Κοινή επίσκεψη Αναστασιάδη - Έρογλου στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους

Κοινή επίσκεψη Αναστασιάδη - Έρογλου στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από την Τουρκία να επιτρέψει ανασκαφές σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί στρατιωτικές και στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ομαδικών τάφων

Κοινή επίσκεψη Αναστασιάδη - Έρογλου στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Την τρίτη συνάντησή τους εντός του Ιουλίου θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάτηση θα αφορά κυρίως στη μεθοδολογία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πριν τη συνάντηση που θα γίνει στις 10 το πρωί οι κύριοι Αναστασιάδης και Έρογλου θα επισκεφτούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοούμενους όπου συγκεντρώνονται τα οστά που βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους και γίνεται η ταυτοποίηση τους με αγνοούμενους της περιόδου 1963-64 και του 1974.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από την Τουρκία να επιτρέψει ανασκαφές σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί στρατιωτικές και στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ομαδικών τάφων. Μέχρι σήμερα η Τουρκία αρνείται να δώσει άδεια με αποτέλεσμα οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους να μην μπορούν να προχωρήσουν.

Κλείσιμο
Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι «να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να πονάει πολύ κόσμο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

«Αναμένουμε» τόνισε «και από την άλλη πλευρά να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια χωρίς προσπάθεια εξυπηρέτησης πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ή απόκρυψης ευθυνών για γεγονότα και αλήθειες που είναι δεδομένα».

Σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού χθες, Τετάρτη, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, είχαν νέα συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα οικονομίας, ασφαλείας και εγγυήσεων, η σχέση μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων πολιτειών καθώς και η σχέση μεταξύ ανεξάρτητων αξιωματούχων και ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κατατέθηκαν επίσης έγγραφα επί των πτυχών του Κυπριακού για τις οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα κατατεθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης