Αυστραλία: 49 εκατ. ευρώ για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου

Αυστραλία: 49 εκατ. ευρώ για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου

Το πακέτο θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του Υφάλου από την περιβαλλοντική ρύπανση- Τι υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι

Αυστραλία: 49 εκατ. ευρώ για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου
Ένα σχέδιο διάσωσης για το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull.

Το πακέτο, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα σε διάρκεια 18 μηνών, θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την καταπολέμηση των μεγάλων αρπακτικών αγκαθωτών αστερίων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι
συμβάλλουν σημαντικά στην καταστροφή των κοραλλιών, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία λόγω της ρύπανσης και της αγροτικής απορροής στο οικοσύστημα.

Κλείσιμο
Μέρος των χρημάτων αυτών, θα δοθούν, επίσης, στην επέκταση των συστημάτων παρακολούθησης αλλά και σε ειδικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα περιπολούν το χώρο του υφάλου και θα ειδοποιούν για τυχόν περιβαλλοντική ρύπανση.



Το νέο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε στη βορειοανατολική πόλη του Queensland,  Townsville, περιλαμβάνει, επίσης, μια χρηματοδότηση για νέα έρευνα στα κοράλλια.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι αγνοεί τον σημαντικότερο παράγοντα της καταστροφής των κοραλλιών, αυτόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Είναι πλέον επίσημο: η θέρμανση του πλανήτη είναι ο υπ’ αριθμόν 1 ένοχος για τη φθορά και τον αποχρωματισμό των κοραλλιών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει γίνει ως σήμερα και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». Αναλύοντας δεδομένα δυο δεκαετιών η μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική ζέστη αποτελεί τον κύριο παράγοντα πυροδότησης των επεισοδίων μαζικού αποχρωματισμού των κοραλλιών, τα οποία παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

Καθώς ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στο μέλλον τα επεισόδια αυτά θα γίνουν συχνότερα, με κίνδυνο να οδηγήσουν στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του κοραλλιογενούς συστήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα – Great Barrier Reef) είναι το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον πλανήτη. Εχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO όχι μόνο για την εκπληκτική ομορφιά του αλλά κυρίως επειδή αποτελεί μοναδική πηγή βιοποικιλότητας.

Απαρτίζεται από περισσότερους από 2.900 μεμονωμένους υφάλους και 900 νησιά, τα οποία εκτείνονται σε μήκος 2.300 χλμ. καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 344.000 τ. χλμ. στη Θάλασσα των Κοραλλιών, στα ανοιχτά της Αυστραλίας.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη κατασκευή στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από ζωντανούς οργανισμούς (από δισεκατομμύρια κοράλλια) και είναι ορατός από το Διάστημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης