Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσαν οι δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια»

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσαν οι δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης θα υπάρξει νέα συνάντηση Σταθάκη με τους θεσμούς

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσαν οι δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια»
Διαδοχικές επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών είχαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, με σκοπό να «κλείσει» η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σταθάκη και η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, οι θεσμοί έδωσαν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που είχαν, κυβέρνηση και τρόικα συζήτησαν μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Κορυφαίος αξιωματούχος έλεγε μάλιστα πως «η κυβέρνηση δεν συζητάει εκχώρηση των δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι για την δόση του ενός δισ. του Δεκεμβρίου, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου να έχουν συμφωνηθεί: 

-Νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια:

Θα αδειοδοτηθούν οι φορείς διαχείρισης των τραπεζών για την μεταβίβαση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε χέρια τρίτων (distressed funds).

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε πως η κυβέρνηση εξαίρεσε τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη συζήτηση, η πώληση των οποίων όμως αποτελεί ορόσημο και προαπαιτούμενο σύμφωνα με το Eurogroup για την πρώτη αξιολόγηση που θα γίνει από τους Θεσμούς τον Ιανουάριο.

-Εφαρμοστικοί εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς κατοικιών ("νόμος Κατσέλη")

-Δημιουργία ειδική συντονιστικής γραμματείας για την παρακολούθηση και την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές το βράδυ της Τετάρτης θα υπάρξει και νέα συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ η διαπραγμάτευση αναμένεται να τελειώσει την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η Κομισιόν απαιτεί έγκριση των προαπαιτούμενων από το Euro Working Group, ούτως ώστε «όλα να κυλήσουν ομαλά και να υπάρξει εκταμίευση» της δόσης του ενός δισ. ευρώ έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Τι προτείνει η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ 
Η πρώτη επαφή των εκπροσώπων των δανειστών έγινε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να αποχωρήσει, ώστε να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι γ αυτό και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει αγορά του 100% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και κατόπιν να υπάρξει πώληση του 49%.

Υπό διαπραγμάτευση -πέραν της ελληνικής πρότασης- παραμένουν το ποιος θα έχει το management, με την ελληνική πλευρά να εμμένει ότι θα είναι το Δημόσιο, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε ένα ιδιωτικό μοντέλο, άλλα και η χρηματοδότηση. Παράλληλα, τίθεται υπό αμφισβήτηση το πώς θα βρεθεί το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει στην εξαγορά.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο. Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή εξεύρεση ισοδύναμων αποτελεί ένα από τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα υπoδόση του ενός δισ. Ευρώ.

Οι θεσμοί συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, με τον οποίο συζήτησαν για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.


Μείωση του εργασιακού κόστους θέλουν οι δανειστές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση που παρουσίασε στους θεσμούς η κυβέρνηση προβλέπει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κίνητρα και αυξήσεις για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης και αποσύνδεση της αξιολόγησης από τους μισθούς στο Δημόσιο.

Κατά τη συνάντηση με τον κ.  Βερναρδάκη, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εξετάστηκε το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά έμειναν εκτός συζήτησης τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κτλ).

Όπως είπε στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να προκύψουν μειώσεις μισθών.

Η ελληνική πρόταση, όμως, θέλει η αξιολόγηση να επηρεάζει μόνο την βαθμολογική-διοικητική εξέλιξη του δημοσίου υπαλλήλου και όχι την μισθολογική, όπως ζητούν οι θεσμοί. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται να κλείσει πολύ εύκολα και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.


Κλείσιμο
Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα
Σημειώνεται ότι η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων που απομένουν θα επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας εκκρεμούσας υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά θα επίσης επιτρέψει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Η Επιτροπή φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα την ακριβή λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Δημοσιονομικά

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ: Μετά την παρουσίασή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προτείνουν στους Θεσμούς προκειμένου να τεθούν σε διαπραγμάτευση τους βασικούς πυλώνες για τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση της αντίστοιχης νομοθεσίας πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων: Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τις φορολογικές εισπράξεις: α. Εφαρμογή μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νόμων εάν κριθεί απαραίτητο, για διασταύρωση ελέγχων στις δεξαμενές καυσίμων (σταθερές ή κινούμενες) ούτως ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, β. Δημιουργία επιτροπής προμηθειών, η οποία θα προωθήσει την απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε: α. Έκδοση της υπουργικής απόφασης για εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία και β. Έκδοση υπουργικής απόφασης για μείωση των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες.

Μεταρρυθμίσεις

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ: Θα τεθεί σε λειτουργία η επιτροπή επιλογών του ΤΧΣ για τον διορισμό διευθυνόντων συμβούλων και προέδρων, συμπεριλαμβανομένων α. Η επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο επιλογής, β. Κατάθεση πρότασης από το ΤΧΣ προς το EWG των αμοιβών των μελών της ειδικής επιτροπής επιλογών, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και γ. Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

5) Τη νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών: α. Υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή στήριξης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, β. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει απόφαση για τη διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καθοριστεί η ανώτατο ικανότητα πληρωμής των υπόχρεων, αλλά και το ύψος της βοήθειας που μπορούν να λάβουν, γ. Κατάθεση ενός λεπτομερούς σχεδίου για τη δημιουργία ενός Ταμείο Φερεγγυότητας έως τα τέλη Ιουνίου 2016, το οποίο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και θα παράσχει στις τράπεζες τα στοιχεία για την φερεγγυότητα των δανειοληπτών.

6) Τη στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια: Περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία αφορούν: α. Τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, β. Δημιουργία ειδικού πλαισίου που αφορά τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά αλλά και άλλων μορφών, γ. Δημιουργία ενός ειδικού συντονιστικού φορέα υπό την εποπτεία της ΤτΕ, ο οποίος θα εξετάσει τα χρέη που υπάρχουν τόσο προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα, δ. Έκδοση προεδρικού διατάγματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό δίκτυο ενημέρωσης για τα υπάρχοντα δάνεια, ε. Η ΤτΕ θα θεσπίσει τη θέση ενός Ειδικού Εκκαθαριστή, οι αποδοχές του οποίου θα συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του έργου του, στ. Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα εκτελεστικό μέλος που θα είναι επικεντρωμένο στην ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζ. Θα δημιουργηθεί ένας ειδικός συντονιστικός φορέας για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ: Οι αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή τα 10 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ, που αφορά πετρελαϊκά προϊόντα και αναψυκτικά.

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα πρέπει να επανεκδόσουν υπουργική απόφαση η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία μίας διυπουργικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα κλειστά επαγγέλματα.

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία: Με βάση την εφαρμογή του νόμου 4314/2014 σχετικά με τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Επενδύσεων καθορίζονται τα εξής. Για τα πέντε έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων και για τα έργα του μετρό και των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων, οι αρχές σε συνεργασία με τους θεσμούς: (α) θα συντάξουν σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα ή τους αναδόχους (β) με την συντονιστική επιτροπή θα αξιολογείται το σχέδιο δράση.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία: α. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα ούτως ώστε να αλλάξει ριζικά ο νόμος 4269, ο οποίος αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, β. Συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον καθορισμό του τι είναι δασική περιοχή.

11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ): Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν τελικά μέτρα (στα οποία θα περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση των καθοριστικών ημερομηνιών για την κατάθεση των αντίστοιχων προτάσεων) προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να ανακοινώσουν ισοδύναμα μέτρα, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και να εξασφαλίσουν την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του από τη ΔΕΗ.

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο: Οι αρχές θα: α. καταθέσουν συγκεκριμένο πλάνο για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το αργότερο έως τις αρχές του 2016 και β. Θα ολοκληρώσουν τα εναπομείναντα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με του θεσμούς στο δ' τρίμηνο του 2015.

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Οι αρχές: α. θα εφαρμόσουν την απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και β. θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία για μείωση του εργασιακού κόστους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης