Πολ Κρούγκμαν: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν κόλαση

Πολ Κρούγκμαν: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν κόλαση

Ζήτησε να μπει τέλος στο καθεστώς λιτότητας στην Ελλάδα και να μην της ζητείται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή

Πολ Κρούγκμαν: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν κόλαση
Παρουσία αρκετών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων διεξήχθη η διάλεξη του Νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή. Ο υπέρμαχος της άποψης ότι η Ελλάδα ίσως έπρεπε  στην αρχή της κρίσης να είχε επιλέξει να εξέλθει από το ευρώ, άλλαξε άποψη, αφού επανέλαβε αρκετές φορές ότι μία μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο θα ήταν εφιάλτης και κόλαση. 

Επισήμανε αρκετές φορές ότι ο πόνος που έζησε η Ελλάδα συνέβη και τελείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα deal μεταξύ Ελλάδας, Ελλήνων και Ευρώπης, προσθέτοντας ότι αυτό που γίνεται δεν χρειάζεται να το βλέπουμε ως αντιπαράθεση.

Ζήτησε δε να γίνουν βήματα παραπέρα, για να υπάρξει φυγή προς τα μπρος, δίνοντας τη συμβουλή στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει μία έντιμη συμφωνία που θα περιέχει ναι μεν μεταρρυθμίσεις, αλλά που δεν θα είναι κατά της κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιώξει ρεαλιστικά επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Βέβαια, έκανε εντύπωση η φράση του κ. Κρούγκμαν , ο οποίος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δήλωσε «ένας θεός ξέρει τι συμβαίνει. Ελπίζω να βρεθεί λύση».

Σχετικά με το παρελθόν, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος το 2009 δεν ήταν τόσο υψηλό και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν ηθική διάσταση στην ελληνική κρίση, καταγγέλλοντας πως οι Έλληνες δεν έκαναν αρκετά. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το οικοδόμημα δεν ήταν έτοιμο. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να μείνει η χώρα στο ευρώ, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε προβλήματα και στις δύο πλευρές -Ελλάδα και Ευρώπη. «Δεν ισχύει ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, σε περίπτωση Grexit.

Παρομοίασε την Ευρώπη με την Ιαπωνία, τόνισε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και τόνισε ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε το ζήτημα του χρέους, θα έπρεπε να μπει τέλος στο καθεστώς διαρκούς λιτότητας στη χώρα μας. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα πέρασε πέντε χρόνια με προσαρμογή 25% και στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. «Ό,τι έπρεπε να πετύχει, το πέτυχε» είπε για την Αθήνα και απηύθυνε έκκληση να μην ζητείται από τη χώρα επιπλέον προσαρμογή. Η προσαρμογή στους μισθούς δεν αντανακλάται στις εξαγωγές, υπογράμμισε, λόγω αβεβαιότητας, τόνισε, για να επισημάνει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια δημοσιονομικά άλματα.
Κλείσιμο

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», ο Νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε ότι η χώρα «θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία». «Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία» παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «κόλαση».

Επίσης,  έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι όλοι εχθροί της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν αξιωματούχοι στην Ευρώπη που θέλουν λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι κατά της Ελλάδας και η ΕΚΤ δεν είναι εχθρός της χώρας. 

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Πολ Κρούγκμαν τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο «bank run», ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.  Τόνισε, ωστόσο, συμβουλεύοντας και πάλι την ελληνική κυβέρνηση: «Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε». «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι» συμπλήρωσε με νόημα.

Παρόντες  στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι κ. κ. Μηλιός, Μπαλάφας, Παπαθανασίου, Γιαννίτσης, Κατρούγκαλος, Σηφουνάκης, Βίτσας, Σταθάκης, Κουίκ, Σημίτης, Ρουμελιώτης
Το παρών έδωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης