Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί στηρίζουν τους Έλληνες

Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί στηρίζουν τους Έλληνες

«Η απελευθέρωση των φαρμακείων δεν βελτιώνει αλλά επιδεινώνει το  σύστημα διανομής  φαρμάκων και τις εργασιακές συνθήκες των φαρμακοποιών» τονίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου 


Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί στηρίζουν τους Έλληνες
Την πλήρη στήριξη τους προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς και στον αγώνα τους να διατηρήσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την ιδιοκτησία των φαρμακείων τους, κόντρα στα μνημονιακά προαπαιτούμενα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Γερμανικού και του Αυστριακού Συλλόγου στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στο Βερολίνο.
 
Στην επίσημη ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ABDA (Γερμανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος) κ. Φρίντμαν Σμιτ  απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνο  Λουράντο επικαλέστηκε το σουηδικό μοντέλο ως παράδειγμα προς…αποτυχία και αποφυγή. «Η απελευθέρωση των φαρμακείων δεν βελτιώνει αλλά επιδεινώνει το  σύστημα διανομής  φαρμάκων και τις εργασιακές συνθήκες των φαρμακοποιών» τόνισε ο εκπρόσωπος των γερμανών φαρμακοποιών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε πολλά κράτη  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Σουηδία , η Εσθονία και η Ουγγαρία, γίνονται προσπάθειες να ρυθμιστούν  ξανά τα φαρμακευτικά συστήματα, μετά από τις άσχημες εμπειρίες που απεκόμισαν από την απελευθέρωση.
 
Κλείσιμο
«Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που εξυπηρετούν την δημόσια υγεία απαιτούν υψηλά επίπεδα προστασίας και δεν θα πρέπει να  εξετάζονται μόνο από την οικονομική τους πλευρά» επισήμανε ο κ. Σμιτ, καταθέτοντας ως εναλλακτική πρόταση για τα ελληνικά φαρμακεία την εφαρμογή του Γερμανικού μοντέλου αντί του…μνημονιακού που προβλέπει άδεια ίδρυσης φαρμακείου σε οποιονδήποτε.
 
«Εξαιτίας της μακρόχρονης θετικής εμπειρίας από το ρυθμισμένο σύστημα της χώρας , το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Γερμανική Βουλή , στηρίζουμε τους Έλληνες  φαρμακοποιούς στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα ρυθμισμένο σύστημα λειτουργίας των φαρμακείων  και υποστηρίζουμε την απαίτηση τους να χρησιμοποιήσουν το Γερμανικό μοντέλο σαν σημείο αναφοράς για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος» ανέφερε ο Γερμανός εκπρόσωπος των φαρμακοποιών.
 
Σύμφωνα με το σύστημα αδειοδότησης φαρμακείων στη Γερμανία, το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων παραμένει σε αδειούχο φαρμακοποιό και το 49% σε φυσικό πρόσωπο που δεν έχει πτυχίο φαρμακοποιού. Με βάση το ίδιο μοντέλο, αποκλείεται η συνιδιοκτησία με γιατρό, ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης ή φαρμακευτικής εταιρείας. Στη Γερμανία δεν μπορεί, επίσης, να κατέχει ένας φαρμακοποιός άδεια για περισσότερα από τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος ζήτησε από τη γερμανική αντιπροσωπεία να στηρίξει τις θέσεις των Ελλήνων φαρμακοποιών και στα ευρωπαϊκά όργανα ενώ  ταυτόχρονα τους προσκάλεσε να συνυπογράψουν στην Ελλάδα  Χάρτα Συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων των τριών χωρών στο οποίο να αναδεικνύεται η Ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού και η ρύθμιση της λειτουργίας του Φαρμακευτικού Συστήματος  έτσι  ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η Προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης