Και… τεχνογνωσία για αναδιάρθρωση χρέους φέρνει ο Γκουρία

Και… τεχνογνωσία για αναδιάρθρωση χρέους φέρνει ο Γκουρία

Σήμερα η συνάντηση με Βαρουφάκη, το μεσημέρι της Τετάρτης θα δει τον πρωθυπουργό - Διαβάστε τις πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Going for Growth 2015» 

Και… τεχνογνωσία για αναδιάρθρωση χρέους φέρνει ο Γκουρία
«Τεχνογνωσία» από το Μεξικό για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους αλλά και την «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ σε δέκα μεταρρυθμίσεις – "έκπληξη", όπως λένε στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να προτείνει η Αθήνα για να αντικαταστήσει το 30% των «σκληρών» μέτρων του Μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν αναμένεται να ζητήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο οποίος καταφτάνει απόψε στη χώρα μας.
 
Ο κύριος Γκουρία όμως, σε προηγούμενες επισκέψεις του στην Αθήνα,  κόμιζε και σειρά προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  την οποία παρήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ (έναντι σχετικής αμοιβής) και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των φαρμακείων, του ωραρίου των καταστημάτων και εκατοντάδες άλλες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις.
 
Κλείσιμο
Την φορά αυτή όμως ο κ.Γκουρία έρχεται μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού, «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως  Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά» -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.
 
Ο κ.Γκουρία θα γευματίσει το βράδυ της Τρίτης με τον κύριο Βαρουφάκη, πριν αυτός αναχωρήσει για το έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Εκεί ο κύριος Βαρουφάκης θα προϊδεάσει τους ευρωπαίους εταίρους για μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα εκπονήσει η Αθήνα, σε συνεργασία και με τον ΟΟΣΑ, για να «καταργήσει» μέτρα του Μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα πια οι πλέον ανώδυνες.
 
Αν και η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα επιστρέψει η Τρόικα ξανά στην Αθήνα, η έλευση του κυρίου Γκουρία συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση την Έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «Going for Growth»,  στην οποία επισημαίνει για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να σώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, εστιάζοντας μάλιστα στην αγορά εργασίας!
 
Ο Οργανισμός μάλιστα υπεραμύνεται  των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και αξιολόγηση υπαλλήλων στο Δημόσιο, βάσει ατομικών στόχων.
 
Η συνάντηση του κ.Γκουρία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου ο κύριος Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πρώτο επίσημο «τετ-α-τετ» με την καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης.

ΟΟΣΑ: Αυτές είναι οι πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα


Πέντε είναι, κατά τον ΟΟΣΑ, οι βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις.



Όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Going for Growth 2015» οι πέντε τομείς κατά τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι: 

- η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, 
- η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, 
- η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, 
- η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και 
- η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα κατά κατηγορία οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι ακόλουθες:

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

- «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

- «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης