Αλλάζουν συνεχώς αριθμούς: Χθες μιλούσαν για 35.000 εγκλωβισμένους και σήμερα για 42.000

Αλλάζουν συνεχώς αριθμούς: Χθες μιλούσαν για 35.000 εγκλωβισμένους και σήμερα για 42.000

Ενώ η Ειδομένη έχει μετατραπεί σε «κόλαση επι Γης» και στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι - Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση με τον Δρίτσα απλά να παρατηρεί ότι «αυξήθηκαν οι ροές από την Τουρκία»

Αλλάζουν συνεχώς αριθμούς: Χθες μιλούσαν για 35.000 εγκλωβισμένους και σήμερα για 42.000
Το πλήρες αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος που η ίδια με τους χειρισμούς της δημιούργησε με τους πρόσφυγες
αποκαλύπτει το απολυτο μπέρδεμα με τους αριθμούς των εγκλωβισμένων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι από το συντονιστικό που έχει στηθεί μιλούσαν για περίπου 35.000 πρόσφυγες και
μετανάστες, σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης αποκάλυψε ότι πλέον μιλάμε για 42.000 πρόσφυγες. 
«Χοντρικά», όπως είπε ο κύριος Κυρίτσης, βρίσκονται περίπου 10.000 στα νησιά, άλλοι 10.000 στην Αττική και 20.000 στην υπόλοιπη χώρα. Σήμερα μάλιστα η κυβέρνηση άλλαξε και το νούμερο που έδινε για την Ειδομένη, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Κυρίτση εκεί βρίσκονται περίπου 12.000 άνθρωποι (μέχρι χθες τους «μετρούσαν» 8.550).

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος Θοδωρή Δρίτσα 
παραδέχεται ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ροές από την 
Τουρκία που είχαν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αυξήθηκαν και πάλι: Μόνο χθες έφτασαν στα νησιά περισσότεροι από 2.400 μετανάστες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε και επίσημα το συντονιστικό όργανο δείχνουν, επίσης, ότι η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και στα νησιά καθώς και στη Μυτιλήνη, και στη Σάμο και στη Χίο ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα των hotspot και των κέντρων φιλοξενίας.

Διαβάστε τα στοιχεία εδώ

Και όλα αυτά ενώ οι πρόσφυγες στην Ειδιομένη πέρασαν άλλη μια νύχτα κόλαση καθώς οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει τον καταυλισμό σε βαλτότοπο, ενώ πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό έχουν πλημμυρίσει. 

Η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστή, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι δύσκολες, οι συνθήκες υγιεινής μηδαμινές και η βροχή έχει δημιουργήσει ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους. Ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να φύγουν από την Ειδομένη με ταξί. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζει η ΜΚΟ Praksis. 

Υπό άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, βλέπουν τα σύνορα να παραμένουν κλειστά








Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε δομές στην Θεσσαλία, οι οποίες πάντως προς το παρόν δεν είναι έτοιμες, Πρόκειται για το Στρατόπεδο Ευθυμιοπούλου, ανάμεσα στα χωριά Κουτσόχερο και Μάνδρα, μεταξύ Λάρισας - Τρικάλων, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από τον στρατό και ο χώρος αναμένεται να ετοιμαστεί ακόμα και σήμερα, ενώ ακόμα δύο χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο, μόνο όμως προσωρινά. Πρόκειται για δύο χώρους ΣΕΑ, του Ευαγγελισμού, όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και τις εγκαταστάσεις στον Αερινό, που δεν λειτούργησαν ποτέ.




Στέλνουν λεωφορεία να πάρουν 1000 πρόσφυγες από τον Πειραιά
Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται σήμερα 11 πούλμαν, ώστε να παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Στις 9.40 το πρωί αναμενόταν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο και λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, αλλά υπολογίζονται σε περίπου 300.


Αμείωτες οι αφίξεις στον Πειραιά από τα νησιά



Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στη Χίο
Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χίο με το Κέντρο Καταγραφής στη ΒΙ.ΑΛ. να έχει γεμίσει, τη Σούδα να μη δέχεται άλλο κόσμο στις σκηνές του Δήμου Χίου και το άνοιγμα των Ταμπάκικων (εκτάκτως) να έχει γίνει ήδη από τις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου εκεί να παραμείνουν όσοι πρόσφυγες φθάσουν τις πρωϊνές ώρες. 

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φτάνουν στα νησιά


Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες με τη βροχή να δημιουργεί προβλήματα, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε έκτακτη επικοινωνία του Δημάρχου Χίου κ. Βουρνού με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου το υπουργείο να στείλει πλοίο στο νησί για να παραλάβει κόσμο καθώς ολοένα και εγκλωβίζονται περισσότεροι μετανάστες.  

Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση θα επανακτιμηθεί τις πρωινές ώρες και αφού προηγουμένως έχει μεσολαβήσει η μετακίνηση των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τη Χίο που συνεχίζεται -παρά τις καιρικές συνθήκες- αμείωτη. Από τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα περισσότεροι από 500 μετανάστες έφθασαν στις ακτές του νησιού και ο αριθμός ολοένα και βαίνει αυξανόμενος. 


«Σφραγισμένα» τα σύνορα
Η Σερβία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η Ουγγαρία, που «πρωτοστάτησε» στο στήσιμο συρματοπλεγμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα κατασκευάζει... τάφρο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα περνάει κανείς στο έδαφός της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» παραμένει από τα μεσάνυχτα κλειστή για όλους τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για «ανθρωπιστικούς λόγους». Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στη Σλοβενία το δικαίωμα να κάνει χρήση της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών του Σένγκεν στα σύνορα της, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και μην επιτρέποντας τη διέλευση πολιτών τρίτων χωρών που δεν αιτούνται ασύλου.


Spiegel: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκκενώσει άμεσα την Ειδομένη
Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και την μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί σε νέα κέντρα φιλοξενίας.

Το Spiegel αναφέρει πως η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. 

Όπως είπε «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα» και πρόσθεσε ότι «η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης