Επιβαρύνσεις «φωτιά» από εισφορά αλληλεγγύης και ενιαία κλίμακα

Επιβαρύνσεις «φωτιά» από εισφορά αλληλεγγύης και ενιαία κλίμακα

«Αιμοδότες» όσοι βγάζουν 1.500 ευρώ - Από έναν έως δύο μισθούς χάνει η μεσαία τάξη - Έως 40% μειώνονται οι συντάξεις - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Επιβαρύνσεις «φωτιά» από εισφορά αλληλεγγύης και ενιαία κλίμακα
Δύο εβδομάδες άντεξαν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στην κυβέρνηση για «χαλάρωση» των απαιτήσεων για μέτρα λιτότητας, τα τετ-α-τετ Τσίπρα
και
Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους στις 7 και 8  Μαρτίου στις Βρυξέλλες (στη Σύνοδο Κορυφής για το
Προσφυγικό
Κλείσιμο
και στο Eurogroup
αντίστοιχα). Μπορεί κυβέρνηση και
Κομισιόν να μιλούν για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί ανησυχία και φόβος για την πορεία του ελληνικού ζητήματος, όμως οι συνομιλίες διεκόπησαν και συμφωνία πριν το Πάσχα των Καθολικών δεν προκύπτει.
 
Αντιθέτως, οι κρίσιμες αποφάσεις αναβάλλονται για τουλάχιστον μισό μήνα ακόμα. Μέχρι να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου οι δανειστές (για να ξαναρχίσουν συνομιλίες στις 4 Απριλίου) θα έχουν μεσολαβήσει δύο εβδομάδες επαφών με τα  περίφημα «τεχνικά κλιμάκια», που θα κάνουν όλη την «βρώμικη δουλειά» για να την βρουν έτοιμη οι επικεφαλής των δανειστών όταν επιστρέψουν.
 
Εβδομάδα των Παθών με νέα μέτρα
 
Επί της ουσίας, δεν έκλεισε τίποτε. Το προσφυγικό δεν αποτέλεσε «όπλο»  για να δεχτούν οι δανειστές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις τους. Παρότι ο κύριος Τσακαλώτος φέρεται (από τους Financial Times)  να απείλησε με συνέχιση των διαπραγματεύσεων ... στην Ειδομένη αντί στο Χίλτον, ούτε «ρήγμα» προκλήθηκε μεταξύ των δανειστών (όπως παραδέχτηκε χθες ο κύριος Κατρούγκαλος), ούτε δέχονται αυτοί να κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα που θα απαιτηθούν.
 
Ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ξανά να πιάσει τους στόχους που θα πρέπει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, με μέτρα που ήδη σχεδιάζει. Το κέρδος για εκείνη είναι είναι ότι η ανακοίνωσή τους αναβάλλεται ως τις 11 Απριλίου (αν υπάρξει συμφωνία πριν το Euroworking Group) , οπότε θα έχει μία εβδομάδα για να κλείσει συμφωνία (4-11 Απριλίου) και άλλες δέκα μέρες (έως το Eurogroup της 22ης Απριλίου) για να τα περάσει από τη Βουλή. 

«Αιμοδότες» όσοι βγάζουν 1.500 ευρώ
 
Και ενώ η κυβέρνηση παίζει «κρυφτούλι» για τη νέα φορολογική κλίμακα, όλα δείχνουν ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν όχι πλούσιοι βιομήχανοι και εισοδηματίες, αλλά όσοι βγάζουν από μόλις 1.500 ευρώ το μήνα (ασχέτως και εάν είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι ακόμη).
 
Το νέο «μυστικό όπλο» της κυβέρνησης που αναμένεται να αποδώσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, είναι ο τριπλασιασμός της έκτακτης εισφοράς, για όσους δηλώνουν πως βγάζουν 12.000 ευρώ και πάνω. Αλλαγές και αυξήσεις όμως έρχονται ακόμα και για όσους δουλεύουν με «μπλοκάκια».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, όχι μόνον μονιμοποιείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, αλλά η κυβέρνηση πρότεινε στους δανειστές και κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές,ως εξής:

· 2,2% (αντί για 0,7% που ίσχυε από το πρώτο ευρώ) για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
 
·  5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
 
·  6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
 
· 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
 
·  9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
 
·  10% από 220.001 ευρώ και πάνω
 
Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο, με συντελεστές:

·        0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
·        1,4%  για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ
·        2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
·        4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
·        6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και
·        8% για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
 
 
Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές:
 
· για εισόδημα 20.000 ευρώ η εισφορά φτάνει στα 193,5 ευρώ ενώ τώρα πληρώνει φόρο 140 ευρώ.
· για εισόδημα 25.000 ευρώ , η εισφορά φτάνει 443,5 ευρώ, αντί 350 ευρώ που ίσχυε.
· για εισόδημα 30.000 ευρώ, πλήρωνε πριν 420 ευρώ και τώρα ο φόρος πάει στα 693,5 ευρώ.
· για εισόδημα 40.000 ευρώ, η εισφορά πάει από 800 ευρώ σε 1343,5 ευρώ.
 
Ωστόσο κάποιος που βγάζει 12.000-15.000 ευρώ το μήνα θα δει ελάφρυνση από 1 έως και 40 ευρώ (πχ για 15.000 ευρώ εισόδημα, η εισφορά θα είναι 66 ευρώ και όχι 110 ευρώ).
 
Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται ούτε οι αυξήσεις  στην φορολογία εισοδήματος (με νέες κλίμακες και μείωση της έκπτωσης φόρου κατά τουλάχιστον 10%), ούτε οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
 
Παγίδα στήνει όμως η κυβέρνηση και στα περιβόητα «μπλοκάκια».

Αρχικά κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν θα προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς και μπλοκάκια, αλλά το κάθε εισόδημα θα φορολογείτο ξεχωριστά με τη δική του κλίμακα. Αυτό εξετάζεται να μην ισχύσει, ώστε να αθροίζονται όλα μαζί, με υψηλότερο συντελεστή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενιαία κλίμακα θα εξαιρεθούν οι αγρότες, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια (κατ' επάγγελμα αγρότες), όπως επίσης τα εισοδήματα από ενοίκια.
 
Εκτός κλίμακας παραμένουν, όπως φαίνεται και τα ενοίκια, που θα φορολογούνται ξεχωριστά.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όμως,  εκτός από την αύξηση του συντελεστή 11% σε 15% ( έως 12.000 ευρώ) και του 33% σε 35%( για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ) προβλέπεται και καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ.​


Hotspot για Έλληνες η εφορία
Σε μαρτύριο όχι μόνο για τη μεσαία τάξη και την αγορά αλλά και για την κυβέρνηση και τη χώρα ολόκληρη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Βασικό ζητούμενο είναι πλέον να βρεθεί ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των 1,8+1,8 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από φορολογία και Ασφαλιστικό για να βγουν οι στόχοι του προγράμματος.

Με αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τσεκούρι στις μελλοντικές συντάξεις η κυβέρνηση δίνει μάχη οπισθοφυλακής και στέλνει τον λογαριασμό σε όσους έχουν ακόμη έναν αξιοπρεπή μισθό και ζουν με 1.500-2.000 ευρώ τον μήνα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Πλήττει δηλαδή οικογενειάρχες, επαγγελματίες και το πιο παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού το οποίο στήριζε και στηρίζει όσο μπορεί την κοινωνία και την οικονομία, είτε γιατί δεν καταθέτει τα όπλα, είτε γιατί έχει παιδιά και είναι αναγκασμένο να συνεχίσει να αγωνίζεται. Πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν ότι κυβέρνηση και κουαρτέτο έχουν συγκλίνει για στο Φορολογικό παρά το κλίμα περί του αντιθέτου που καλλιεργείται τεχνηέντως. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πλέον προβληματικός τομέας των διαπραγματεύσεων είναι τα κόκκινα δάνεια, όπου κυβέρνηση και δανειστές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση, με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ακόμη ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου επιμένουν να αναχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να καθορίσουν ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα ώστε να μην καλλιεργηθούν εντυπώσεις ρήξης των δύο πλευρών. Ο στόχος πάνω στον οποίο δουλεύουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.




Σε δωμάτιο πανικού η κυβέρνηση
Και ενώ ο κατάλογος των νέων μέτρων διαρκώς αυξάνεται, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει σε εκκρεμότητα και ο κίνδυνος είναι πλέον να μπλέξουν τα πολλά και ταυτόχρονα παζάρια, εντός και εκτός συνόρων, για τα μέτρα της αξιολόγησης, τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο μνημόνιο, την τύχη του ελληνικού χρέους και τις δόσεις των δανείων προς τη χώρα, με το Προσφυγικό. Και όλα αυτά με μια εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, με επέλαση νέων φόρων από τον Απρίλιο, την ελληνική οικονομία στα χειρότερά της (όπως λένε πλέον και υπουργοί της κυβέρνησης) και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις Τσακαλώτου - Σταθάκη ότι «αν φτάσουμε καλοκαίρι και δεν κλείσουν όλα, καήκαμε γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει» να ηχούν πλέον σαν σειρήνες συναγερμού. Κι όμως, η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Eurogroup του Φεβρουαρίου τι χρειάζεται να κάνει για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, όπως προέβλεπε τον Μάρτιο ο επίτροπος Μοσκοβισί, λένε διπλωματικές πηγές. Εδειξε όμως να έχει προτίμηση σε μέτρα που δεν θα προκαλέσουν δυσαρέσκειες και τριγμούς στην κυβερνητική παράταξη ή στην κομματική πελατεία της. Ετσι, η συνταγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις φόρων και εισφορών αντί του περιορισμού στις κρατικές δαπάνες που ήθελαν οι θεσμοί.



Θυσία μικρομεσαίοι και οικογενειάρχες
Η συμφωνία για τη νέα μορφή των φορολογικών κλιμάκων που οδηγεί σε δήμευση των μικρομεσαίων εισοδημάτων με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για μισθούς των 1.500 ευρώ και πάνω, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ψαλίδισμα παλαιών και νέων συντάξεων προβάλλονται ως «νίκη» της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, που ήθελαν συνταγή «λίγα από πολλούς αντί για πολλά από λίγους».
Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης παραμένει να διασωθούν εισοδήματα και συντάξεις έως 1.300 ή 1.400 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, σε ελεύθερη πτώση οδηγούνται οι επικουρικές συντάξεις, η εθνική σύνταξη χαμηλώνει επικίνδυνα (και σε μόλις 250 ευρώ με 15ετία), όπως χαμηλώνουν και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Προκειμένου οι δανειστές να αποδεχθούν μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο επικούρησης, η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις για νέους και παλιούς συνταξιούχους. Για τις επικουρικές συντάξεις τα σενάρια προβλέπουν μειώσεις έως και 40%, ενώ επιπλέον συμπίεση κατά 15% θα υποστούν οι νέες συντάξεις αν εφαρμοστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση της εθνικής σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων, είναι ότι οι δανειστές αμφισβητούν την πρόβλεψη ότι από τη μείωση και μόνο του πλαφόν στις υψηλές και πολλαπλές συντάξεις θα βρεθούν 200 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά και το αν θα διατηρηθεί η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.




Φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα
Φόρος 42% από τις 32.000 ευρώ, στο 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Συνταξιούχοι των 750 ευρώ χάνουν 400 ευρώ τον χρόνο

Να χάσουν μισό μηνιάτικο, αντί να κερδίσουν τον 13ο μισθό ή τη 14η σύνταξη που ίσως​ περίμεναν, θα πρέπει να προετοιμάζονται πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι που ζουν με 750 ή 800 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Η σύγκλιση και η επί της αρχής συμφωνία που διαφάνηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σηματοδοτούν το ξέσπασμα μιας άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομής και «παγίδας θανάτου» (για χώρα που διανύει την έβδομη συνεχή χρονιά ύφεσης και κρίσης), καθώς κρύβουν πολλές σκοτεινές πτυχές και επιβαρύνσεις που θα φανούν στην πορεία μόλις κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος για την επιβολή των νέων φόρων εισοδήματος του 2016. Τα παιχνίδια με τα φορολογικά κλιμάκια φέρνουν κακά μαντάτα για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι εκπρόσωποι της -πάλαι ποτέ- μεσαίας τάξης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες επιβαρύνσεις, πάνω και από τα 1.000 ή 1.200 ευρώ τον χρόνο.

Παρότι τα σενάρια ακόμα δίνουν και παίρνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 750 ευρώ και πάνω χάνουν πολλαπλά, από περίπου 200-300 ευρώ. Από την άλλη, όσοι βγάζουν 2.500-3.000 τον μήνα θα φορολογούνται σαν βιομήχανοι, χάνοντας έως 3.000-3.500 ευρώ ετησίως χωρίς να εξετάζεται καν αν είναι άγαμοι ή συντηρούν οικογένειες με πέντε παιδιά.



Ποιοι «καίγονται» με τη νέα κλίμακα
Το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ αποτελεί πια παρελθόν. Συντάξεις των 800 ευρώ (κύριες και επικουρικές) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 700 ευρώ που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν θα πληρώσουν φόρο. Το μεγάλο βάρος όμως των φόρων προκειμένου να μη μειωθεί το αφορολόγητο στα 7.000-8.000 ευρώ, όπως πρότειναν οι δανειστές, θα πέσει σε όσους βγάζουν πάνω από 25.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Φόρος 42% (που ήταν ο ανώτατος φόρος και αφορούσε μόνο τους… πλούσιους) θα επιβάλλεται πλέον και για εισοδήματα 32.000 ευρώ τον χρόνο, αντί από τα 42.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι, θύματα του «πλούτου» τους πέφτουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι βγάζουν περίπου 2.500 ευρώ τον μήνα μεικτά! Αυτοί χάνουν 10% επιπλέον, αφού θα φορολογούνται με 42% και όχι με 32%. Από τα 60.000 ευρώ και πάνω, πάντως, η Εφορία θα παίρνει τα μισά από όσα βγάζει κάποιος. Και επειδή η αυξημένη παρακράτηση φόρου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, το μεγάλο σοκ θα το υποστούν όταν πληρώσουν μαζεμένα τα αναδρομικά για την αύξηση φόρου από τον Ιανουάριο του 2016, είτε στο β’ εξάμηνο της χρονιάς είτε με το τελικό εκκαθαριστικό του 2017.




Κλίμακα-λαιμητόμος
Στην ελληνική πρόταση για τη νέα κλίμακα φόρου προβλέπονται τα εξής:

■ Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ: συντελεστής φόρου 22,5%

■ Από 25.001 έως 32.000 ευρώ: συντελεστής φόρου 32%

■ Από 32.001 έως 60.000 ευρώ: συντελεστής φόρου 42%

■ Από 60.001 ευρώ και άνω: συντελεστής φόρου 50%

Τι σημαίνει αυτό;

■ Ο φόρος 22,5% θα σταματά στα εισοδήματα των 25.000 ευρώ. Αυτομάτως προκύπτει επιπλέον φόρος 125 ευρώ (5.625 ευρώ αντί για 5.500 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Ο συντελεστής φόρου 32% θα ξεκινά από τα 25.000 ευρώ και θα σταματάει στα 32.000 ευρώ και όχι στα 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Πάνω από τις 32.000 ευρώ θα μπαίνει απευθείας φόρος 42%, που είναι ο ανώτατος συντελεστής, με τον οποίο σήμερα φορολογούνταν οι πιο πλούσιοι. Ετσι, όσοι βγάζουν π.χ. 2.500-3.000 ευρώ τον μήνα θα φορολογούνται με 10% επιπλέον.  Ο λογαριασμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα βρεθούν να πληρώνουν και αυξημένες προκαταβολές φόρου για το 2017 με βάση τη νέα κλίμακα, αλλά χωρίς καθόλου αφορολόγητο για τους πρώτους και χωρίς την ειδική ελάφρυνση για τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι δεύτεροι. Ολα αυτά μάλιστα είναι το... καλό σενάριο, από τη στιγμή που τελικά έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο των δανειστών για δραστική μείωση του εμμέσου αφορολογήτου στα 7.000-8.000 ευρώ. Ωστόσο, και με την ελληνική πρόταση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται σε περίπου 1.800-1.900 ευρώ - και ακόμα περισσότερο όσο αυξάνεται το εισόδημα, μέχρι που τελικά μηδενίζεται. Ετσι, θα χάνουν αυτομάτως 200-300 ευρώ τουλάχιστον όσοι βγάζουν από 800 ευρώ τον μήνα και πάνω, καθώς το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται από 9.545 σε περίπου 9.300 ευρώ.


 
Γιουρούσι στα πιο ψηλά εισοδήματα
Οι μόνοι που γλιτώνουν (για το 2016 τουλάχιστον) είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 8.000 ευρώ τον χρόνο. Περίπου 400.000 φορολογούμενοι που δήλωναν ως τώρα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ θα δουν τις καθαρές αποδοχές τους να μειώνονται κατά 600, 700 ή και 1.200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Μάλιστα με τη θέσπιση και ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα πάνω από τα 60.000 ευρώ, στα υψηλά εισοδήματα θα γίνει γιουρούσι, με την Εφορία να αφαιρεί από το καθαρό εισόδημα ποσά ακόμη και άνω των 3.000-4.000 ευρώ για έχοντες εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.



Χάνουν οι «μικροί»
Αν συνδυαστούν όλα τα στοιχεία του νέου φορολογικού συστήματος ή αν αλλάξει έστω και μία παράμετρος, τότε θα προκύψουν τα εξής αποτελέσματα:

■ Με αρχικό συντελεστή φόρου 22,5%, ένας συνταξιούχος που παίρνει, π.χ., 800 ευρώ τον μήνα και δηλώνει 11.200 ευρώ τον χρόνο, θα φορολογηθεί με 2.160 ευρώ, ενώ ως τώρα απαλλασσόταν. Αν είναι άνω των 67 ή αν μαζέψει αποδείξεις μπορεί να τύχει της έκπτωσης φόρου και να χάσει μόλις 60-350 ευρώ. Αρα θα δει το μηνιάτικό του να μειώνεται κατά μόλις 5 ή έως και 30 ευρώ τον μήνα.

■ Από την άλλη, αν επικρατούσε το σχέδιο των θεσμών και το όριο έκπτωσης μειωνόταν πολύ (στα 1.700 ευρώ), ένας υπάλληλος που βγάζει 600 ευρώ (8.400 ευρώ ετησίως) θα κληθεί να πληρώσει 148 ευρώ, ενώ τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Χάνει δηλαδή 10-12 ευρώ κάθε μήνα.

■ Μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ φορολογούνταν με 2.900 ευρώ, πλέον θα φορολογείται με 3.200 έως 3.300 ευρώ τον χρόνο. Αντιθέτως, ένας υπάλληλος με εισόδημα 9.100 ευρώ (μισθός 650Χ14) θα πληρώσει φόρο 280 ευρώ επιπλέον, θα χάσει δηλαδή σχεδόν μισό μηνιάτικο!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης