Σαμαράς: Με τα πρωτογενή πλεονάσματα δε θα ζητάμε κάθε τόσο δανεικά

Σαμαράς: Με τα πρωτογενή πλεονάσματα δε θα ζητάμε κάθε τόσο δανεικά

Λέτα: Η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί - Ήταν λάθος τα εργαλεία της Τρόικα – Δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας αν η στάση της Ευρώπης ήταν διαφορετική

Απελαύνονται από το Ισραήλ όλοι οι ακτιβιστές
 Σαμαράς: Με τα πρωτογενή πλεονάσματα δε θα ζητάμε κάθε τόσο δανεικά
Να ενώσουν τις δυνάμεις για να αποτελέσει το 2014 χρονιά καμπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, αποφάσισαν οι πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Ιταλός ομόλογός του κ. Ενρίκο Λέττα, στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα θερμής συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι δύο πρωθυπουργοί γνωστοποίησαν την κοινή γραμμή τους τόσο στην κατεύθυνση που πρέπει να λάβει η Ευρώπη για να τερματιστεί η ύφεση και η ανεργία που ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό Νότο, όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ενώ εξήραν τη σημασία του αγωγού TAP που ενώνει τις δύο χώρες μεταφέροντας αζέρικο φυσικό αέριο την Ευρώπη και συζήτησαν για συνέργειες προς την από κοινού αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Ιονίου και της Αδριατικής.   
Ειδικά για τον αγωγό ΤΑΡ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόφαση, που ελήφθη χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά. Αντίστοιχα, δε, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι κύριοι Σαμαράς και Λέττα ανακοίνωσαν κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβουν τον επόμενο χρόνο,  Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο και η Ιταλία το δεύτερο.
Κλείσιμο

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Λέττα κάλεσε τον κ Σαμαρά να επισκεφθεί τον Οκτώβριο τη Ρώμη για να συζητήσουν τις κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για κοινή δουλειά που θα γίνει από τις δύο κυβερνήσεις ώστε η Ευρώπη να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και ο Έλληνας ομόλογός του για «κοινούς στόχους και προτεραιότητες».

Ο κ. Λέττα χαρακτήρισε «σημαντικότατη είδηση» τις ενδείξεις ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αφού εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε με έμφαση ότι «οι θυσίες δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο για να φθάσουμε στην ανάκαμψη και την ελπίδα». 

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «ο κορυφαίος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτρέψει περιθώρια ευελιξίας.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ γόνιμη, ενδιαφέρουσα και παραγωγική», ενώ ο κ. Λέττα μίλησε για «επωφελέστατη συνάντηση τόσο για τι δύο χώρες όσο και για την ίδια την Ευρώπη». 



Eνρίκο Λέτα: Η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, ενώ σημείωσε ότι οι δύσκολες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν θετική ένδειξη για το μέλλον.

Ο Ενρίκο Λέτα σημείωσε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά όπως σημείωσε, «εργαλείο για να φτάσουμε στη γη της Επαγγελίας, που είναι η ανάπτυξη».

Ο κ. Λέτα τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία.

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.



Ο Ενρίκο Λέτα βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Κυριακής για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και πλήθος υπουργών. Οι κ.κ. Σαμαράς και Λέτα δείπνησαν το βράδυ της Κυριακής στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης.

Για τον «ευρωπαϊκό πολιτικό νότο» συζήτησαν Βενιζέλος-Λέτα μετά το γεύμα στο Μαξίμου


Η ανάγκη να  διαμορφωθεί ένα μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν επισκέφθηκε την Ακρόπολη ο Λέτα σε ένδειξη πένθους για το δυστύχημα στο Αβελίνο 

Εν τω μεταξύ, το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τη νύχτα στο Αβελίνο της νότιας Ιταλίας επέφερε ανατροπές στο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Ιταλός πρωθυπουργός καθώς ο Ενρίκο Λέτα σε ένδειξη πένθους ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη σήμερα στην Ακρόπολη.

Η τραγωδία στο Αβελίνο αποτέλεσε και την πρώτη αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ενρίκο Λέτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τη συμπαράστασή του στον Ιταλό ομόλογό του. Από την πλευρά του ο κ. Λέτα ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας δίνει ανακούφιση στην Ιταλία και παράλληλα σημείωσε ότι δυστυχώς, οι πληγές θα παραμείνουν για τις οικογένειες των θυμάτων και για όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα ότι «μετά τις θυσίες θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» έστειλε στους Έλληνες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

Ο κ. Λέττα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τα «σωστά βήματα» και δήλωσε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι στην ΕΕ όλοι εργάζονται για «ένα καλύτερο, κοινό μέλλον και όχι για να επιβάλουν θυσίες».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε και για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι η όποια απόφαση «θα εξαρτηθεί απ' τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κι απ' την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών της Ελλάδας».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αρραγής ενότητα στους κόλπους της ΕΕ και να αποφευχθεί μια διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, ενώ υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως «κανείς σήμερα δεν λέει ότι το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει», σημειώνοντας πως πλέον «τα πράγματα διαφέρουν απ' το 2011-12».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, επιπλέον, μίλησε και για το ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, ενώ έκανε λόγο για κοινή δράση Ιταλίας - Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης