Γ.Παπανδρέου: «Οδηγείτε την οικονομία σε κατάρρευση!»

Γ.Παπανδρέου: «Οδηγείτε την οικονομία σε κατάρρευση!»

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν ταμειακό έλλειμμα ύψους 18,5 δισ. ευρώ στο 6μηνο, με την κυβέρνηση ήδη να έχει δανειστεί περί τα 50 δισεκατομμύρια, οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου σε μία σκληρή δήλωση, η οποία αναρτήθηκε στο site του ΠΑΣΟΚ,  για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,

«Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση. Αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής

Παπανδρέου:  \Σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή!\

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν ταμειακό έλλειμμα ύψους 18,5 δισ. ευρώ στο 6μηνο, με την κυβέρνηση ήδη να έχει δανειστεί περί τα 50 δισεκατομμύρια, οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου σε μία σκληρή δήλωση, η οποία αναρτήθηκε στο site του ΠΑΣΟΚ,  για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,

«Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση. Αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ συνεχίζει να ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, τους μερισματούχους και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

«Το δίλημμα των εκλογών - «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Τα στοιχεία εκτέλεσης εξαμήνου του προϋπολογισμού, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε αργά την Παρασκευή, δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το δημοσιονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και οι επιλογές της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στο εξάμηνο είναι διπλάσιο από το περσινό, αλλά και διπλάσιο του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους - έχει δε ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και το στόχο  που είχε θέσει για το 2009, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση. Αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής.

Απόδειξη είναι η τραγική διαπίστωση οι δημόσιες δαπάνες να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς - παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για περιορισμό της σπατάλης -  την ίδια στιγμή που παραγωγικές δαπάνες σε επενδύσεις ή σε τομείς προτεραιότητας - εκπαίδευση, έρευνα, απασχόληση - είναι στάσιμες ή και μειούμενες.

Τα έσοδα μειώνονται - και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ συνεχίζει να ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, τους μερισματούχους και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Κλείσιμο

Το δίλημμα των εκλογών - «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας.

Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Με ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο παρέχει ρευστότητα στην αγορά και αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, επενδύει στην παιδεία και την έρευνα, στην πράσινη ανάπτυξη, αίρει τα αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με τη στήριξη της απασχόλησης - επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Με ένα σχέδιο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές.

Δεδομένου του σημερινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα χρειαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας της Ε.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. 

Με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών, θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων και ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. Μία χρηστή διαχείριση, ώστε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και του επιστρέφονται σε υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Το ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία - αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, και επιβαρυμένη τόσο από τη διεθνή κρίση όσο και από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας. Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις αυτές.

Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θα υποστείλουμε τις φιλοδοξίες μας. Γιατί δεν είναι ο καιρός απλώς για μία καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές. Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τα στελέχη να τις κάνουμε».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης