«Θέλει να μας παγιδεύσει» λένε στην αντιπολίτευση για την αιφνίδια στροφή Τσίπρα

«Θέλει να μας παγιδεύσει» λένε στην αντιπολίτευση για την αιφνίδια στροφή Τσίπρα

Ενστάσεις για την ατζέντα από όλα τα κόμματα - Προβληματισμός στη ΝΔ για τη στάση του Πλακιωτάκη -Θα πάνε για να ζητήσουν να μην μπει στην ατζέντα το Ασφαλιστικό Γεννηματά και Θεοδωράκης - Οικουμενική τεχνοκρατών θα ζητήσει ο Λεβέντης - Κατηγορηματικό «όχι» από τον Κουτσούμπα



«Θέλει να μας παγιδεύσει» λένε στην αντιπολίτευση για την αιφνίδια στροφή Τσίπρα
Να ναυαγήσει πριν καν συγκληθεί κινδυνεύει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που όλως αιφνιδίως αποφάσισε να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντάς, μάλιστα, από το Ισραήλ και χωρίς να έχει επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων που καλούνταν να τοποθετηθούν αν θα προσέλθουν με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες.    

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης και, αν και με εξαίρεση το ΚΚΕ που ήταν απολύτως αρνητικό, οι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων προτίθενται να παραστούν στη σύσκεψη, οι καχυποψίες που εκφράζεται στο στελεχιακό τους δυναμικό είναι τόσο έντονες που δεν αφήνουν περιθώρια όχι μόνον για συναίνεση αλλά ούτε καν για συνεννόηση.

Η επιλογή, εξάλλου, του κ. Τσίπρα να ζητήσει κάτι που ο ίδιος στο παρελθόν αρνούνταν διαρρήδην και μόλις πριν από δύο μήνες, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και μετά από αυτές, απέκλειε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης με τις άλλες δυνάμεις –που ήταν το «παλιό» με το οποίο ήθελε «να ξεμπερδέψει»- δυσκολεύει την έναρξη του διαλόγου που αρκετοί θεωρούν ότι εκδηλώνεται για να παγιδέψει την αντιπολίτευση, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου. 

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς η πρωθυπουργική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ακέφαλη και ταλανίζεται από τη δίνη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ενώ ο μεταβατικός αρχηγός της Γιάννης Πλακιωτάκης δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που κάνει πολλούς στο κόμμα του να θεωρούν την κίνηση του κ. Τσίπρα «προσχηματική» και να καταλογίζουν «ανομολόγητες προθέσεις παρέμβασης» στα εσωτερικά τους. 

Κλείσιμο
Ενστάσεις για το Ασφαλιστικό

Στα κομματικά επιτελεία περιμένουν τα τηλεφωνήματα που φημολογείται ότι θα κάνει στους αρχηγούς την Παρασκευή για να πληροφορηθούν τον χρόνο της συνάντησης –που λέγεται ότι θα επιχειρηθεί να γίνει το Σάββατο, που επιστρέφει από το ταξίδι του στην Ιταλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος-, καθώς και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη και τα οποία, κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο θα είναι το προσφυγικό και ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση.

Σε μερίδα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι διατυπώνεται ζωηρή αμφισβήτηση για το κατά πόσο εμπίπτει το Ασφαλιστικό στη σφαίρα των θεμάτων που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Συνεργάτες της κυρίας Φώφης Γεννηματά και του κ. Σταύρου Θεοδωράκη θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τον κοινοβουλευτικό διάλογο και, σε κάθε περίπτωση, δεν συναινούν σε μια γενικόλογη κουβέντα που στόχο θα έχει να υφαρπάξει η κυβέρνηση ένα «ναι» ή ένα «όχι» για να προχωρήσει σε όσα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών. 

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε», έγραψε στο facebook ο κ. Θεοδωράκης σε μια ανάρτηση με σκληρά λόγια για τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις», συμπλήρωσε. «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Με πρόθεση να επιμείνει στην «ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες» προτίθεται να προσέλθει στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι;», αναρωτιέται το κόμμα του σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος, εξάλλου, ο κ. Λεβέντης είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα» για να συμπληρώσει: «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός»

Ποιος αποφασίζει στη ΝΔ;

«Όταν υπάρξει επίσημη πρόσκληση, θα τοποθετηθώ», ήταν το λακωνικό σχόλιο που περιορίστηκε να κάνει από την πλευρά ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος συναντήθηκε, διαδοχικά, με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή,  Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ είχε επαφές και με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς που όλοι τους υπήρξαν επιφυλακτικοί για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα», ενώ πρότεινε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος». 

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναρωτήθηκε «τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές». Και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού. Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές». 

Για «προσχηματική» και «πολιτικά ύποπτη» πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έκανε, τέλος, λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πρότεινε για τον καθορισμό της στάσης που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων.

ΚΚΕ: «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή»

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ, όπως ανακοινώθηκε από τον Περισσό, «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα». 

«Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής» τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος που δεν άφησε κανένα περιθώριο συμμετοχής του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στη σύσκεψη. «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους», κατέληξε το ΚΚΕ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης