Δήμας, Κουβέλης ή τρίτο πρόσωπο το «κλειδί» για την προεδρική εκλογή

Δήμας, Κουβέλης ή τρίτο πρόσωπο το «κλειδί» για την προεδρική εκλογή

Αν και ο πρωθυπουργός επιμένει στην υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα μέχρι τέλους, η συζήτηση έχει ξεκινήσει για το ποιος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους 

Δήμας, Κουβέλης ή τρίτο πρόσωπο το «κλειδί» για την προεδρική εκλογή
Με το διάγγελμά του και την πρόταση συναινετικής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα. Ο κ. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει και σε αυτό το θέμα υποχώρηση, ιδίως από τη στιγμή που δεν ετέθη από βουλευτές οι οποίοι δεν ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία θετικά, θέμα με το πρόσωπο του κ. Δήμα.

Ωστόσο η συζήτηση για μία νέα υποψηφιότητα που θα εμφανιστεί στην κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται και πολλοί εκτιμούν ότι ίσως μία τέτοια κίνηση θα είναι και η καθοριστική για το εάν θα διαμορφωθεί  τελικά η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Από την πλευρά των κεντροαριστερών ανεξάρτητων βουλευτών – η περίφημη «κίνηση των 8» -, την πρόταση της οποίας υιοθέτησε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, διακινείται έντονα η ιδέα της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δείχνει αμετακίνητος μεν στην άποψή του ότι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται μία «βιώσιμη» λύση για την προεδρική εκλογή και γι’ αυτό θα αυξηθεί η πίεση να αποδεχθεί την πρόταση. 

Όσοι επιμένουν στην ιδέα αυτοί διατυπώνουν δύο λόγους: πρώτον ότι ο κ. Κουβέλης είναι εκλέξιμος, δηλαδή μπορεί να συγκεντρώσει πέραν των 155 βουλευτών της συγκυβέρνησης, έως και 18 ανεξάρτητους βουλευτές και τουλάχιστον 7 της ΔΗΜΑΡ, καθώς τρεις (Πανούσης, Κυρίτσης, Ξηροτύρη) είναι δύσκολο να πειστούν από τυχόν μεταστροφή αυτού του είδους. 

Δεύτερον, γιατί η συζητούμενη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να έχει ως προαπαιτούμενο την αναστολή λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ ώστε να μην αποτελέσει η συνεργασία τροχοπέδη για την απονομή του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα – το μπόνους ισχύει για κόμματα και όχι συνασπισμούς κομμάτων.
Κλείσιμο

Υπάρχουν όμως και αντεπιχειρήματα. Πέραν της πολιτικής έντασης που έχει η ΔΗΜΑΡ για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνηση υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα: Πώς θα δεχθεί ο κ. Κουβέλης να εκλεγεί με ψήφους χρυσαυγιτών (έστω και πρώην) βουλευτών; Διότι υπάρχει ο κίνδυνος το 180 να συμπληρώνεται μόνο με τις ψήφους των Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.

Εάν αρνηθεί ο κ. Κουβέλης τίθεται το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει άλλος υποψήφιος στη θέση του κ. Δήμα. Στην περίπτωση που αναζητηθεί μάλλον δεν θα προέρχεται από την κεντροαριστερά, καθώς είναι δύσκολο κάποιος άλλος πέραν του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να εξασφαλίσει τις ψήφους του κόμματος αυτού. Άρα είναι πιθανόν μία άλλη υποψηφιότητα να συγκινεί περισσότερο την κεντροδεξιά, ώστε να στοχεύσει στην πολιτική πλαγιοκόπηση βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι ίσως μετά τα τελευταία γεγονότα, που έφεραν το κόμμα τους στο επίκεντρο μίας δυσάρεστης επικαιρότητας να αναζητούν «οδό διαφυγής» και να εξετάζουν το ενδεχόμενο υπερψήφισης Προέδρου Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης