240 ευρώ αναμένεται να πάρουν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι

240 ευρώ αναμένεται να πάρουν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι

Προσπάθειες να ανοίξουν την Τετάρτη οι τράπεζες για την πληρωμή των συντάξεων - Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν σωρευτικά τα χρήματα τα οποία προκύπτουν από το άθροισμα του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη

240 ευρώ αναμένεται να πάρουν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι
Περιορισμοί θα υπάρξουν τελικώς και στα ποσά που θα μπορούν να πάρουν οι συνταξιούχοι μέσω των τραπεζικών καταστημάτων.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει το ποσό που θα μπορούν να πάρουν οι συνταξιούχοι στα 60 ευρώ ημερησίως. Έτσι, όποιος συνταξιούχος πάει στην τράπεζα την Πέμπτη - τότε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα καταστήματα με ενδεχόμενο να ανοίξουν και την Τετάρτη-, θα μπορεί να πάρει 240 ευρώ.

Στα καταστήματα, θα μπορούν να προσέλθουν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χρεωστική κάρτα για να κάνουν ανάληψη μέσω των ATMs.

Κλείσιμο
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι θα θέσουν σε λειτουργία 250 καταστήματα η Εθνική, 250 η Πειραιώς, 150 καταστήματα η Eurobank και 200 καταστήματα η Alpha.

Εντωμεταξύ, όπως έγραφε το newmoney.gr από νωρίς, για άμεση εξάντληση της υπάρχουσας διαθέσιμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls, προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη στην περίπτωση που χορηγηθεί το σύνολο της σύνταξης στους συνταξιούχους από τα γκισέ των τραπεζών που θα ανοίξουν αποκλειστικά γι αυτό.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία στα τραπεζικά στελέχη για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με το άνοιγμα των καταστημάτων των τραπεζών για την εξυπηρέτηση και μόνο των συνταξιούχων.

Αφενός υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μεγάλο αριθμό των συνταξιούχων σε σχέση με τον αριθμό των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά γι' αυτούς και το φόβο να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές. Σύμφωνα με πληροφορίες Έλληνες τραπεζίτες είναι σε επικοινωνία με την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο αντικειμενικό πρόβλημα.

Κάτι που μπορεί απο μόνο του να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει από το υπ. Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει με αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία όπου θα ανοίξουν οι τράπεζες υπό το φόβο επεισοδίων. 

Μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλλει αίτημα να ανοίξουν 170 υποκαταστήματά της.
Απ' τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων μόλις 400.000 περίπου διαθέτουν debit card. Κάτι που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα πρέπει να περάσουν απ' τα γκισέ. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα οι συνταξιούχοι που θα περάσουν απ' το γκισέ μπορούν να κάνουν απαιτητό το σύνολο του ποσού της σύνταξης, κάτι που σημαίνει, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, πως θα υπάρξει άμεσα επικίνδυνος περιορισμός των διαθεσίμων. Σε σημείο μάλιστα που δεν θα μπορέσει να τηρηθεί ούτε καν το όριο των 60 ευρώ που έχει τεθεί ως ημερήσιο όριο ανάληψης για το σύνολο του πληθυσμού.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τις τράπεζες είναι ότι εφόσον θα ανοίξουν μόνο περιορισμένος αριθμός καταστημάτων δεν θα είναι πάντα εύκολο να πιστοποιήσει ο τραπεζικός υπάλληλος ότι ο πελάτης είναι συνταξιούχος ή δεν έχει έρθει για άλλη συναλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης