Ομπάμα: Όχι λιτότητα χωρίς ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Ομπάμα: Όχι λιτότητα χωρίς ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

- «Οι Έλληνες θέλουν να δουν φως στην άκρη του τούνελ» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να βοηθά και να στηρίζει την Αθήνα - Ζήτησε να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές - Σαμαράς: «Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι τεράστιες, όμως δεν θα πάνε χαμένες»

Ομπάμα: Όχι λιτότητα χωρίς ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
Δεν πρέπει να είναι μόνο η λιτότητα η στρατηγική μας («we cannot simply look to austerity as a strategy», ήταν η ακριβής διατύπωση). Με αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική εξυγίανση προκειμένου να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο η ανάγκη ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας – γιατί γνωρίζουμε πως ιστορικά εκείνες οι χώρες που μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης, που έχουν υψηλή απασχόληση εργατικού δυναμικού και οι πολίτες αυξάνουν την παραγωγικότητά τους καθώς αισθάνονται ότι η χώρα προχωράει προς τα εμπρός είναι οι χώρες που καταφέρνουν με μεγαλύτερη ευκολία να μειώσουν τα βάρη των χρεών τους, σε αντίθεση με εκείνες τις χώρες που οι κάτοικοι αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα», τόνισε ο κ. Ομπάμα έχοντας εκ δεξιών του τον κ. Σαμαρά.

Κλείσιμο

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε: «Και πιστεύω πως ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις σκληρές δράσεις που χρειάζονται όμως συγχρόνως, και αυτό είναι κατανοητό, θέλει να σιγουρευτεί πως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ένα φως στο βάθος του τούνελ. Και αυτό που τον διαβεβαίωσα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να είναι στήριγμα σε αυτήν την δύσκολη πορεία. Όμως είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, καθώς, όπως ξέρετε το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».



Εμμέσως, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τον κ. σαμαρά να επιμείνει στην εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής εις ό,τι αφορά την εφαρμογή των απαραίτητων «δομικών» μεταρρυθμίσεων. «Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει μερικές πολύ τολμηρές και δύσκολες δράσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν την μείωση του χρέους που βαραίνει τη χώρα αλλά επίσης- και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό- που θα ελευθερώσουν τα απίστευτα ταλέντα των Ελλήνων πολιτών ώστε να μπορούν να σταθούν αποτελεσματικά ανταγωνιστικοί σε αυτήν τη νέα παγκόσμια οικονομία», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο τέλος της τοποθέτησης του ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να βοηθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν σε αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας» και έκλεισε: «Είμαστε βέβαιοι πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τι χρειάζεται να γίνει και θα εργαστεί πολύ σκληρά προκειμένου να το πετύχει.

Σαμαράς: Οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες - Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται

«Όσον αφορά την οικονομία, πράγματι περνάμε μέσα από πολλές δυσκολίες. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι τεράστιες, όμως δεν θα πάνε χαμένες και τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Βεβαίως θα κάνουμε όλα όσο χρειάζονται», επισήμανε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι «στο θέμα των δομικών αλλαγών όμως θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, καθώς- όπως είπα και στον Πρόεδρο- η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 60%, σε συνολική ανεργία 28%. Και ο Ελληνικός λαός έχει θυσιάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ του τα τελευταία 4 χρόνια - επομένως η έμφαση πλέον είναι κυρίως στην δημιουργία ανάπτυξης».

Επιμένοντας στη θεωρία του success story, ο πρωθυπουργός θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα πετύχει να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Όμως το άλλο που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως εάν η Ελλάδα πετύχει - και θα πετύχει - η επιτυχία μας θα είναι συγχρόνως και επιτυχία της Ευρώπης, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.


Διμερής συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ 


«Συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον χώρο των πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Έχει εργαστεί μαζί μας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και την εμπόδιση υλοποίησης τους ενώ είναι γεγονός πως συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Στο έδαφος της εξ άλλου φιλοξενούνται μερικές από τις πολύ σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και στα ίδια τα Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν για να σταθεροποιήσουμε το ιδιαίτερα ασταθές ευρύτερο περιβάλλον μας» και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά προβλήματα- προσπαθούμε να επιλύσουμε όσο περισσότερα γίνεται και να δημιουργήσουμε μια συνεργασία, που θεωρώ σημαντική στις περιοχές που αναφέρατε, καθώς πάντα πιστεύω στην ισχύ του Διεθνούς Δίκαιου για την επίλυση των όποιων θεμάτων. Και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την εσωτερική πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες, και ακόμα, δυστυχώς, το πρόβλημα της τρομοκρατίας».


Κυπριακό 

«Ξέρετε πως τώρα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στην Κύπρο. Πιστεύω πως αυτό ενθαρρύνεται και από τα μηνύματα που έρχονται, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Τουρκική Κοινότητα. Και θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Κατά την άποψη του κ. Σαμαρά, «μετά τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου εφ’ όσον βέβαια τηρήσουμε τους Διεθνείς Νόμους και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ενέργεια - ελληνική προεδρία στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί και στα ενεργειακά θέματα. «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να «επαναπροσδιορίσουν» αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Σαμαράς. 

Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση όταν θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα εργαστεί «για την ολοκλήρωση της Δια-Ατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας, που πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεπερνά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

«Επομένως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, να απελευθερώσει αυτήν την προοπτική που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, γιατί θεωρώ πως δουλειές για όλους είναι η πρωταρχική ανάγκη, ειδικότερα για τους νέους καθώς όλα όσα κάνουμε αφορούν πρωτίστως τις νεώτερες γενιές», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης