Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της Αττικής

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της Αττικής

Νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας μετατρέπονται σε νοσοκομεία «ειδικού βάρους»

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της Αττικής
Μια βαριά «ασθένεια» του ΕΣΥ επιχειρεί να θεραπεύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία της Αττικής, την «αποθήκευση» χιλιάδων ασθενών που βρίσκονται ατάκτως ερριμμένοι σε κλίνες και θαλάμους ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Τουλάχιστον 1.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, με άνοια κα, νοσηλεύονται κάθε μέρα στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, καταλαμβάνοντας ισάριθμα «πολύτιμα» μάχιμα κρεβάτια επί του συνόλου των 10.000 κλινών της Αττικής. Αυτό ωστόσο που δεν διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι αυτοί λαμβάνουν και την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Η διαχείριση αυτών των ασθενών αλλά και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των δομών του ΕΣΥ αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Γενικό νοσοκομείο «Πατησίων», «Αγία Βαρβάρα», «Σπηλιοπούλειο», Πολυκλινική και «Αμαλία Φλέμινγκ» είναι τα πέντε νοσοκομεία της Αττικής που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιοργάανωσης που δρομολογεί ο υπουργός Υγείας, τα προαναφερθέντα νοσοκομεία μπορούν να σηκώσουν το ειδικό βάρος της φροντίδας των ασθενών με τα λεγόμενα χρόνια ή χρονίζοντα νοσήματα και οι οποίοι βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Κλείσιμο


Νοσοκομεία - «δορυφόροι» με άδεια κρεβάτια


Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου προβλέπει ότι τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Σπηλιοπούλειο, Πολυκλινική και «Πατησίων» διατηρούν τη διασύνδεσή τους με τα βασικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αγία Όλγα» αντιστοίχως, και λειτουργούν ως νοσοκομεία – «δορυφόροι». Αυτό σημαίνει ότι δεν εφημερεύουν αυτόνομα ούτε γίνονται σε αυτά απευθείας εισαγωγές ασθενών. Οι δομές τους και κυρίως οι πολύτιμες κλίνες τους –συνολικά πρόκειται για 300 κλίνες- παρέχονται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιστατικών με γνώμονα αφενός τη νοσηλεία ειδικών κατηγοριών ασθενών, αφετέρου την αποδέσμευση «μάχιμων» κλινών από τα βασικά νοσοκομεία. Επί της ουσίας δηλαδή στα μικρά νοσοκομεία - «δορυφόρους» γίνεται εσωτερική διακομιδή ασθενών, με την κίνηση να καταγράφεται από τα βασικά νοσοκομεία προς τα μικρότερα, πχ από τον Ευαγγελισμό προς το «Σπηλιοπούλειο» ή την Πολυκλινική ή από το «Αγία Όλγα» προς το «Πατησίων», από το Σισμανόγλειο προς το «Αμαλία Φλέμινγκ».

Οι χαμηλές πληρότητες των συγκεκριμένων νοσοκομείων αποτέλεσαν βασική παράμετρο για την επιλογή τους και την σχεδιαζόμενη αλλαγή χρήσης τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESYnet, τα μισά κρεβάτια των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Σπηλιοπούλειο» παραμένουν… χωρίς ασθενείς καθόλη τη διάρκεια του έτους (πληρότητα 45% και 47% αντιστοίχως) ενώ στην Πολυκλινική η πληρότητα φτάνει στο 63%. Αυτό ωστόσο που επιβάλλει την αλλαγή της χρήσης τους είναι ουσιαστικά η ανάγκη για επιστημονική πλέον διαχείριση των σοβαρών χρονίων περιστατικών, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.



Ασθενείς τελικού σταδίου ατάκτως εριμμένοι σε θαλάμους χωρίς φροντίδα


Τα περιστατικά που αφορούν εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδικής κατηγορίας ασθενών, που χρειάζονται εκτός από νευρολόγους και παθολόγους, επί το πλείστον νοσηλευτική φροντίδα για όσο διάστημα νοσηλευτούν και μέχρις ότου παραπεμφθούν για αποκατάσταση. Αναλόγως, ειδικού βάρους ασθενείς θεωρούνται οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Σε ό,τι τους αφορά η Ελλάδα διεκδικεί την «αρνητική» πρωτιά στην Ευρώπη να μην διαθέτει ούτε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που να προορίζεται για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, αφήνοντάς τους μέσα σε εξάκλινους γενικούς θαλάμους διαφόρων νοσοκομείων, στερώντας ακόμη και το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές τέλος. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μέρα σε τουλάχιστον 40 κρεβάτια στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται ασθενείς με καρκίνο σε βαριά μορφή, ενώ την ίδια στιγμή άλλα μικρά νοσοκομεία έχουν άδεια κρεβάτια.

Από τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ το νοσοκομείο που θα αλλάξει άμεσα χρήση είναι το «Αγία Βαρβάρα», το πρώην Λοιμωδών Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο του οποίου η πληρότητα αγγίζει μόλις το 38%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είτε για τη συμφόρηση των περιστατικών σε όμορα μεγάλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, το όμορο «Αττικόν» έχει πληρότητα έως και 140% με τους ασθενείς να νοσηλεύονται κυρίως σε ράντζα –ενδεικτικά η τελευταία εφημερία έκλεισε με 78 ράντζα στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι της 2ης ΥΠΕ επέμεναν να μετακινηθεί το προσωπικό του «Αγία Βαρβάρα» προς το «Αττικόν» ή άλλα νοσοκομεία, χωρίς να αξιοποιηθούν οι δομές του. Πλέον όμως ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει τη λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή τόσο για χρόνιους ασθενείς όσο και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Εμπλοκή στον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της Αττικής υπάρχει με τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και «Ελπίς». Παρότι πρόκειται για νοσοκομεία με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησής τους, συγκαταλέγονται στα λεγόμενα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος που είναι μεν ενταγμένα στο ΕΣΥ αλλά λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, το νοσοκομείο Παμμακάριστος, ιδιοκτησίας της μονής «Παμμακαρίστου», έχει ιδιότυπο καθεστώς διοίκησης με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να είναι διορισμένα από τους Ουνίτες. Το Δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς», διαθέτει διοικητή που ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και πρόεδρο του Δ.Σ που ορίζεται από το Δήμο Αθηναίων με προφανές αποτέλεσμα την επικάλυψη των ρόλων τους. Οι σχεδιασμοί για αλλαγή χρήσης τους φαίνεται ότι βρίσκουν συνεχώς «τοίχο» με τους εκπροσώπους της Μονής και του Δήμου Αθηναίων να αρνούνται σθεναρά οποιαδήποτε νέα χάραξη στον υγειονομικό προσανατολισμό τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης