Το ΣτΕ «καταργεί» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Το ΣτΕ «καταργεί» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας που εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην δημόσια υγεία - Οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία, επισημαίνει το ΣτΕ

Το ΣτΕ «καταργεί» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις
Το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων ανέστειλε προσωρινά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποτραπεί πιθανολογούμενη βλάβη της υγείας των πολιτών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που ζητούσε να «παγώσει» το πλαφόν  στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που επιβλήθηκε  με τη μνημονιακή νομοθεσία (Ν. 4046/2012).

Κλείσιμο
Η αναστολή ισχύει, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Οι σύμβουλοί Επικρατείας επισημαίνουν στην απόφασή τους ότι το πλαφόν  στην συνταγογράφηση για «στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση τον όγκο της συνταγογραφήσεως του προηγουμένου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους ιατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν τις μνημονιακές  ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογραφήσεως με βάση τη δραστική ουσία (γενόσημα).

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ, «κατόπιν σταθμίσεως αφ' ενός του δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία και αφ' ετέρου του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών, έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ανασταλεί η εκτέλεση  των υπουργικών αποφάσεων και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ  που καθορίζει το πλαφόν  συνταγογράφησης ανά γιατρό.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναστέλλουν τις εξής αποφάσεις:

1) της Γ.Π./ΟΙΚ.12449/7.2.2014 αποφάσεως του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν αντικαταστάθηκε η πρώτη παράγραφος του άρθρου 16 της οικ.3457/14.1.2014 αποφάσεως του ίδιου υπουργού και

 2) της 5239/11.2.2014 αποφάσεως του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μέχρι τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του δικαστηρίου επί της εκκρεμούς αιτήσεως ακυρώσεως».

Ακόμη, στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, υπογραμμίζεται ότι παραμένει εν ισχύει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση «τη δραστική ουσία» όπως αυτή αναφέρεται στην  ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η τελευταία αυτή υπουργική απόφαση αναφέρεται «στο μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής  ουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο  ΙΣΑ υποστηρίζει ότι  είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργία προβλήματα στην δημόσια υγεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης