Νύχτα ανησυχίας μετά το όργιο φημών για σεισμό στη Λέσβο

Νύχτα ανησυχίας μετά το όργιο φημών για σεισμό στη Λέσβο

Από στόμα σε στόμα λεγόταν πως θα γίνει μεγάλος σεισμός, με αποτέλεσμα να διαχέεται ο τρόμος - Μακριά από τα σπίτια τους, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, πέρασαν την νύχτα οι σεισμόπληκτοι

Νύχτα ανησυχίας μετά το όργιο φημών για σεισμό στη Λέσβο
Με τις φήμες για επικείμενο ισχυρό σεισμό να έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της νοτιοδυτικής πλευράς της Λέσβου, οι σεισμοπαθείς πέρασαν ακόμη μια νύχτα μακριά από τα γκρεμισμένα σπίτια τους. 

Πολλοί κάτοικοι έλεγαν πως ο μεγάλος σεισμός θα γινόταν μεταξύ συγκεκριμένου χρόνου και πιο συγκεκριμένα από τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τις έξι της ίδιας ημέρας. Ισχυρός σεισμός δεν καταγράφηκε τελικά και οι σεισμοπαθείς πέρασαν τη νύχτα τους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν εξασφαλιστεί γι' αυτό το σκοπό. 

Οι μηχανικοί του υπουργείου υποδομών και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνέχιζαν χθες την καταγραφή των ζημιών και σημείωναν ποια σπίτια είναι προς κατεδάφιση και ποια όχι. Στη Βρίσα βρέθηκαν τρεις διαφορετικές επιτροπές μηχανικών οι οποίες θα συνεχίσουν και σήμερα το έργο τους.  

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:
-337 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου από τις μέχρι στιγμή αυτοψίες που έφτασαν τις 583 από το πρωί της τρίτης μέχρι χθες στις 5 το απόγευμα 
-246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Κλείσιμο

Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έστειλε στο νησί το υπουργείο.

Την ίδια Ώρα οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου αφού όπως είπε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ θα βοηθούσε στην εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας που υπάρχει στην περιοχή.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνυμος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υποστήριξη της Πολιτείας πρέπει να είναι διαχρονική, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ζήτησε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για δύο χρόνια, για όσους έχασαν τα σπίτια τους.

Μετά τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βρίσα πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, την περιοχή επισκέφθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αφού περπάτησε ανάμεσα στα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν στο χωριό Βρίσα ο κ. Ιερώνυμος συνομίλησε με κατοίκους και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα τους βοηθήσει όπως μπορεί.

Την ίδια δέσμευση έδωσε και για όλα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Υπογράμμισε, τέλος, ότι κανείς από την πολιτεία δεν πρέπει να ξεχάσει τους σεισμοπαθείς της Λέσβου. 

Οι κάτοικοι που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες τους περιμένουν μετά την καταγραφή των μηχανικών να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιδότηση ενοικίου, αποζημιώσεις και φυσικά για φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στις πληρωμές φόρων ΕΝΦΙΑ και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης