«Τριφασικό» φοροσόκ για ιδιοκτήτες ακινήτων

«Τριφασικό» φοροσόκ για ιδιοκτήτες ακινήτων

Θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και για τα «φέσια» από ενοικιαστές - Στο τέλος του μήνα η οριστική απόφαση για την φορολόγηση των ενοικίων για το 2016 - Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Από σήμερα τα νέα επιβαρυμένα εκκαθαριστικά για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

«Τριφασικό» φοροσόκ για ιδιοκτήτες ακινήτων
«Με το αριστερό» ξεκινά την νέα θητεία του το οικονομικό επιτελείο. Πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αλλάζουν τα πάντα στην φορολογία και ανατρέπονται όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν εκατομμύρια νοικοκυριά:
 
1ον: από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η ανάρτηση και των εκκαθαριστικών του φόρου εσοδήματος. Ακόμα και σε αυτά που είχαν ήδη εκδοθεί και πληρωθεί όμως, θα γίνει νέα εκκαθάριση για να χρεωθεί έξτρα εδική εισφορά, σύμφωνα με τα ψηφισθέντα τον Δεκαπενταύγουστο. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι από τους πρώτους που θα πληρώσουν το μάρμαρο, προκαταβάλλοντας φόρους για εισοδήματα που ...δεν θα έχουν το 2016.
 
2ον: το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να πάρει πίσω και την φοροαπαλλαγή για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν. Η εκχώρηση μισθωμάτων στο δημόσιο βαίνει στο τέλος της και θα χρειαστεί και νέα εκκαθάριση φόρου εσοδήματος (τον Νοέμβριο πιθανότατα) για να πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες και για λεφτά που ποτέ δεν εισέπραξαν, από τα φέσια που τους άφησαν οι ενοικιαστές τους!
 
Κλείσιμο
3ον:  από την άλλη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν και τα εκκαθαριστικά  του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως τις εκπτώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν δεν αλλάζουν και, ακόμα χειρότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις εξωπραγματικές Τιμές Ζώνης του 2007 που, παρά τις δκαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, εξακολοθούν να ισχύουν! 
 
4ον: τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια από 1.1.2016. Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, σε κάθε περίπτωση η ζημιά είναι μεγάλη:
 
-  εάν παραμείνει σε ισχύ η ξεχωριστή κλίμακα για τα ενοίκια, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.

-  εάν τελικώς ισχύσει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας δεν προβλέπεται αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

5ον:  οικογένειες με παιδιά:  οι παλινωδίες με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση συνεχίζοντα. Χθες βράδυ (από λάθος) διέρρευσε η πρόταση για εξαίρεση των νηπιαγωγείων που θα την εξέταζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Τελικώς, παρότι η εξαίρεση ανακοινώθηκε, σε χρόνο μηδέν ανακλήθηκε. Τίποτα δεν δείχνει πάντως ότι μπορεί τελικά να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πριν 40 μέρες πως θα τον καταργήσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης