Γιατί το Μαξίμου απειλεί με εκλογές - Η πίεση των δανειστών και οι κοινωνικές αντιδράσεις

Γιατί το Μαξίμου απειλεί με εκλογές - Η πίεση των δανειστών και οι κοινωνικές αντιδράσεις

Η δήλωση Καμμένου για τις «παράλογες απαιτήσεις» των Θεσμών και ο υπαινιγμός Δραγασάκη ότι «τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία» - Γιατί η αντιπολίτευση μοιάζει να μην θέλει εκλογές

Γιατί το Μαξίμου απειλεί με εκλογές - Η πίεση των δανειστών και οι κοινωνικές αντιδράσεις
Καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές παρατείνεται, με όλα τα μεγάλα θέματα να είναι σε εκκρεμότητα και ενώ οι κοινωνικές τάξεις που θίγονται από το φορολογικό-ασφαλιστικό είναι σε φάση παρατεταμένων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση αφήνει να πλανάται στην πολιτική ατμόσφαιρα η απειλή των εκλογών. 

Οι αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών δημιουργούν το ερώτημα εάν το σενάριο των εκλογών συνιστά διαχείριση της απειλής - εκτός της χώρας, προς τους δανειστές και εντός, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης - ή το εξετάζει πράγματι το Μέγαρο Μαξίμου σαν έξοδο κινδύνου.

Προς το παρόν όλα είναι ρευστά καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα μεγάλα θέματα και κυρίως χωρίς να έχουν δείξει τις διαθέσεις τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταφέρεται πια για τον Μάρτιο. Μέχρι τότε θα συντηρείται η κοινωνική αναταραχή που εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας.  
Κλείσιμο

Το ερώτημα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: εάν οι αγρότες και οι υπόλοιπες κοινωνικές κατηγορίες αντιδρούν με τόσο έντονο τρόπο στα δικά μας μέτρα, τότε τί θα κάνουν εάν οι δανειστές ζητήσουν περισσότερα που θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και περικοπές ή νέους φόρους για να καλυφθεί το κατ' αυτούς κενό για την διετία 2016-2017; 

Η απάντηση που δίνουν έχει την προϋπόθεση  ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να έχει μία συμφωνία που να εξασφαλίζει την πολιτική βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Εάν το Μαξίμου κρίνει ότι η λύση που θα δοθεί δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, τότε η πιθανότητα των εκλογών είναι βάσιμη. Εάν κρίνουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να επιβιώσει τότε θα αρχίσουν οι πιέσεις στους βουλευτές. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει την λαϊκή εντολή να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές, ότι οι βουλευτές εξελέγησαν με λίστα και όποιοι δεν συμφωνούν ας παραδώσουν την έδρα τους. 

Η αντιπολίτευση πάντως δεν θέλει εκλογές καθώς θεωρεί ότι δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά απλώς θα το κληροδοτήσουν υπό χειρότερες ίσως συνθήκες στην επόμενη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα οι απόψεις διχάζονται. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί ούτε οικουμενική ή συγκυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πιει το ποτήρι μέχρι το τέλος. Τα άλλα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων μιλούν για άλλη κυβέρνηση αλλά πάντα από την παρούσα Βουλή. 


Σε ρόλο «σκληρού» ο Πάνος Καμμένος 
Στο πλαίσιο αυτό τον ρόλο του σκληρού ανέλαβε να παίξει για μία ακόμη φορά ο αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος Πάνος Καμμένος ο οποίος στην Real News δήλωσε: «Αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».  Στην συνέχεια η εκρπόσωπος του κόμματός του Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξήγησε:  “Δεν απειλούμε κανέναν, απλώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εκβιάζεται... Έχουμε μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και για ασφαλιστικό και για φορολογικό...Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να προχωρούμε εκβιαζόμενοι, υπάρχουν και κάποια όρια, πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει να προστατεύσουμε τον ελληνικό λαό. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις συνομιλίες και στη διαπραγμάτευση, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.»

Τον προβληματισμό όμως στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος στον 9,84 δήλωσε: «Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε, ούτε ηρωική διέξοδο.  Μια κυβέρνηση που έχει τη νωπή λαϊκή εντολή και έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή πώς να πάει σε εκλογές; Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε μια πολιτική που κινείται εντός της λαϊκής εντολής που πήραμε. Η κυβέρνηση είναι στη γραμμή να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και με τους θεσμούς και με τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Στην συνέχεια όμως ο κ. Δραγασάκης συμπλήρωσε αφήνοντας ανοικτό “θεωρητικά” το σενάριο των εκλογών: «Είπα πριν γιατί δεν βλέπω εκλογές, πρέπει όμως να πω ότι τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξει και μια φοβία μην τυχόν και προσφύγουμε στον λαό. Το λέω όμως, η απάντηση είναι θεωρητική, για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε σχόλια». Ακολούθως άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση και “...Ιστορικά αυτές οι ανασυγκροτήσεις δεν γίνονται από ένα κόμμα, απαιτούν συνασπισμό δυνάμεων και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».  Αφού μίλησε και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκή εντολή, ένα πρόγραμμα που γενικά έχει εγκριθεί δύο φορές, έχουμε έναν άξονα και μια βάση για να μιλήσουμε για ευρύτερες συγκλίσεις.

Την επίσημη κυβερνητική γραμμή έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει...η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων...αν κάποιοι στο εσωτερικό ευελπιστούν στην αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις, να το ξεχάσουν».

Αποδοκιμασία όμως του κ. Καμμένου δεν υπήρξε: «Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος είναι πάρα πολύ σαφής» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. 

«Εγώ δεν θα ερμηνεύσω τον κ. Καμμένο»
, ανέφερε η Χαρά Καφαντάρη και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω ούτε εκλογές άλλα ούτε σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης».


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου όμως προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης: «Πανικός. Ο κ. Καμμένος απειλεί-ποιους άραγε;- με εκλογές. Η κα. Γεροβασίλη τις αποκηρύσσει με τα βδελυγμίας. Ας συνεννοηθούν. Μπορούν;» αναφέρει στη σχετική ανάρτηση ο κ. Κουμουτσάκος. Πάντως η ΝΔ λέει ότι «σε κάθε περίπτωση, όποτε και να γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει η ΝΔ».

“Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε στο Mega: «Δεν καταλαβαίνω τον Καμμένο, τι θα κερδίσουμε αν πάμε σε εκλογές; Απειλεί τους Ευρωπαίους ο Καμμένος; Και τι θα πάθουν οι Ευρωπαίοι; Η Ελλάδα θα τα πάθει όλα, όσα είναι να πάθουμε». Στην συνέχεια επανέλαβε την γνωσή του θέση για οικουμενική κυβέρνηση. 

«Επιτέλους σοβαρευτείτε. Μόνο εκλογές ξέρετε να κάνετε; Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε», έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοστο Twitter. 

«Είναι αστείο, που κάποιοι, και μέσα στην κυβέρνηση, αφήνουν ως υπονοούμενο το ενδεχόμενο η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές μέσα σε έξι μήνες»
, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να αναζητήσει απ΄αυτή τη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης