Εκλογές ΝΔ: Η εταιρεία πήρε και προκαταβολή χωρίς να δώσει καμία εγγύηση

Εκλογές ΝΔ: Η εταιρεία πήρε και προκαταβολή χωρίς να δώσει καμία εγγύηση

Η Infosolutions έλαβε προκαταβολικά - πριν την υπογραφή της σύμβασης - ένα μεγάλο μέρος της αμοιβής της, χωρίς να προβλεφθούν οι ελάχιστοι όροι προστασίας του εργοδότη (ΝΔ) σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να φέρει σε πέρας την εκλογική διαδικασία

Εκλογές ΝΔ: Η εταιρεία πήρε και προκαταβολή χωρίς να δώσει καμία εγγύηση
Στην εκ των προτέρων λύση της εταιρείας InfoSolutions, φαίνεται πως είχαν καταλήξει οι υπεύθυνοι διεξαγωγής του «φιάσκου», όπως εξελίχθηκε, των εκλογών της 23 Νοεμβρίου στη Ν.Δ. Με βάση το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Σύμβασης Έργου, το οποίο αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», η εταιρεία έλαβε προκαταβολικά – πριν την υπογραφή της σύμβασης – ένα μεγάλο μέρος της αμοιβής της, χωρίς να προβλεφθούν οι ελάχιστοι όροι προστασίας του εργοδότη (δηλαδή της Ν.Δ), σε περίπτωση που τελικά δεν καταφέρει να φέρει σε πέρας την εκλογική διαδικασία. Οι όροι μάλιστα που ανέλαβε το έργο ήταν εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με την προσφορά που είχε καταθέσει νωρίτερα προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να αναλάβει το έργο. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ιδιαίτερα σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με το θέμα της προμήθειας των tablets. Στην προσφορά της InfoSolutions αναφέρεται ρητά ότι η εταιρεία αναλαμβάνει να προμηθεύσει τα tablets και μάλιστα δίνει τιμή 76 ευρώ/τεμάχιο, που ήταν και η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις τιμές που έδιναν οι υπόλοιπες εταιρείες που διεκδικούσαν τη διεξαγωγή των εκλογών της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη προσφορά ελήφθη σοβαρά υπόψη κατά την αξιολόγηση της συμφερότερης προσφοράς και βάρυνε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση να ανατεθεί στην εν λόγω εταιρεία το έργο. Μάλιστα στην προσφορά δίνονται συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των tablets και αναφέρεται ότι η εταιρεία θα τα προμηθευτεί από την Wind. Στην Σύμβαση, σε όλα τα σημεία που αφορούν στις συσκευές, δεν αναφέρεται ρητά ποιος θα τα προμηθεύσει και σε ποιο χρονικό σημείο του έργου (Ο εργοδότης ή η εργολήπτρια). Μόνο στο τέλος της σύμβασης αναφέρεται πλέον ότι η ΝΔ δεσμεύεται να διαθέσει στην εργολήπτρια τα tablets, τα πληκτρολόγια και τις θήκες για την προετοιμασία τους (εγκατάσταση προγράμματος) και την αποστολή τους στις ΝΟΔΕ, ενώ δεν γίνεται πουθενά λόγος για τις τεχνικές προδιαγραφές των tablets ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση του συστήματος. Να σημειώσουμε επίσης πως στο ζήτημα προμήθειας των tablets, παρατηρήθηκε τελικά και το ευτράπελο να λείπουν οι φορτιστές τους, με αποτέλεσμα λίγες μόλις ώρες πριν τις εκλογές οι αρμόδιοι να ψάχνονται, μάταια, να βρουν κάποια λύση. 

Στις 12 Νοεμβρίου 2015 υπογράφτηκε η συμφωνία για την ανάληψη της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών
Κλείσιμο


Ένα άλλο επίσης γεγονός το οποίο προκαλεί έκπληξη στη σύμβαση, είναι ότι η εταιρεία πληρώθηκε προκαταβολικά, όχι πριν την έναρξη του έργου, αλλά πριν την υπογραφή της σύμβασης (!) το ποσό των 60.000 ευρώ, με απόδειξη καταβολής του ως άνω ποσού να αποτελεί η ίδια η σύμβαση η οποία όμως υπεγράφη μεταγενέστερα της… καταβολής. Να σημειώσουμε πως η καταβολή του παραπάνω ποσού έγινε σε δύο δόσεις στις 5 και 6 Νοεμβρίου, ενώ η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση, «ο εργοδότης συμφωνεί και αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει το συμφωνηθέν τίμημα ως εξής: Α) Ποσό 60.000 ευρώ καταβλήθηκε ήδη, ως προκαταβολή, στην Εργολήπτρια, δηλαδή ποσό 14.000 ευρώ καταβλήθηκε την 5.11.2015 και ποσό 46.000 ευρώ καταβλήθηκε την 6.11.2015, του παρόντος επέχοντος θέση απόδειξης καταβολής και εισπράξεως του ανωτέρω ποσού». Εντύπωση προκαλεί δε και το γεγονός πως, όπως αναγράφεται στη σύμβαση, με το ποσό των 60.000 που δόθηκε στην εταιρεία πριν την υπογραφή της, εξοφλήθηκε το κόστος της προμήθειας των 3G data cards 1 GB, ποσού 15.200 ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με τη σιγουριά της InfoSolutions ότι θα υπογραφόταν τελικά η Σύμβαση ώστε να προμηθευτεί εκ των προτέρων τα 3G data cards. Να σημειώσουμε δε πως τα παραπάνω ποσά δόθηκαν στο πλαίσιο καταβολής του τελικού τιμήματος του έργου, που για την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε καθοριστεί στο συνολικό ποσό των 144.456 ευρώ.

 Σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, η εν λόγω σύμβαση ουδέποτε προσκομίσθηκε στο Λογιστήριο της ΝΔ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές ως προς την αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί το ποσό των 60.000, αλλά και για το ποιος ήταν αυτός που αποδέχθηκε τα τιμολόγια για λογαριασμό της ΝΔ. «Στη σύμβαση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από την εταιρεία, δεν προβλέπεται διαδικασία και όργανα για τη πιστοποίηση καλής εκτέλεσης ή για τη διαπίστωση τυχόν ελαττωμάτων του έργου ή της αποτυχίας λειτουργίας του συστήματος, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία κατάπτωσης της ποινικής ρήτρας, η οποία παραμένει άνευ πρακτικών συνεπειών, υπό τα ανωτέρω δεδομένα. Δεν προβλέφθηκε ούτε επιτροπή παραλαβής του έργου και πιστοποίησης της καλής εκτέλεσης των επιμέρους τμημάτων του, εντός προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Και για όλα αυτά χωρίς κανείς από τους υπεύθυνους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για αυτές τις ελλείψεις, ούτε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Αν Παπαμιμίκος, ούτε ο γενικός διευθυντής κ. Τσιμάρας» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τα συνεχή e-mail που στάλθηκαν από μέλη της ΚΕΦΕ προς τους  επικεφαλείς αρμόδιους για τη διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου να τους κοινοποιηθεί η σύμβαση, η απάντηση που δίνονταν από την πλευρά του Γραμματέα του κόμματος κ. Αν. Παπαμιμίκου ήταν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν δουλειά της ΚΕΦΕ, αλλά του νομικού τμήματος και της Γενικής Διεύθυνσης. Επίσης, παρά τις όποιες προβλέψεις της σύμβασης και τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν μέχρι και το Σάββατο προ των εκλογών ότι η εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά, γενική δοκιμή του συστήματος από την εταιρεία δεν έγινε ποτέ. Εντυπωσιακή ήταν δε προς αυτή την κατεύθυνση η έκδοση δελτίου τύπου από την ΚΕΦΕ το Σάββατο το μεσημέρι, που έλεγε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Με το εν λόγω δελτίου τύπου είχε διαφωνήσει το  προσκείμενο στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, μέλος της Επιτροπής Αλέκος Κόκκαλης, κοινοποιώντας σχετική επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους μέσω της οποίας εξηγούσε τους λόγους που η διενέργεια των εκλογών ήταν αδύνατον να γίνει.

Τι προέβλεπε για τηλεφωνικό κέντρο, tablets και άτομα υποστήριξης της διαδικασίας




Άλλα η προσφορά, άλλα η σύμβαση…
Ένα άλλο επίσης γεγονός που, όπως θεωρείται, δείχνει ότι η επιλογή της εν λόγω εταιρείας ενδεχομένως να ήταν ακόμη και προαποφασισμένη, αφορά το γεγονός ότι άλλα έγραφε η προσφορά που κατέθεσε η InfoSolutions προκειμένου να πάρει τη δουλειά από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ και άλλα συμφωνούσε η σύμβαση που τελικά υπέγραψε με το κόμμα. Μάλιστα η σύμβαση δεν περιέχει, ως Παράρτημα, την προσφορά της εταιρείας προκειμένου να είναι σαφείς προς κάθε κατεύθυνση οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες επελέγη αλλά και οι όροι που δεσμεύθηκε ότι μπορεί να υλοποιήσει. Σύμφωνα πάντως με την εισήγηση  της Τεχνικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, η προσφορά της InfoSolutions, ήταν συμβατή με τις τεχνικές προϋποθέσεις της Προκήρυξης, υπό 2 προϋποθέσεις: α) οι χρόνοι δοκιμών που περιγράφονται στην Προσφορά της έπρεπε να είναι τουλάχιστον επτά ημέρες πριν τη διαδικασία (δοκιμές και stress tests), και όχι τρεις που αναφερόταν στην Προσφορά. β) Δεν είναι αποδεκτή η λύση PC με λογισμικό WINDOWS XP ή WINDOWS VISTA. Και ενώ σημειώνεται ρητά στην εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής ( που ορίστηκε από την Επιτροπή Προμηθειών και Έργων) ότι η InfoSolutions είναι αποδεκτή μόνο εφόσον οι χρόνοι δοκιμών που περιγράφονται στη Προσφορά επιμηκυνθούν (τουλάχιστον 7 ημέρες πριν τις Εκλογές), στη σύμβαση τελικά οι αντίστοιχοι χρόνοι συντμήθηκαν. Επίσης, μεταξύ προσφοράς και σύμβασης υπήρχαν μερικές ακόμη σημαντικές διαφοροποιήσεις όπως:
Ενώ η διανομή των τερματικών συσκευών και της πλαστικής κάρτας στις ΝΟΔΕ στην προσφορά προβλεπόταν να γίνει 10 ημέρες πριν τις εκλογές, στη σύμβαση προβλέπεται 4 ημέρες πριν.

Ενώ το test run (δοκιμή συστήματος) στην προσφορά προβλεπόταν 3 ημέρες πριν τις εκλογές, στη Σύμβαση προβλέπεται 2 ημέρες πριν.

Ενώ η δυναμικότητα του τηλεφωνικού κέντρου την ημέρα των εκλογών ( για την τεχνική υποστήριξη) στην Προσφορά ορίζεται στα 20 άτομα, στην σύμβαση ορίζεται στα 16 άτομα για 1.900 tablets. Παρά δε το γεγονός ότι προβλέφθηκαν λιγότερα άτομα με τη Σύμβαση, η αντίστοιχη τιμή για εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου, σύσταση και εκπαίδευση ομάδας υποστήριξης, τεχνική υποστήριξη κλπ, παρέμεινε η ίδια με αυτή της Προσφοράς.
Αναφορικά, τέλος, με την εκπαίδευση των Προέδρων των ΕΕ και των χειριστών των tablets, η προσφορά προέβλεπε τη διανομή εγχειριδίου χρήση στα ελληνικά, βίντεο με την παρουσίαση διαφόρων διαδικασιών και τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής λειτουργίας, την οποία θα εκτελούσαν οι χειριστές με τη βοήθεια στελεχών του κέντρου υποστήριξης σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη, στη Σύμβαση προβλέφθηκε η εκπαίδευση των χειριστών μόνο μέσω του εγχειριδίου στα ελληνικά. 

Να σημειώσουμε τέλος πως, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αποκαλύπτεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της Τεχνικής Επιτροπής με τον επικεφαλής της InfoSolutions κ. Αθανάσιο Κλωνάρη προκύπτει ότι μέχρι και 15 ώρες πριν τις εκλογές δεν είχαν καν κωδικοποιηθεί τα εκλογικά τμήματα και δεν είχε γίνει καμία δοκιμή του συστήματος.


Πληρεξούσιο από το… Σουφλί
Ένα άλλο από τα εντυπωσιακά που προκύπτουν με βάση την εν λόγω σύμβαση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και της εταιρείας Infosolutions, αφορά το  πληρεξούσιο που εστάλη από το Σουφλί Έβρου, βάση του οποίου, ο κ. Κλωνάρης εξουσιοδοτούνταν να αντιπροσωπεύει νόμιμα και την ετέρα διαχειρίστρια του έργου κ. Ελένη Τυρμάκη. Το συγκεκριμένο μάλιστα, υπ’ αριθμ. 2163, πληρεξούσιο εστάλει μία μόλις ημέρα πριν από την υπογραφή της σύμβασης, από δικηγορικό γραφείο το οποίο δραστηριοποιείται στην ακριτική περιοχή. Κύκλοι μάλιστα της Ν.Δ, σχολιάζοντας το γεγονός, δεν παρέλειπαν να αναρωτηθούν ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε και για ποιο λόγο το συγκεκριμένο πληρεξούσιο να έρθει από το Σουφλί και όχι από κάποιο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, όπως θα ήταν ίσως το προφανές.  Να επισημάνουμε πως στη σύμβαση για την εκλογή προέδρου της Ν.Δ, ο κ. Κλωνάρης ορίστηκε ως project manager του έργου, υπεύθυνος εκ μέρους της εταιρείας για την υλοποίησή του και για τη συνεργασία του με την ΚΕΦΕ αναφορικά με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. 


Οι δουλειές του Mr Infosolutions με τη Ν.Δ
Εκτός από την Infosolutions, ο κ. Αθανάσιος Κλωνάρης εμφανίζεται να διατηρεί και την εταιρεία Infinity ΕΠΕ, με έδρα τη Γλυφάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στο βιογραφικό της έργα εκατοντάδων ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ΕΛΟΤ και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ενώ η σημαντικότερη δουλειά της ήταν η σύμβαση με την Γενική Γραμματεία στο Μαξίμου, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, αντί αμοιβής σχεδόν 4.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λογιστήριο της ΝΔ υπάρχουν 3 προσφορές της εταιρείας Infinity (με ημερομηνίες 19.07.2007, 20.06.2008, 25.01.2009) σχετικά με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, ιστοσελίδων κλπ., ενώ ταυτόχρονα διατηρείτο και μία καρτέλα της εταιρείας Infinity από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2013. Η δε προσφορά της Ιnfinity έτους 2009, για λογαριασμό της Infinity EΠΕ φέρει την υπογραφή του Αθανάσιου Κλωνάρη, δηλαδή του νομίμου εκπροσώπου της Infosolutions, ο οποίος στη σύμβαση για το έργο της εκλογής προέδρου στη Ν.Δ το 2015 συμβλήθηκε, ως νόμιμος διαχειριστής της Infosolutions, εκπροσωπώντας και την συνδιαχειρίστρια της Ο.Ε. Ελένη Τυρμάκη. 

Η εταιρεία Infosolutions εμφανίζεται από το 2014 και αρχίζει ευθύς εξαρχής να συνεργάζεται στενά με το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με το περιβάλλον του τότε προέδρου της Ν.Δ και πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τις αρχές του 2015 είχε αναλάβει, ύστερα από την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού (που υπέγραψε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος), την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και την προστασία της πρωθυπουργικής έδρας από επιθέσεις hackers. Επίσης, μεταξύ άλλων, παρείχε συμβουλευτικές τεχνικές υπηρεσίες στο κεντρικό επιτελείο του κ. Σαμαρά, συντηρούσε και διαχειριζόταν τα υπολογιστικά συστήματα και τα δίκτυα και επίλυε προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του δικτυακού εξοπλισμού. Παράλληλα, εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, η Infosolutions είχε αναλάβει και τις δικτυακές υποδομές του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και στη συνέχεια υπό τον Δημήτρη Πτωχό, που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας δημιουργήσει μια «ομπρέλα» τεχνικής προστασίας. 

Εκείνη την περίοδο η Infosolutions είχε συνεργαστεί και με την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» για παροχή τεχνικής υποστήριξης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» ήταν ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος. Η αμοιβή της Infosolutions για αυτό το συγκεκριμένο έργο ήταν 2.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Να σημειώσουμε πάντως πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Κλωνάρης συνεργάζονταν με το «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», αφού ένα χρόνο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ίδιο έργο «έτρεχε» η επίσης δικόν του συμφερόντων εταιρεία Infinity με αμοιβή 4.496 ευρώ.

Υπογραφές στη σύμβαση μεταξύ ΝΔ και infosolutions


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης