Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή της εγκύου

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή της εγκύου

«Αν οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε σύγχυση, τότε τα μίντια έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης» -Απλές συμβουλές για τη διατροφή της εγκύου

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή της εγκύου
Σε όλο τον πλανήτη οι έγκυες γυναίκες «βομβαρδίζονται» διαρκώς από γνώμες για τι πρέπει να τρώνε και τι πρέπει να αποφεύγουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολύ συχνά, πολύτιμες συμβουλές διατροφή φαίνεται πως χάνονται σε μια... κατσαρόλα καθώς πολλές είναι οι έρευνες που λένε πως κάποια φαγητά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες στην Κορέα τρώνε σούπα από φύκια, στην Νότια Αφρική γυναίκες από την φυλή των Ζουλού τρώνε Isihlambezo- ένα φυτικό παρασκεύασμα που φτιάχνεται από μαργαρίτες, γάλα και περίεργα βότανα- στην Ινδία πίνουν χυμό ροδιού και στη Σενεγάλη ζωμό από μυελό των οστών. 



Οι απόψεις για το τι μπορούν να καταναλώνουν ου γυναίκες που βρίσκονται στην πιο όμορφη και παραγωγική φάση της ζωής τους διίστανται. Για παράδειγμα η κατανάλωση ψαριών θεωρείται ασφαλής γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πολλά ψάρια έχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. 
Κλείσιμο

Αλλοι λένε πως τα φιστίκια πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι ικανά να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά. Τα μαλακά τυριά και τα αλλαντικά -που καταναλώνουν κατά κόρον οι Γάλλοι- πολλές φορές έχουν ενοχοποιηθεί για επιπλοκές σε εγκύους.

«Αν οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε σύγχυση, τότε τα μίντια έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης», λέει η Linda Geddes, μητέρα δυο παιδιών και συγγραφέας του βιβλίου «Bumpology» το οποίο αναφέρεται σε όλους τους διατροφικούς μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την εγκυμοσύνη.

«Οι δημοσιογράφοι εστιάζουν στις έρευνες που γίνονται γύρω από την εγκυμοσύνη γιατί γνωρίζουν ότι το θέμα πουλάει. Πολύ συχνά έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι έρευνες να βασίζονται σε στοιχεία που είναι ασαφή και όχι απόλυτα τεκμηριωμένα. Το κακό είναι ότι οι έγκυες συχνά μπερδεύονται γιατί ακούν τόσες πολλές ιστορίες και διαβάζουν τόσα πράγματα που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη», λέει η Geddes.  

Συμπερασματικά λοιπόν οι επιστήμονες μιλούν για κάποια κλισέ που πρέπει να ακολουθούν οι έγκυες σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στην κατανάλωση των πράσινων ωμών λαχανικών πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικές και προσεκτικές. Το καλό πλύσιμο και η επιλογή των λαχανικών στην εποχή τους είναι κάτι αυτονόητο. 

Διατροφικοί μύθοι σε όλο τον κόσμο
Βέβαια αυτό που πρέπει να συνεκτιμηθεί στη διατροφή της εγκύου είναι ότι κάθε λαός έχει τις δικές του διατροφικές συνήθειες. Στη Νιγηρία για παράδειγμα οι γυναίκες τρώνε σαλιγκάρια. Ερευνα όμως λέει πως η κατανάλωση σαλιγκαριών στην κύηση θα μπορούσε να κάνει το μωρό υποτονικό. 

Οι γυναίκες στην Ιαπωνία τρώνε πικάντικα φαγητά γιατί πιστεύουν ότι κάνουν καλό στα μωρά τους. Στις ΗΠΑ παρατηρείται το φαινόμενο οι έγκυες να έχουν την επιθυμία να τρώνε φράουλες και πιπεριές τσίλι. Στο Μεξικό, υπάρχει μια παλιά πεποίθηση ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να κάνει το μωρό μυρίζει άσχημα. Στις Φιλιππίνες, από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες τρώνε ωμά αυγά, λίγο πριν γεννήσουν για να διευκολύνουν τον τοκετό. 



Η κινεζική λαϊκή κουλτούρα που είναι γεμάτη από συμβουλές λέει πως αν η γυναίκα τρώει καβούρια τα μωρά θα είναι άτακτα ή θα γεννηθούν με 11 δάχτυλα. Επίσης αν η γυναίκα πίνει γάλα το δέρμα του μωρού θα είναι διάφανο ενώ αν τρώει καλαμάρια θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην μήτρα της γυναίκας.

Ο Δρ Xiao Ping Zhai, ο οποίος διευθύνει κλινική μαιευτικής και έχει χαρακτηριστεί και θεωρείται κορυφαίος γυναικολόγος υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι απλά δεισιδαιμονίες.
«Ορισμένες από αυτές τις ιδέες υπάρχουν εδώ και χίλια χρόνια. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά, ούτε καν η γενιά της μητέρας μου», είπε χαρακτηριστικά.



Το 2004, η Dr Katri Raikkonen από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι είχε δημοσιεύσει έρευνα που πρότεινε την κατανάλωση με μέτρο μαύρης σοκολάτας. Υποστήριξε ότι η μαύρη σοκολάτα από ποιοτικό κακάο και χωρίς ζάχαρη κάνει τα μωρά χαρούμενα.

Απλές συμβουλές για τη διατροφή της εγκύου

  • Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά - τουλάχιστον πέντε μερίδες κάθε μέρα
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες - όπως κρέας, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί και όσπρια - είναι ουσιαστικής σημασίας, όπως είναι και τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, δηλαδή γάλα και γιαούρτι
  • Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι καλές, αλλά μην τρώτε ψάρια όπως καρχαρία και ξιφία



  • Αποφύγετε τυριά όπως Brie και Camembert, καθώς και απαλά μπλε τυριά όπως Gorgonzola και ροκφόρ
  • Μείνετε μακριά από τα ωμά αυγά, ωμό κρέας, ωμά οστρακοειδή, καθώς και όλα τα είδη του πατέ

πηγή: bbc
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης