Καταιγίδα οι αντιδράσεις για την υπόθεση Ταφύλλη - Lockheed

Καταιγίδα οι αντιδράσεις για την υπόθεση Ταφύλλη - Lockheed

Ζήτημα απομάκρυνσης Ταφύλλη  στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων - Θεοχάρης σε Παππά: «Καλύπτει η κυβέρνηση τον κ. Ταφύλλη, που έδινε δουλειές στην πρώην εταιρεία του;» - Την παραίτησή του ζητούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Με ερώτηση Φορτσάκη στη Βουλή ζητούνται εξηγήσεις από τον Καμμένο

Καταιγίδα οι αντιδράσεις για την υπόθεση Ταφύλλη - Lockheed
Συνεχίζεται ο πολιτικός θόρυβος που προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για το ζήτημα των εξοπλισμών.

Οι αποκαλύψεις που το «Πρώτο ΘΕΜΑ» πραγματοποίησε χθες, ότι ο γενικός γραμματέας Άμυνας και δις υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ταφύλλης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της Lockheed Martin, που ζημίωσαν με 31,5 εκατομμύρια το Δημόσιο, πυροδότησαν το πολιτικό σκηνικό.

Κι αυτό διότι ο κ. Ταφύλλης, όπως ο ίδιος ομολόγησε στη χθεσινή του απάντηση, από υπεργολάβος για το εν λόγω πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας, σήμερα που η Lockheed Martin πήρε με απευθείας ανάθεση τη δουλειά των P3B-Orion, βρίσκεται σε θέση ευθύνης στο υπουργείο.

Σήμερα, εξηγήσεις για το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχάρης, επικαλούμενος τη νέα αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» της Κυριακής, είπε προς τον υπουργό: «Καλύπτει η κυβέρνηση τον κ. Ταφύλλη; Μπορείτε, κύριε υπουργέ, να μας πείτε εάν η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Ταφύλλη, που έδινε δουλειές στην πρώην εταιρεία του;».
Κλείσιμο

Ωστόσο, ο υπουργός, όταν μετά από λίγα λεπτά ζήτησε το λόγο, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή και περιορίστηκε σε αναφορές που αφορούν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο και συζητείτο την ώρα εκείνη στην Ολομέλεια.

Η στάση του κ. Παππά θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν εντασσόταν στη γενικότερη... αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης είναι δικό του μέλος.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, με τη ΝΔ, διά του Συντονιστή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Κώστα Τασούλα να μιλάει για «τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης που δημιουργεί η αποδεδειγμένη σχέση του Γενικού Γραμματέα Άμυνας με εταιρεία που είχε συναλλαγές με το υπουργείο».

Η ΝΔ ζήτησε χτες την απόλυση του κ. Ταφύλλη, την οποία και χαρακτήρισε ως «μονόδρομο».
Στο ίδιο μήκος κύματος  κινήθηκε και το ποτάμι, αναφέροντας πως ενώ ήδη τα 500 εκατομμύρια δολάρια εσπευσμένα για εξοπλισμούς σε μία χρεοκοπημένη Ελλάδα αποτελούν σκάνδαλο από μόνα τους, η νέα αποκάλυψη δίνει μεγαλύτερη διάσταση.

«Η απόφαση άραγε είναι άσχετη με την προηγούμενη ιδιότητα του κ. Ταφύλλη και τη σχέση του με την εν λόγω εταιρεία; Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει, όμως πολιτικά ούτως ή άλλως είναι εκτεθειμένη», καταλήγει η απάντηση του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του, διά του συντονιστή ΚΤΕ Εξωτερικών και άμυνας Ανδρεά Λοβέρδου ζητά επίσης την απομάκρυνση του Γ. Γραμματέα Άμυνας και καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

Εχθές το βράδυ, ο καταγγέλων στη Δικαιοσύνη την υπόθεση πτέραρχος ε.α και τέως βουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Γιώργος Νταβρής, σε ανάρτησή του στο Twitter επανέλαβε την καταγγελία του κατά του κ. Ταφύλλη τονίζοντας πως το εν λόγω αντισταθμιστικό του οποίου είχε τον έλεγχο ουδέποτε δούλεψε και ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γ. Βαρεμένο και Θ. Δρίτσα τι θέση είχαν πάρει στην τελευταία συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2014 για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση.

Απομάκρυνση Ταφύλλη ζητήθηκε στην επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων

Ζήτημα απομάκρυνσης του κ. Γιάννη Ταφύλλη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου τα μέλη επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και συμβάσεων μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Κώστας Τασούλας έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και στον υφυπουργό Νίκο Τόσκα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξης η απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη από τη γενική γραμματεία του υπουργείου. «Δεν ήταν υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου, αλλά εταιρίας με την οποία το υπουργείο είχε συναλλαγή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να ρωτήσει «πώς επιστρέφει στο υπουργείο ως στέλεχος; Πρέπει να απομακρυνθεί». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός κάλυψε τον κ. Ταφύλλη απόλυτα και εγγυήθηκε για τον «έντιμο χαρακτήρα του».

Ο υπουργός Αμυνας φέρεται να υποστήριξε μάλιστα πως ο κ. Ταφύλλης είναι αρμόδιος για το πολιτικό προσωπικό και όχι για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Ταφύλλης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο παρελθόν υπήρξε υπεργολάβος της Lockheed Martin για άλλο πρόγραμμα αεροσκαφών που είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρία. Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, βουλευτές ανέδειξαν το ζήτημα του ασυμβίβαστου, υπονοώντας σύγκρουση συμφερόντων δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης να αναλάβει η Lockheed πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων παρά την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση αφορούσε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε η χώρα μας να παραχωρήσει μέρος του πλεονάσματος των βομβών που διαθέτει η πολεμική αεροπορία με αντάλλαγμα ανταλλακτικά φρεγατών.


Μομφή και από το ΠΑΣΟΚ


Μομφή προς την κυβέρνηση για την «σιωπή» που επιδεικνύει στην υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Κουτσούκος με παρέμβασή του στην συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση επικρίνοντας την στάση του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του «κ. Ταφύλλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, είναι υπεργολάβος της Lockheed. Ούτε γι’ αυτόν υπήρξε ένα σχόλιο».

Την ώρα εκείνη μάλιστα ακούστηκαν από τα έδρανα της συμπολίτευσης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς να σχολιάζει «Το διέψευσε κατηγορηματικά. Μην το αναπαράγετε» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης να σημειώνει «Έχει κάνει και μήνυση γι’ αυτό. Είστε εκτός θέματος» και ο Προεδρεύοντας Γιάννης Μπαλάφας να τους επισημαίνει «Παρακαλώ. Ο κ. Κουτσούκος θεωρεί ότι είναι εντός θέματος. Συνεχίστε, κύριε Κουτσούκο».


Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης