Δωρεάν περίθαλψη σε έγκυες και βρέφη από τους Γιατρούς του Κόσμου

Δωρεάν περίθαλψη σε έγκυες και βρέφη από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κατά τη διετή υλοποίησή του, το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 750.000 δολάρια

Δωρεάν περίθαλψη σε έγκυες και βρέφη από τους Γιατρούς του Κόσμου
Υγειονομική ομπρέλα «ανοίγουν» οι Γιατροί του Κόσμου για εγκύους και βρέφη ελληνικής ή μη υπηκοότητας που ζουν στην χώρα μας και έχουν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
 
Η έναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης «MSD For Mothers» θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018. Κατά τη διετή υλοποίησή του, το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 750.000 δολάρια. Η οικονομική κρίση και η αύξηση των
προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με μεγάλο μέρος των πληθυσμών να έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στη χώρα μας, κινητοποίησε τόσο τους εκπροσώπους της παγκόσμιας δράσης όσο και τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου.
 
«Οι έγκυες και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους Γιατρούς του Κόσμου καθώς είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Η εγκυμοσύνη όπως και η παιδική ηλικία δεν είναι πρόβλημα. Έχει προβλήματα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο ένα παιδί και να το υποστηρίξει και μετά. Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε με το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» σε συνέχεια όλων όσων έχουμε κάνει μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, την Πέμπτη κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Κλείσιμο
 
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για τη μητρική και βρεφική υγεία από τον ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16%,  μεταξύ 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή,  το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014 σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013.
 
«Κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, δηλαδή περίπου 800 γυναίκες την ημέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί αν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για την μητρότητα πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου καμία μητέρα δεν θα χάνει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του τοκετού; Εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η παγκόσμια δέσμευση του προγράμματος MSDForMothers. Kαι είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την υλοποίηση του προγράμματος και στην Ελλάδα μέσω των αξιέπαινων εταίρων μας», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Naveen Rao, επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας MSD για το πρόγραμμα MSDforMothers.
 
Στο πλαίσιο της δράσης θα υποστηριχθούν οι δομές  της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα (πολυκλινικές σε Αθήνα, Πέραμα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά αλλά και κινητές μονάδες), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη «ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα βρέφη. Την ίδια στιγμή θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες αυτές με την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό οικογενειακού προγραμματισμού για τους επαγγελματίες υγείας μέσω πλατφόρμας e-learning.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης