«Στον αέρα» ακόμα και η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

«Στον αέρα» ακόμα και η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί, αν δεν υπάρξει πραγματική σύγκλιση - Κυβέρνηση: Καλύψαμε τη μισή απόσταση στα πρωτογενή πλεονάσματα, να καλύψουν οι θεσμοί την άλλη μισή - Κομισιόν: Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις - Παππάς: Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν

«Στον αέρα» ακόμα και η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ
Χειρότερο δεν θα μπορούσε να ειναι το κλίμα στις σχέσεις της κυβερνησης με τους δανειστές, μετά τη διαρκή απόρριψη προτάσεων της Αθήνας για την εξεύρεση μιας λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβέρνηση και είναι ενδεικτικό ότι βλέπουν με επιφύλαξη πολλές από τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ δεν φαίνεται καμία σοβαρή ένδειξη ότι ειναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για μια σοβαρή, μεσοπρόθεσμη, έστω, λύση για το χρέος και την ανάπτυξη.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες λένε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα και εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στις απόψεις των δύο πλευρών, πιθανόν να αναβληθεί ακόμη και η τριμερής συναντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, που ειναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, την Τετάρτη, στη βελγική πρωτεύουσα.

Το σενάριο αυτό δεν είναι φυσικά το πιο πιθανό, είναι όμως υπαρκτό, πλέον, με δεδομένη την επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών.

Δεν υπάρχει φυσικά καμία επίσημη τοποθέτηση ή διαρροή επ' αυτού, ούτε θα μπορούσε εύκολα να υπονοηθεί από αρμόδιους αξιωματούχους. Κυκλοφορεί ωστόσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Κλείσιμο

Η Αθήνα ούτε που θέλει να ακούσει φυσικά για μια τέτοια εξέλιξη, που θα πισωγύριζε αρκετά τις διαπραγματεύσεις, αλλά ακομη και η παραφιλολογία, που συχνά εντάσσεται στον επικοινωνιακό πόλεμο, δεν είναι ένα εντελώς άσχετο στοιχείο.

Υπό διερεύνηση είναι και το ενδεχόμενο να γίνει τελικά συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά το διήμερο της συνόδου (Τετάρτη ή Πεμπτη), αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη επιφυλακτικότητα έως και δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές για τις συμπεριφορές που επέδειξαν αμφότερες τις τελευταίες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν επίσης, όσον αφορά στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν: «Περιμένουμε από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει 0,75% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Κομισιόν: Εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με «επιμέλεια» και «φροντίδα» εξετάζουν οι θεσμοί τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, εν μέσω δημοσιευμάτων περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Ελλάδας από τους δανειστές, υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε να ελεγχθεί το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι τρεις θεσμοί αξιολογούν τώρα τις προτάσεις με προσοχή καθώς, όπως υποστήριξε, κυκλοφορούν διαφορετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων που ελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα -όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.

Ο Nίκος Παππάς ακόμη αναφέρει: «Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης