ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τι περιμένει το Μαξίμου από την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Τι περιμένει το Μαξίμου από την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

«Φυγή προς τα εμπρός» από τον πρωθυπουργό, εν μέσω προβληματισμού για τις αντιδράσεις που προκαλεί το πολυνομοσχέδιο στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης - Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το «ραντεβού» του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο

Τι περιμένει το Μαξίμου από την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ
Τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνουν δύσκολες διατάξεις δημιουργούν αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δοκιμάζουν τις αντοχές των βουλευτών, που δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, αλλά και από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς το διακύβευμα είναι ξανά η πτώση της κυβέρνησης, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ο θόρυβος και οι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή προκαλούν πολιτική φθορά και συνιστούν απώλεια πολιτικού κεφαλαίου.

Ήδη, δύο βουλευτές, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο κ. Μιχάλης Ταμήλος, έχουν δηλώσει ότι θα σκεφθούν αν θα ψηφίσουν όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Για την κυβέρνηση υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος να βγάλει το καλοκαίρι με τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους δρόμους, ενώ οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση και των δημάρχων της χώρας, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, κλείνοντας τους δήμους.

Με το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές στη Δημόσια Διοίκηση, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έρχονται αντιμέτωπα με την τάξη των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που αναμένεται ότι θα έχει πολιτικά αποτελέσματα και θα εξασθενίσει την εκλογική τους απήχηση, σε μία συγκυρία που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ανοικτό.
Κλείσιμο

Ικανοποίηση για την πρόσκληση Ομπάμα

Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του χθες το Μέγαρο Μαξίμου από τη “θερμή”, όπως εκτιμούσε, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου.  

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έρχεται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί για απομάκρυνση μεταξύ των δύο χωρών λόγω και της προσέγγισης της Ελλάδας με τη Γερμανία.

Η επίσκεψη έρχεται σε μία στιγμή που είναι υπαρκτή η διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ, που επηρεάζεται από τις ΗΠΑ, και της ΕΕ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση στην αντιπαράθεση, ενώ ενδιαφέρεται για την απρόσκοπτη συνέχιση του χρηματοδοτικού προγράμματος. Μία αποχώρηση του ΔΝΤ λόγω μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η επίσκεψη σηματοδοτεί την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ “στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία”.

Φυσικά, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων από την αμυντική συνεργασία, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, την περιφερειακή συνεργασία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Έρχεται δε η συνάντηση, σε μία εποχή που είναι ανοικτό το θέμα της ΔΕΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή πολιτική στην περιοχή, ενώ γίνονται κινήσεις στο Σκοπιανό αλλά και στο Κυπριακό.

Εκτός από την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας.

Καταβάλλεται δε, προσπάθεια, ώστε να υπάρξει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με αντίστοιχες συναντήσεις του κ. Σαμαρά, αν και η εποχή δεν είναι η πλέον ευνοϊκή.

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσι,γκτον, στις 8 Αυγούστου, για να συζητήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με την αμερικανική στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, το Κυπριακό, την αμυντική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης