Bloomberg: Πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά και τι μπορεί να κάνει ο Ντράγκι

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά και τι μπορεί να κάνει ο Ντράγκι

«Καθώς οι δανειστές ξεμένουν από τρόπους κάλυψης των κενών χρηματοδότησης, η εξέγερση στην Ελλάδα κατά των όρων του πακέτου διάσωσης κινδυνεύει να προκαλέσει μαζική απόσυρση καταθέσεων και τελικά να προκύψει χρεοκοπία», τονίζει το οικονομικό πρακτορείο

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά και τι μπορεί να κάνει ο Ντράγκι
Στο επίκεντρο τους διεθνούς Τύπου βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η οικονομία της χώρας. Σε σημερινό άρθρο του με τίτλο «Πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά και τι μπορεί να κάνει ο Ντράγκι της ΕΚΤ» το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στη σύγκρουση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και το δυσάρεστο δίλημμα με το οποίο μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ελέγχει την τελευταία πηγή χρηματοδότησης στην οποία οι δανειστές της Ευρωζώνης θα στραφούν, όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα από πουθενά αλλού. Τα ελληνικά ιδρύματα παραμένουν προσκολλημένα σε αυτή την ολοένα και πιο αδύναμη σανίδα σωτηρίας, καθώς οι καταθέσεις εξαφανίζονται κι οι εγγυήσεις τελειώνουν. Σε περίπτωση πολιτικής διάσπασης, η ΕΚΤ θα είναι εκείνη που θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

«Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έχουν μέχρι στιγμής χάσει περίπου 11 δισ. ευρώ από καταθέσεις μέσα σε αυτό το μήνα, καθώς την εξουσία ανέλαβε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «καθώς οι δανειστές ξεμένουν από τρόπους κάλυψης των κενών χρηματοδότησης, η εξέγερση στην Ελλάδα κατά των όρων του πακέτου διάσωσης κινδυνεύει να προκαλέσει μαζική απόσυρση καταθέσεων και τελικά να προκύψει χρεοκοπία».

Κλείσιμο
«Εάν η Ευρώπη ενδιαφέρεται σοβαρά να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, τότε νομίζω πως η ΕΚΤ μπορεί να γεφυρώσει τα κενά και να αποτρέψει τον τραπεζικό πανικό», δήλωσε ο Κριστιάν Σουλτς, ανώτερος οικονομολόγος της Berebeng Bank στο Λονδίνο.

«Αν δεν υπάρξει αυτή η κάλυψη, τότε ο κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

«Καθ'όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ακόμα και όταν βρισκόταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές χρέους με την έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων, που μπορούσαν να αγοραστούν από τις τοπικές τράπεζες και στη συνέχεια να δεσμευτούν από την ΕΚΤ ως εγγύηση για επιπλέον χρηματοδότηση», επισημαίνεται ακόμη, ενώ στη συνέχεια τονίζεται πως «η κυβέρνηση για τους επόμενους δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από τεστ που σχετίζονται με τη φερεγγυότητά της, όπως η αποπληρωμή των 2,2 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης και των σχετικών τόκων για το ΔΝΤ, την ώρα που ο αξιόπιστος τρόπος μετακύλισης εντόκων γραμματίων γίνεται όλο και λιγότερο βέβαιος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη φτάσει σε ένα όριο 3,5 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια Δημοσίου, τα οποία η ΕΚΤ εγκρίνει ως εγγύηση για τα δάνεια. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν για περισσότερα από δύο δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας την κυβέρνηση να βασίζεται περισσότερο από ποτέ στις τράπεζες».

Αν η κυβέρνηση κολλήσει με τη δέσμευση να μην παρατείνει το σημερινό πρόγραμμα, όταν λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου, και η Ε.Ε. δεν προσφέρει μια εναλλακτική λύση, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν τα 30 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ απευθείας από τη δική τους κεντρική τράπεζα, τη λεγόμενη Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας, σχολιάζει το Bloomberg, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ -
Βαρουφάκη και τονίζει το πόσο σημαντική ημερομηνία είναι η 16η Φεβρουαρίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητήσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με αναλυτές του Nomura με επικεφαλής τον Nick Matthews.

«Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται επιπλέον από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να ρίξουν όλο και περισσότερο τα έντοκα γραμμάτια καθώς μειώνεται η μετακύλιση των ξένων γραμματίων. Ενδέχεται να υπάρξει περισσότερη αστάθεια στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία την ώρα που η αγορά καλείται να αναπροσαρμόσει τον κίνδυνο μιας απόλυτης αντιπαράθεσης με την Ευρώπη», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης