Σαμαράς: Η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης

Σαμαράς: Η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης

-Οι θυσίες των Ελλήνων είναι τεράστιες αλλά όχι μάταιες- Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων σε συνεργασία με Κύπρο πρωταρχικός στόχος- Πρόβλημα για την περιοχή η λαθρομετανάστευση, η τρομοκρατία και οι εσωτερικές αναταράξεις σε γειτονικές χώρες-Θα προχωρήσουμε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ -«Πολύ θερμό» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα  

«Είμαστε δημοκρατική χώρα αλλά οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν»
Σαμαράς: Η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης
Το ενεργειακό, η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, η Οικονομία, η λύση του Κυπριακού αλλά και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της Τρομοκρατίας κυριάρχησαν στην απάντηση Σαμαρά στις δηλώσεις Ομπάμα αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών.

Οι δηλώσεις έγιναν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και χαρακτηριστικό είναι πως όση ώρα μιλούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κρατούσε κάποιες σημειώσεις.   

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του, τονίζοντας πως οι δύο λαοί και οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, όχι γιατί έχουν πολεμήσει μαζί στη Ιστορία για κοινό σκοπό αλλά γιατί υποστηρίζουν διαχρονικά τις ίδιες αξίες που είναι η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Ανεξαρτησία.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των οικονομικών ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει δύσκολα αλλά οι θυσίες του δεν έγιναν μάταια.

«Θα πετύχουμε και η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον που ζούμε».

Ο Αντώνης Σαμαράς, συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει χάσει μέχρι τώρα το 25% του ΑΕΠ.

«Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, που αυτή τη στιγμή μαστίζονται από ανεργία σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης είναι και η εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων που εντοπίστηκαν και που υπάρχουν πλούσια».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε για τα ενεργειακά αυτά αποθέματα πως σκοπός της Ελλάδος είναι να τα «επαναδιατάξει» σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. 

Σε ό,τι αφορά στον γεωπολιτικό τομέα, απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα τα οποία θα προσπαθούμε να επιλύσουμε πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου.

«Με γνώμονα το διεθνές Δίκαιο προσπαθούμε  να προχωρήσουμε και σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος: Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ακόμα και στο Κυπριακό. Ανοίγει ένα παράθυρο συνεννόησης αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές αναταράξεις σε γειτονικές χώρες αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας είναι προβλήματα που επίσης χρήζουν αντιμετώπισης και λύσεων».

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την υποστήριξή του.

«Πολύ θερμό» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα  

Για πολύ θερμή ατμόσφαιρα έκαναν λόγο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο κλίμα των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον Μπαράκ Ομπάμα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και η κοινωνία, όπως αυτό της ανεργίας, ειδικά των νέων.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον Μπαράκ Ομπάμα ότι παρ' όλα αυτά, «εμείς προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς, συμφώνησε με την άποψη του Αμερικανού προέδρου ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.

Αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ, γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ότι αφορά στα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Για το κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.

Σχετικά με τις Ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να επισκεφτούν την Ελλάδα είτε ο Αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης