Σταθάκης: Όχι σε αναδρομική έκτακτη εισφορά, αλλά πρέπει να αυξηθεί το πλεόνασμα

Σταθάκης: Όχι σε αναδρομική έκτακτη εισφορά, αλλά πρέπει να αυξηθεί το πλεόνασμα

Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων μας, σημείωσε - «Δεν επιθυμούμε να πουληθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε ξένα Funds», ανέφερε ο υπ. Οικονομικών  

Σταθάκης: Όχι σε αναδρομική έκτακτη εισφορά, αλλά πρέπει να αυξηθεί το πλεόνασμα
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των καθολικών στα τέλη Μαρτίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για αναδρομική έκτακτη εισφορά, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ανέφερε όμως ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς. «Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό  και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «mega», έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης και πλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα τέσσερα βασικά θέματα που είναι το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2018, το
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.
Κλείσιμο

Εκτίμησε ωστόσο ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιό της και πως μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δυο εβδομάδες, η τελική συμφωνία θα μπορεί να έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα των καθολικών, αφού υπάρχει σύγκλιση αναφορικά στα βασικά στοιχεία.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές αλλά η βάση συζήτησης και στα τέσσερα ζητήματα έχει γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο για διάλογο και βελτιώσεις δεδομένου ωστόσο ότι παραμένει αναλοίωτη η βασική ιδέα που λέει ότι οι όροι με τους οποίους συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι μισθωτοί πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς με τους οποίους συνεισφέρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που δεν συνέβαινε "για διάφορους λόγους μέχρι τώρα".

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον όπως και οι μισθωτοί αναλογικά και με βάση το εισόδημά τους.

Αναγνώρισε όμως ότι αυτή η κεντρική αρχή έχει πολλά περιθώρια διαλόγου "γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες".

Σχετικά με την στάση των δανειστών ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε δυο ζητήματα, αφενός να είναι βιώσιμο το σύστημα και αφετέρου το κόστος του να αποτυπωθεί στην πλευρά των δημόσιων οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία στο 60% των στεγαστικών δανείων και επιθυμία της είναι τα στεγαστικά στο σύνολό τους να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

Για τα capital controls σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση του ενδεχομένου επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Παραδέχθηκε πάντως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης