Πιερρακάκης: Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Βατικανό

Πιερρακάκης: Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Βατικανό

Θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας - Να ανοίξει γέφυρα άμεσης επικοινωνίας με την Αγία Έδρα, ο κύριος στόχος της επίσκεψης

pierrakakis
Το Βατικανό επισκέπτεται αύριο, 8/5, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημες συναντήσεις με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Τον υπουργό Παιδείας πρόκειται να συνοδεύσουν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής και ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, κ. Θεόδωρος Κοντίδης.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος συμμετέχει τιμής ένεκεν στην αποστολή, μίλησε στο protothema.gr σχετικά με την επίσκεψη στην Αγία Έδρα.
«Ο κ.Πιερρακάκης επισκέπτεται το Βατικανό για να έχει επαφές με τους αρμόδιους εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας. Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε μία - σύντομη έστω - συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο», θα πει ο ίδιος.

Κλείσιμο
Όπως υπογραμμίζει, «βασικός στόχος του ταξιδιού στην Ιταλία, είναι η επικοινωνία. Είναι σημαντικό, το υπουργείο Παιδείας και η Αγία Έδρα να έχουν μία γνωριμία και άμεση επικοινωνία, το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Άλλωστε, ειδικά σε θέματα πολιτισμού και παιδείας, το καλύτερο είναι να ανοιχτεί μία απευθείας γέφυρα επικοινωνίας. Αυτό είναι το βασικότερο. Υπάρχουν φυσικά και άλλα, επιμέρους θέματα – ενδεχομένως να συζητηθεί και το θέμα των σχολείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα συναντήσει ο κ.Πιερρακάκης στο Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, κ.Κοντίδης αναφέρει στο protothema.gr:
«Ένα πρόσωπο που θα συναντήσουμε, είναι ο υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα διάφορα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, ο Βρετανός Επίσκοπος Γκάλλαγκερ (Archbishop Paul Gallagher) – ο ‘υπουργός Εξωτερικών’ του Βατικανό. Επιπλέον, αναμένεται πως θα έχουμε συνάντηση και με τη Γραμματεία, που ασχολείται με τις καθολικές Εκκλησίες σε όλη τη Μεσόγειο. Ζητούμενο, είναι φυσικά και μία - έστω σύντομη - συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο».

Να σημειωθεί ότι σε τυπικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει επικοινωνία με το Βατικανό, καθώς υπάρχει ελληνική πρεσβεία εκεί. Μέσα από ταξίδι του υπουργού Παιδείας, όμως, στην Ιταλία, «είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί μία εγκάρδια σχέση, μία γνωριμία ώστε σε θέματα Παιδείας και πολιτισμού ή σε θέματα, που προκύπτουν στην Ευρώπη, όταν συνομιλούμε με το Βατικανό, να το κάνουμε μέσω γνωστών ανθρώπων αντί να μιλάμε σε μία απρόσωπη Διεύθυνση», τονίζει ο Μακαριώτατος ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν έχει ξαναπάει στο Βατικανό υπουργός Παιδείας από την Ελλάδα».

Τα θέματα της Καθολικής Εκκλησίας, που ζητούν λύση από το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών, κ.Θεόδωρο Κοντίδη, «από τη δική μας πλευρά, σαν καθολική Εκκλησία, επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία αφορούν και την Καθολική Εκκλησία και για τα οποία βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους αρμοδίους του υπουργείου, ενδεικτικά αναφέρω την εκκρεμότητα με τους διδασκάλους Θρησκευτικών των Καθολικών μαθητών στις Κυκλάδες: υπάρχουν, δηλαδή, ορισμένες νομικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά το διορισμό των Καθολικών διδασκάλων, ο οποίος καθυστερεί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά στα σχολεία. Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της άδειας παραμονής των αλλοδαπών Καθολικών κληρικών, τους οποίους καλούμε να υπηρετήσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αλλοδαπούς, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες πλέον, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής και της Ασίας. Στις περιπτώσεις αυτές, χρήζουν τακτοποίησης ζητήματα όπως η διευκόλυνση ανανέωσης της άδειας παραμονής τους στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος φταίει για τον θάνατο του πατέρα Καλλιάνου; Η Δικαιοσύνη ψάχνει την αλήθεια

Πάτρα: Επεισόδιο σε κηδεία - Φώναξαν την αστυνομία

Βασιλιάς Κάρολος: Το annus horribilis ενός άτυχου ηγεμόνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης