Χρυσή Αυγή: Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Χρυσή Αυγή: Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Χωρίς καμιά διάθεση ειλικρινούς μεταμέλειας στη ΧΑ συσκέπτονται και εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επικείμενη δίκη της ηγεσίας και βουλευτών της - Η άνοδος της Ουρανίας και οι φόβοι για «στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» 




Χρυσή Αυγή: Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Ο ένας χρόνος από την σοκαριστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Κερατσίνι βρίσκει τον ηγετικό πυρήνα του νεοναζιστικού μορφώματος υπόδικο και αντιμέτωπο με βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που του έχει αποδώσει η Δικαιοσύνη.

Τα τάγματα εφόδου, τα οποία σκορπούσαν τον τρόμο σε πλατείες και δρόμους, με επιθέσεις εναντίον ανυπεράπιστων μεταναστών ή οποιουδήποτε διαφωνούσε μαζί τους, έχουν αποσυρθεί από τη στιγμή που η συντεταγμένη Πολιτεία, αμέσως μετά τον συγκλονισμό που δημιούργησε στην κοινή γνώμη η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να επιβάλει το νόμο.  

Η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την επομένη της δολοφονίας εμφανίστηκε αποφασισμένος να εμποδίσει «τους επιγόνους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία», βρήκε ανταπόκριση στην κινητοποίηση των διωκτικών αρχών που δεν σταμάτησαν στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας Γιώργου Ρουπακιά, αλλά επεκτάθηκε στο σύνολο της εγκληματικής δράσης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Ένα χρόνο μετά, χωρίς καμιά διάθεση ειλικρινούς μεταμέλειας για τα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας Φύσσα, στη Χρυσή Αυγή συσκέπτονται και εξετάζουν όλα τα σενάρια, για την επικείμενη δίκη της ηγεσίας και βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος, που εξακολουθούν να βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό.

Εν αναμονή του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, για την παραπομπή στο ακροατήριο και τον ορισμό ημερομηνίας της δίκης, πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εντατικές συσκέψεις των νομικών συμβούλων του ακροδεξιού κόμματος και των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους. 
Κλείσιμο

Η υπερασπιστική γραμμή,  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά απ’ αυτήν που ακολουθείται έως σήμερα, αλλά θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα  ανεβούν οι τόνοι, καταγγέλλοντας δημόσια τη διαδικασία ως «πολιτική δίωξη» που στόχο έχει «σβήσει» την Χρυσή Αυγή από τον πολιτικό χάρτη.

Η άνοδος της Ουρανίας

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του Γενικού  Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, με «αναβαθμισμένο» ρόλο, αποτελεί ουσιαστικά τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην προφυλακισμένη ηγεσία και τους βουλευτές και τα στελέχη που βρίσκονται εκτός Κορυδαλλού. Η ίδια έχει καθημερινή επικοινωνία με τον πατέρα της αλλά και με τον εκπρόσωπο Τύπου Ηλία Κασιδιάρη -εξακολουθεί να κατέχει τη θέση παρά την προφυλάκιση του- και στη συνέχεια ενημερώνει τους  βουλευτές που βρίσκονται εκτός Κορυδαλλού και τα στελέχη του κόμματος για τις επόμενες κινήσεις. 

Αναβαθμισμένος, μετά και την αποφυλάκιση του, είναι και ο ρόλος του βουλευτή Σερρών Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά στηρίζει και προωθεί την σκληρή γραμμή της «οικογένειας» Μιχαλολιάκου.   

Πλέον στις διαδικτυακές εκπομπές της Χρυσής Αυγής, εκτός από την Ουρανία Μιχαλολιάκου και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλου, συμμετέχει και ο Ηλίας Παναγιώταρος, μετά από ένα διάστημα που ήταν στον «πάγο». Ο ίδιος διατηρεί πλέον, για «ευνόητους» λόγους, χαμηλό προφίλ, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα το «σκληρό» παρελθόν του. Φέτος μάλιστα, μετά από χρόνια, δεν ανηφόρισε για την ακριτική Φλώρινα, προκειμένου να συμμετάσχει στην καθιερωμένη διαδήλωση στα σύνορα, για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας», που στο παρελθόν είχε προκαλέσει διάβημα από τα Σκόπια. 

Φοβούνται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Στη Χρυσή Αυγή θεωρούν πως στην ακροαματική διαδικασία οι κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης» θα καταρρεύσουν και η ηγεσία θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Ωστόσο δεν κρύβεται  ο προβληματισμός για μία πιθανή καταδίκη της ηγεσίας και ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, με την οποία δεν θα τους επέτρεπε πλέον τη συμμετοχή τους στα κοινά με την επιβολή επιπρόσθετης ποινής για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

Σε μία τέτοια εξέλιξη, την οποία πολλοί θεωρούν πιθανή, θα τεθεί επί τάπητος θέμα νέας ηγεσίας, που όμως θα λειτουργεί ως «μαριονέτα» του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος θα συνεχίσει να διοικεί και να ελέγχει το κόμμα του έστω και από το παρασκήνιο, είτε θα υπάρξουν γενικότερες ανακατατάξεις με τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού κόμματος που θα αποτελεί μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής.

Ποιο από τα δύο αυτά σενάρια θα ισχύσουν και πώς θα αντιδράσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, θα φανεί μόλις ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία. 

Ενδιαφέρον έχει το τελευταίο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του κόμματος. «Είμαι επικεφαλής του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας και παρά ταύτα βρίσκομαι άδικα και παράνομα χωρίς καν να έχει γίνει η άρση της βουλευτικής μου ασυλίας στη φυλακή» λέει, μεταξύ άλλων, χωρίς διάθεση αυτοκριτικής για όλα όσα προηγήθηκαν.

Όσον αφορά στη δική για τη δολοφονία  του Παύλου Φύσσα, αγωνία υπάρχει στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής, εάν η ετυμηγορία της έδρας «αγγίζει» και τον εξ απορρήτων του Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτή Γιάννη Λαγό.

Την ίδια ώρα, νέο «πονοκέφαλο» δημιουργούν οι καταγγελίες του πρώην υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου, ο οποίος όχι μόνο χαρακτήρισε τους πρώην «συνέλληνες» του «συμμορία δολοφόνων», αλλά έκανε γνωστό πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του θα είναι παρόντες στο δικαστήριο, ως μάρτυρες κατηγορίας. 

Ο Ηλίας Σταύρου παράλληλα, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Ηλία Κασιδιάρη για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του, τον είχαν χαρακτηρίσει «ψυχικά ανώμαλο». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης