηρήθηκαν μόνο πέντε τέτοιες εικόνες, η Ανάληψη του Χριστού είναι μία από αυτές. Ενα χαρακτηριστικό έργο της τέχνης του Ρουμπλιόφ είναι η αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης