Ορατά θαύματα με «αόρατο» νυστέρι

Ορατά θαύματα με «αόρατο» νυστέρι

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην πλαστική χειρουργική; Μα είναι προφανές ότι ο στόχος είναι ένας. Να μην είναι φανερό -τουλάχιστον στους μη ειδικούς- ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση-παρέμβαση επάνω μας, δείχνοντάς μας ταυτόχρονα νεότερους, ομορφότερους και σαφέστατα ανανεωμένους. Με γνώμονα αυτήν ακριβώς την ανάγκη, οι γιατροί παγκοσμίως συναντιούνται σε εξειδικευμένα συνέδρια με σκοπό να παρουσιάσουν, να εκτιμήσουν και να αναλύσουν όλες τις νέες αλλά και να βελτιώσου

Ορατά θαύματα με «αόρατο» νυστέρι

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην πλαστική χειρουργική; Μα είναι προφανές ότι ο στόχος είναι ένας. Να μην είναι φανερό -τουλάχιστον στους μη ειδικούς- ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση-παρέμβαση επάνω μας, δείχνοντάς μας ταυτόχρονα νεότερους, ομορφότερους και σαφέστατα ανανεωμένους. Με γνώμονα αυτήν ακριβώς την ανάγκη, οι γιατροί παγκοσμίως συναντιούνται σε εξειδικευμένα συνέδρια με σκοπό να παρουσιάσουν, να εκτιμήσουν και να αναλύσουν όλες τις νέες αλλά και να βελτιώσουν τις παλαιότερες τεχνικές. Ενα από τα μεγαλύτερα συνέδρια είναι το EMAA(European Masters in Aesthetic and Anti-aging Medicine), το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Παρισι. Το «ΘΕΜΑ» βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε το τριήμερο συνέδριο, το οποίο κάλυψε τρεις βασικούς τομείς: πλαστική χειρουργική, αισθητική ιατρική και anti-aging. Εκεί βρέθηκαν προσωπικότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ανάμεσά τους και ο Ελληνας πλαστικός χειρουργός και επιστημονικός διευθυντής του συνεδρίου δρ Αντώνης Παρασκευάς (http://www.docteur-paraskevas.com/), ο οποίος μας μίλησε για το τι καινούριο υπάρχει στην πλαστική χειρουργική, την αισθητική δερματολογία, για το τι είναι το anti-aging, οδηγώντας μας εν τέλει στον κοινό παρονομαστή τους: στο πώς να γερνάμε επιτυχώς! Στο ίδιο συνέδριο, βρέθηκε και μας μίλησε ο διεθνούς φήμης πλαστικός χειρουργός κ. Ιβο Πιτανγκί.

-

Κύριε Παρασκευά
Κλείσιμο
, το EMAA είναι από τα κορυφαία συνέδρια στον χώρο της αισθητικής ιατρικής και αισθητικής χειρουργικής. Ποιος ο ρόλος του συνεδρίου και ποιοι ήταν οι φετινοί σας άξονες;

Στην αισθητική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει παγκοσμίως ραγδαία εξέλιξη και είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε συχνά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και το συγκεκριμένο συνέδριο, στο οποίο μαζεύονται κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί -ο καθένας στον τομέα του- από όλο τον κόσμο, με σκοπό να συζητηθούν αλλά και κυρίως να αξιολογηθούν οι διάφορες τεχνικές.

-Υπάρχουν κάποιοι κεντρικοί άξονες επάνω στους οποίους κινείστε;

Κινούμαστε σε τρεις βασικές κατεθύνσεις, οι οποίες και συμπίπτουν με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του σημερινού κοινού.

1. Φυσικά αποτελέσματα. Να μη φαίνεται κανείς ότι είναι χειρουργημένος. Το αποτέλεσμα πρέπει να τον γυρνάει ορισμένα χρόνια πίσω ή να του διορθώνει ένα μικρό ελάττωμα, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται. Αυτό επιτυγχάνεται με εξατομικευμενη τεχνική, η επέμβαση προσαρμόζεται στον ασθενή και όχι το αντίθετο.

2. Τεχνική ασφάλεια. Οι τεχνικές της αισθητικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια για τον ασθενή και ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών.

3. Η γρήγορη ανάρρωση και ο minimum χρόνος αποχής από εργασία και τις κοινωνικές συναναστροφές. Για παράδειγμα, πολλές επεμβάσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

-Στην αισθητική χειρουργική ανανέωσης του προσώπου, ποιες είναι οι τελευταίες τεχνικές;

Η μεγάλη πρόοδος στις αισθητικές επεμβάσεις που αφορούν στο πρόσωπο οφείλεται στο ότι σήμερα έχουμε καταλάβει πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς με τους οποίους το πρόσωπο γερνάει. Μετά την ηλικία των 35-40 ετών, το επάνω μέρος του προσώπου και κυρίως η περιοχή γύρω από τα μάτια αρχίζει να «αδειάζει» από το υποδόριο λίπος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύροι κύκλοι και «σακούλες». Σε αυτά τα πρώτα στάδια η τεχνική της «μικροέγχυσης» λίπους αποκαθιστά με πολύ φυσικό τρόπο τη νεότητα του πάνω μέρους του προσώπου, χωρίς την παραμικρή ουλή. Το λίπος αυτό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση και η επέμβαση να είναι διπλά ωφέλιμη. Τα αποτελέσματα διαρκούν πολλά χρόνια, συχνά πάνω από 10. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση του δέρματος στον λαιμό, το face lift (συχνά σε συνδυασμό με εγχύσεις λίπους) είναι η λύση που δίνει με διαφορά τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνοπτικά η τάση είναι να αποκαθιστούμε τον όγκο του προσώπου εκεί που έχει χαθεί και να αφαιρούμε λιγότερο δέρμα, ώστε να αποφεύγουμε το άσχημο «τραβηγμένο» look. Μια άλλη πρόοδος της αισθητικής χειρουργικής είναι ότι μπορούμε να συνδυάσουμε όλες αυτές τις τεχνικές ώστε να κάνουμε σε κάθε ασθενή την επέμβαση στα μέτρα του. Οχι μία εγχείρηση για όλο τον κόσμο, αλλά εξατομικευμένες τεχνικές προσαρμοσμένες στον καθένα, στον τρόπο που ο ίδιος γερνάει, αλλά και στις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής του.

-Μπορούμε να περάσουμε δηλαδή, όπως και στη μόδα, από το prêt à porter στη «haute couture»; Την υψηλή ραπτική;

Zητάω πάντα από τους ασθενείς να μου φέρουν στην πρώτη μας συνάντηση φωτογραφίες τους πριν από 10 με 15 χρόνια ώστε να καταλάβω πώς ακριβώς πέρασε ο χρόνος από επάνω τους και να σχεδιάσω την επέμβαση ανάλογα. Και αυτό μου επιτρέπει να πετύχω το καλύτερο δυνατό φυσικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, όλοι οι ασθενείς αυτό θέλουν. Και τώρα μπορούμε να το κάνουμε.

-Εκεί έρχεται και το anti-aging. Τι ακριβώς είναι το anti-aging λοιπον και πού συμπίπτει με την πλαστική χειρουργική; (Μας απαντάει ο δρ Claude Dalle, ο επιστημονικός διευθυντής του συνεδρίου γι’ αυτόν τον κλάδο)

Το anti-aging είναι ο κλάδος της ιατρικής του οποίου στόχος είναι να μας βοηθήσει να «γεράσουμε» όσο το δυνατόν αργότερα και με καλύτερο τρόπο. Είτε αυτό αφορά στην πνευματικότητά μας και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας (πώς να αποφύγει κανείς την έκπτωση της μνήμης και των πνευματικών του λειτουργιών γενικότερα) είτε το σώμα και τη σεξουαλικότητά μας. Το προσδόκιμο όριο ζωής υπολογίζεται να φτάσει στα 120 χρόνια μέχρι το 2050, ήταν μόλις 25 χρόνια το 1796 και σήμερα βρίσκεται στα 85 έτη. Γνωρίζουμε τώρα ότι το κορυφαίο σημείο για τις λειτουργίες μας είναι η ηλικία των 25 ετών, στη συνέχεια υπάρχει προοδευτική έκπτωση αυτών των λειτουργιών.

Τα όπλα του anti-aging στον πόλεμο κατά του γήρατος είναι τα εξής:

1) Η οργάνωση του τρόπου ζωής και κυρίως της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας αλλά και του ύπνου.

2)Η αποκατάσταση της προοδευτικής ένδειας ορμονών με τις κατάλληλες για τον καθένα δόσεις βιταμινών

3)Η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη πρόληψη των ασθενειών.

-Στο συνέδριο, ένα θέμα που συζητήθηκε ήταν τα ενθέματα (implants) των μαστών. Τι επιλογές δίνονται πια, κ. Παρασκευά, μέσω των ενθεμάτων;

Η μοντέρνα -και πολύ σωστή- τάση όσον αφορά τις αυξητικές επεμβάσεις του στήθους είναι να δίνεται προτεραιότητα στη φόρμα και την αρμονία του στήθους. Η απόλυτη τιμή του όγκου σε κυβικά εκατοστά ή γραμμάρια έχει πολύ μικρότερη σημασία. Υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη επιλογή στα ενθέματα, ώστε να υπάρχει το κατάλληλο ένθεμα για κάθε γυναίκα σύμφωνα με την ανατομία και τις επιθυμίες της. Κάθε ένθεμα πρέπει να διαλέγεται σε συνάρτηση με την ανατομία του θώρακα του ασθενή. Δύο καινούριες τεχνικές έχουν εμφανιστεί και έχουν προκαλέσει αίσθηση στην αυξητική χειρουργική των μαστών. Η μία είναι η έγχυση λίπους, όπου αφαιρούμε λίπος από μία άλλη περιοχή του σώματος και αφού το φυγοκεντρίσουμε για να αποκτήσουμε «καθαρά» λιπώδη κύτταρα, το τοποθετούμε στο στήθος. Η άλλη αυξητική τεχνική είναι η χρήση υαλουρονικού οξέως (φυσική ουσία που υπάρχει στον οργανισμό μας και δεν προκαλεί αλλεργίες), η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ταχύτατη ανάρρωση. Το αποτέλεσμα διαρκεί το πολύ μέχρι δύο χρόνια και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη επέμβαση. Και οι δύο αυτές τεχνικές ενδείκνυνται κυρίως για μικρές έως μεσαίες αυξήσεις.

-Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν μπει στη διαδικασία της πλαστικής χειρουργικής;

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους το κάνει. Δεν πρέπει να είναι απόφαση της στιγμής, αλλά να είναι κάτι που πραγματικά το θέλει για κάτι που πραγματικά τον ενοχλεί. Συχνά είναι χρήσιμο να παίρνει κανείς γνώμη δύο ή και τριών χειρουργών πριν αποφασίσει. Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι ποτέ επείγουσες. Απαραίτητη επίσης προυπόθεση είναι ο χειρουργός ο οποίος επιλέγουμε να είναι γραμμένος στον ιατρικό σύλλογο ως πλαστικός χειρουργός.

-Και όταν ένας ασθενής επιμένει να ζητά συνεχώς και άλλες ή αδικαιολόγητες επεμβάσεις, ποιος είναι ο ρόλος του γιατρού εκεί;

Οταν κάποιος επιμένει για κάτι που είναι παράλογο, ο ρόλος του γιατρού είναι να τον αποτρέψει να το κάνει, αλλά πάντα με ευγενικό τρόπο. Να συζητήσει μαζί του, να επιχειρηματολογήσει, για να τον κάνει να καταλάβει. Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων που αντμετωπίζουμε είναι λογικά και δικαιολογημένα και βρίσκουν ικανοποιητική λύση.

-Η δική σας φιλοσοφία ποια είναι;

«Παν μέτρον άριστον». Το έχουν πει οι αρχαίοι Ελληνες και, όπως συνήθως, έχουν δίκιο. Με καλές ενδείξεις και μέσα σε λογικά πλαίσια, με σκοπό να έχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα και πάνω από όλα έναν ευχαριστημένο ασθενή.

-Μοιράζετε τον χρόνο σας ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα. Τι σας κάνει να έρχεστε στην Ελλάδα;

Αισθάνομαι πολύ δεμένος με την Ελλάδα, γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 18 μου χρόνια.Σε κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια επέστρεφα συχνά, εξάλλου η οικογένειά μου ζει στην Αθήνα. Αποφάσισα λοιπόν εδώ και μερικούς μήνες να μοιράζω εξίσου τον χρόνο μου στο Παρίσι και στην Αθήνα. Εχω επίσης την ευχαρίστηση να συνεργάζομαι στην Αθήνα με πολύ αξιόλογους Ελληνες πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους που αγαπούν τη δουλειά τους και ταξιδεύουν συχνά για να ενημερωθούν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Ο Αντώνης Παρασκευάς (http://www.docteur-paraskevas.com/) γεννήθηκε στην Ελλάδα. Εκανε την ειδικότητά του στην πλαστική χειρουργική στο Παρίσι και διάφορες επιμέρους εξειδικεύσεις στην Αμερική. Στο Παρίσι ειδικεύεται στην αισθητική χειρουργική και δουλεύει κυρίως ιδιωτικά (στη γνωστή κλινική Elysee Montaigne) και παράλληλα στην πανεπιστημιακή κλινική τou νοσοκομείου Henri Mondor, όπου έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική αποκατάσταση του προσώπου. Μάλιστα, στις ανατομικές του εργασίες βασίστηκε και η μεταμόσχευση προσώπου που έγινε στο Παρίσι, η οποία ήταν η δεύτερη τέτοια μεταμόσχευση στον κόσμο. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα, όπου έρχεται κάθε μήνα.

ΙΒΟ ΠΙΤΑΝΓΚΙ

Στο φετινό συνέδριο της EMAA, επίτημος καλεσμένος ήταν ο ζωντανός μύθος της πλαστικής χειρουργικής Ιβο Πιτανγκί. Ο κ. Πιτανγκί στο συνέδριο μίλησε για τη φιλοσοφία της πλαστικής χειρουργικής, για το πώς η αισθητική είναι τρόπος ζωής, αλλά και τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε. Το «ΘΕΜΑ» ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο του και μίλησε μαζί του. «Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι», υποστηρίζει.

-Κύριε Πιτανγκί, πώς ασχοληθήκατε με την πλαστική χειρουργική; Την εποχή που ξεκινήσατε ήταν ένας κλάδος όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος.

Ξεκίνησα ως γενικός χειρουργός. Κάποια στιγμή όμως ανακάλυψα ότι δεν μου φτάνει να βοηθάω τους ανθρώπους εσωτερικά. Ηθελα να τους βοηθάω και εξωτερικά. Ηθελα να τους βοηθήσω να διορθώσουν το όποιο πρόβλημα στην όψη τους.

-Τελικά η αισθητική χειρουργική μπορεί να φτιάξει τα πάντα;

Μα όχι. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα τη ζωή μας να αλλάξει προς το καλύτερο. Είτε αυτό είναι επανορθωτική χειρουργική είτε αυτό είναι αισθητική. Και τα δύο μάς κάνουν να νιώθουμε καλύτερα ή, έστω, μας βοηθάνε να έχουμε την εικόνα που θέλουμε. Αλλά αυτό εξωτερικά. Εσωτερικά, είναι δικό μας θέμα. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να ξέρουμε τι ζητάμε και να μην ξεφεύγουμε από το φυσιολογικό.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης