Μετ’εμποδίων η αποπληρωμή χρεών του δημοσίου παρά το νέο δάνειο

Μετ’εμποδίων η αποπληρωμή χρεών του δημοσίου παρά το νέο δάνειο

Τρεις μήνες μετά την συμφωνία δεν έφτασε ακόμα στους δικαιούχους όλο το «πακέτο» των 1,8 δισ. και το πρόγραμμα προβλέπει πληρωμές 2,6 δισ. ως τέλος του χρόνου, αλλά λεφτά «δεν υπάρχουν»

Μετ’εμποδίων η αποπληρωμή χρεών του δημοσίου παρά το νέο δάνειο
Αγώνα δρόμου για να «μπουκώσει με χρήμα» όσους τους χρωστάει το δημόσιο, καλείται να δώσει η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου. Υπό την πίεση των δανειστών και για να ξεκολλήσει η αξιολόγηση ώστε να έρθουν και τα επόμενα χρήματα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εξαντλήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου κάθε ευρώ από το πρώτο «πακέτο» ύψους 1,8 δισ. ευρώ  το οποίο συμφωνήθηκε να λάβει τον Ιούνιο, από το νέο δάνειο που έλαβε η κυβέρνηση για αποπληρωμή του «βουνού» των ληξιπροθέσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
 
Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο», αναφέροντας ότι μέσα σε τρεις μήνες (από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο) η κυβέρνηση κατάφερε να αποπληρώσει απαιτήσεις 1,6 δισ. ευρώ συνολικά, σε προμηθευτές του δημοσίου και για εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
 
Κλείσιμο
Απομένουν όμως και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τη πρώτη δόση των 1,8 δισ. που έλαβε η κυβέρνηση, αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου. Αλλά ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου –και πάντως πριν αναχωρήσουν τα κλιμάκια των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 12 του μηνός- θα έχουν καταφέρει να διαθέσουν και τα υπόλοιπα χρήματα, όπως απαιτείται με βάση την τεχνική συμφωνία του Ιουνίου για να μπορέσει στη συνέχεια να δοθεί στη χώρα μας  από τους δανειστές και η δεύτερη δόση (ύψους 1,7 δισ. ευρώ) των κεφαλαίων που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.
 
Ωστόσο η εκταμίευση των 1,7  δισ. ευρώ αποτελεί μέρος της δόσεως των 2,8 δισ. που συνδέεται και με τα 15 προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης που εκκρεμούν (αξιολόγηση διοικήσεων τραπεζών, νέα ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κλπ).
 
Το ενδεχόμενο όμως νέας καθυστέρησης -πέραν του ενός μηνός που ήδη διαφαίνεται- στην ολοκλήρωση των αποπληρωμών χρεών, θέτει σε κίνδυνο όλο το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί επιτακτικά από τους δανειστές. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, καθώς απαιτεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο «να πέσει χρήμα» 2,6 δισ. ευρώ στην αγορά, ενώ την ίδια περίοδο η Αθήνα θα εισπράξει για τον σκοπό αυτό μόλις 1,7 δισ. ευρώ!
 
Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο, το τμήμα των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στους δικαιούχους ιδιώτες και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς ή ανάγκες του κράτους. Μάλιστα δημιουργήθηκε και ειδικός λογαριασμός (dedicated account) στα πρότυπα του λογαριασμού για το δημόσιο χρέος,  στον οποίον μπαίνουν απευθείας τα λεφτά που προορίζονται για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην γίνει «τράμπα» και χάσουν τον δρόμο τους.

Και ενώ στη συμφωνία προβλέπεται ότι στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου θα διοχετευτούν 1,8 δισ. ευρώ (αντί 1,6 δισ. που δόθηκαν) , για τον μήνα Σεπτέμβριο το σχέδιο προβλέπει ότι πρέπει εξοφληθούν (από τη δεύτερη υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ) και χρέη 800 εκατ. ευρώ, άλλα τόσα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
 
Από συνόλου υποχρεώσεων πληρωμής 2,6 δισ. δηλαδή, η κυβέρνηση έχει πλέον στον ειδικό λογαριασμό τα 200 εκατομμύρια που έμειναν αδιάθετα από το πρώτο «πακέτο» των 1,8 δισ. ευρώ και υπολογίζει να έρθουν και άλλα 1,7 δισ. στα μέσα Οκτωβρίου (εφόσον ολοκληρωθούν  ως τότε και τα προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης) δηλαδή συνολικά 1,9 δισ. ευρώ μόνον.
 
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ίδια συμφωνία ότι θα πληρώνει στην ώρα της τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στους ιδιώτες και δεν θα αφήνει να δημιουργηθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.
 
Έτσι στις εναλλακτικές που εξετάζει η Αθήνα για να καλύψει προσωρινά τα άλλα 700 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και μια μικρή αλλά ελεγχόμενη καθυστέρηση πληρωμών (πιθανότατα σε μερίσματα, επικουρικές και οφειλές του ΕΤΕΑΝ) για λιγότερες από 90 μέρες (για να μην χαρακτηριστούν  "νέα ληξιπρόθεσμα") μέχρι να έρθει η επόμενη δόση των 6 δισ. όταν κλείσει και η β΄αξιολόγηση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης