Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλάσει τη σύμπνοια Μέρκελ - Ολάντ

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλάσει τη σύμπνοια Μέρκελ - Ολάντ

Τι συνέβη όταν ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» τη Γαλλία ως σύμμαχο στην εκστρατεία τερματισμού της λιτότητας;

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλάσει τη σύμπνοια Μέρκελ - Ολάντ
Μπορεί τελικά Μέρκελ και Ολάντ να βρήκαν να βαδίσουν κοινό μονοπάτι στη διεθνή σκακιέρα για πρώτη φορά τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τον δεύτερο κι αυτό, καθώς φαίνεται, το χρωστούν στον Ρώσο πρόεδρο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μετά τη δημόσια υποστήριξη που πρόσφερε στον αντίπαλο του Ολάντ για τη γαλλική προεδρία, η Μέρκελ είχε εκφράσει τις διαφωνίες της με τη Γαλλία για την κατεύθυνση που έπαιρνε η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, για το εμπορικό πλεόνασμα της Γρμανίας και για τα καλά της λιτότητας. Τώρα που έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, οι δυο ηγέτες κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι και το Βερολίνο με γνώση των γεγονότων.

Η επαναπροσέγγιση οφείλεται εν πολλοίς στη δράση Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία και στις από κοινού προσπάθειες Γαλλίας και Γερμανίας να επιλύσουν τη διαμάχη. Οι ολονύχτιες ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν στο Μινσκ τον Φεβρουάριο, φαίνεται πως τους έφεραν κοντά και στο θέμα της Ελλάδας, όπου τώρα φαίνονται να λαμβάνουν συντονισμένη θέση, καθώς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός. Το Bloomberg αναφέρει πως μοιράζονται ακόμα και την αίσθηση του στεγνού, αυτοσαρκαστικό χιούμορ.


Κλείσιμο

Τους ενώνει η πραγματιστική τους ματιά για τον κόσμο, αναφέρει ο Stefan Seidendorf, αναπ. δ/ντής του γαλλο-γερμανικού ινστιτούτου του Ludwigsburg, στη Γερμανία. Σε αυτό η Μέρκελ μοιάζει στον Ολάντ και πολύ λιγότερο στον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και υποστήριζε παλιά.

Ετσι, τελικά, η Ρωσία κατάφερε να ενώσει και πάλι τις δυο μεγαλύτερες αλλά ιδεολογικά αντίθετες οικονομίες της Ευρώπης, έστω κι αν η μια είναι συντηρητική και η άλλη σοσιαλιστική.

Και, απ' ό,τι φαίνεται ουδείς εκ των δύο δεν θέλει να διαρρήξει αυτή τη... νεο-επαναποκτηθείσα σύμπνοια.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» τη Γαλλία ως σύμμαχο στην εκστρατεία τερματισμού της λιτότητας, για την οποία η κυβέρνησή του κατηγορεί κυρίως τη Γερμανία, οι Γάλλοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να σπάσουν τους δεσμούς τους (με τη Γερμανία), ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος από το Βερολίνο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης