PROTOTHEMA

Ελλάδα

Αντιδράσεις στο νησί

Απαγορεύει τις «γαμοβαφτίσεις» ο Μητροπολίτης Χίου: «Δεν συνάδουν με τους ιερούς κανόνες»

Απαγορεύει τις «γαμοβαφτίσεις» ο Μητροπολίτης Χίου: «Δεν συνάδουν με τους ιερούς κανόνες»

Πρώτα πρέπει να γίνεται ο γάμος και να ακολουθεί η γέννηση και η βάφτιση ενός παιδιού, είναι το σκεπτικό του - Προς το παρόν απαγορεύει την τέλεση των δύο μυστηρίων στην ίδια εκκλησία, αλλά την επιτρέπει σε διαφορετική κι ας είναι με μεταξύ τους διάστημα μόνο μερικών λεπτών

Μία ακατανόητη για το ποίμνιο απόφαση έλαβε, με προσωπική του πρωτοβουλία, ο Μητροπολίτης Μάρκος, βάζοντας τέλος στην τέλεση των γαμοβαπτίσεων, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις τόσο μεταξύ των ιερέων όσο και μεταξύ των πιστών.


Με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο Μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.

Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί. Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.


«Δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες…»
Οι πρώτες αντιδράσεις που ανίχνευσε ο «π» προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς που μιλώντας στον «π» έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν στον «π» Ιερείς.  


Συντηρητική γραμμή, μακριά από την πραγματικότητα
Οι ίδιοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση Μάρκου, εξήγησαν στον «π» ότι πρόκειται για μία απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά. Όμως η λύση δεν είναι η απαγόρευση τέλεσης των μυστηρίων με διαφορά λίγων λεπτών, από τον ίδιο ιερέα και στην ίδια ενορία. Η λύση θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου, που θα πρέπει να έλθει μέσα από την κατήχηση και την προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι και νέες. Παρόλα αυτά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και εμείς οι κληρικοί αλλά και οι πιστοί στην τάση εκοσμίκευσης στον ιερό χώρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η ουσία των τελούμενων μυστηρίων », ανέφερε στον «π» ιερέας των Μητροπολιτικών Γραφείων. 
 

Χωρίς Συνοδική απόφαση
Την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ιερείς, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό. «Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε στον «π» ιερέας.  

Επέβαλε «ακοινωνησία» σε θεολόγους που πήγαν σε εκδήλωση σε καθολική εκκλησία
Επίσης, ο μητροπολίτης Χίου αποφάσισε να θέσει σε τρίμηνη ακοινωνησία δύο καθηγητές θεολόγους επειδή παρίσταντο σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν από τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού! Η ακοινωνησία είναι θρησκευτική ποινή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε κάποιον να συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, όσο διάστημα προβλέπει η επιβληθείσα ποινή.


Πηγή: politischios.gr

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κωνσταντινα γιοσακη12/01/201813:31

Με αυτα όμως που κάνετε δίνετε αφορμές στον κοσμο να μην ερχονται στην εκκλησια και να απομακρυνετε ειδικα τους νέους απο τον Χριστό......αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος πυστευω να σας απαντούσε σε αυτά που λέτε......

Απάντηση
οι εμπαιχτες Θεου τετοια θελουνε10/01/201823:23

Καλα σας κανει...επρεπε να σας στελνει σε δισφορετικο νησι για τον γαμο και στην χερσαια Ελλαδα για την βαφτιση...θεομπαιχτες

Απάντηση
Sakis chios10/01/201816:38

Τα άρθρα που γράφει το politischios δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ξεσήκωσαν καμία αντίδραση 1ον γιατί κανείς δεν το αντιλήφθηκε στη Χίο και αφορά ελάχιστους. Απλά στα τοπικά ειδησιογραγικα site για να συμπληρώσουν σελίδες ανακαλύπτουν ειδήσεις και τις πασπαλίζουν με χρυσόσκονη (τύπου ξεσήκωσε αντιδράσεις κλπ). Αντιδράσεις μπορεί να ξεσήκωσε μεταξύ των ασθενών και λογικό είναι.

Απάντηση
k10/01/201812:32

Φταίει ο κόσμος τώρα να λέει ότι χάνουν έσοδα με τα 2 μυστήρια μαζί; Στο Δημαρχείο πλέον (για οικονομικούς λόγους) γίνονται διπλάσιοι γάμοι. Δεν το πήραν χαμπάρι ακόμα;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία