ΔΝΤ: Αδύνατον η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα - ΥΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξει κόφτης το 2017

ΔΝΤ: Αδύνατον η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα - ΥΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξει κόφτης το 2017

Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται

ΔΝΤ: Αδύνατον η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα - ΥΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξει κόφτης το 2017
Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε κατά το ήμισυ τους στόχους που έχει θέσει για το πρωτογενές πλεόνασμα διατύπωσαν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε καθησυχαστική ανακοίνωση ότι το 2017 δεν θα υπάρξει «κόφτης».

Η πρόβλεψη του
ΔΝΤ περιλαμβάνεται στην έκθεση Fiscal Monitor σύμφωνα με την οποία για φέτος το πλεόνασμα θα είναι της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ ενώ το 2017 θα φτάσει μόλις το 0,7% όταν αφενός η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 0,53% και 1,75% του χρόνου και αφετέρου το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβλέπει 0,63% για φέτος και 1,80% το 2017.

Κλείσιμο
Το Ταμείο φαίνεται ότι ρίχνει και πάλι το μπαλάκι σε κυβέρνηση και δανειστές, για να αξιώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση ή και περισσότερα μέτρα λιτότητας (μειώσεις συντάξεων, νέους φόρους κλπ) θεωρώντας τελικά πως το ευρωπαϊκό σχέδιο «δεν βγαίνει».

Αν συνδυαστεί όμως με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ που ζητά από το ΔΝΤ «να προσαρμοστεί», φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι «δεν ιδρώνουν» από τις πιέσεις αυτές του Ταμείου, ενώ πραγματικά πιεζόμενη είναι η ελληνική κυβέρνηση που παίρνει μέτρα, χωρίς να παίρνει την επιβράβευση που περιμένει.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα είναι:

- για φέτος 0,1% του ΑΕΠ, αντί 0,53% που προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 0,63% που λέει η κυβέρνηση στο προσχέδιο προϋπολογισμού

- για το 2017, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αντί 1,75% που λέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1,80% που υπολογίζει η κυβέρνηση στο προσχέδιο

- για το 2018 προβλέπει πρωτογενές 1,6% έναντι του 1,8% που προβλέπει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους

- για τη διετία 2019 και 2020, μόλις 1,6% σταθερά, αντί 3,5% που θέλει η συμφωνία

- το 2021 υποχωρεί σε 1,5% αντί 3,5% που έχει υπογράψει η Αθήνα

Αντίστοιχα και το δημόσιο χρέος, που για το 2017 το προσχέδιο προβλέπει να φτάσει στα 330,7 δισ. ή 181,6% του ΑΕΠ και η Κομισιόν το υπολογίζει στο 181,8%, το ΔΝΤ το ανεβάζει στο 184,7%!

Στο άκουσμα των εκτιμήσεων αυτών κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από τη μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συμπλήρωναν, δε, ότι ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%!

Οι ίδιοι κύκλοι θύμιζαν πως: 
 
Πρώτον το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. Άρα η σημερινή "έκπληξη" διαφόρων συστημάτων έχει "κοντή" μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.
 
Δεύτερον η ενεργοποίηση του "κόφτη" γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%! Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως "ανησυχούντες"!
 
Τρίτον , είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα". Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο.

Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στο Bloomberg αναφερόμενος στο θέμα του χρέους υπενθύμισε ότι οι 19 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

Έστειλε μάλιστα μήνυμα στο ΔΝΤ ότι πρέπει να καταλάβει ότι «η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης